Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

OBRAZEM: Devět z deseti. Kterak tenistky triumfovaly?

Když už se dostaly do finále, byly české nebo československé tenistky k neporažení. Téměř. Od roku 1975 stanuly desetkrát ve finále Poháru federace nebo Fed Cupu a devětkrát odešly jako vítězky. Jen v roce 1986 na Štvanici nestačily na Američanky. I když jednou z vítězek tehdy byla alespoň jedna Češka původem – Martina Navrátilová. Jako to dopadne letos proti Francii? Přímé přenosy nabídne ČT sport a náš web. V sobotu sledujte od 13:45, v neděli od 13:25.

Martina Navrátilová přijímá gratulace po výhře na Poháru federace v roce 1975
zdroj: ČTK autor: Kruliš Jiří

1975 - Československo - Austrálie 3:0

Cestou do finále vyřadila dvojice Martina Navrátilová, Renata Tomanová v Aix-en-Provence postupně Irsko, Nizozemsko, Německo a Francii, jediný zápas prohrála Tomanová ve čtvrtfinále s Německem. Také ve finále byly hráčky Československa suverénní a Austrálii zdolaly hladce 3:0.

1983 - Československo - SRN 2:1

Byla to éra Heleny Sukové a Hany Mandlíkové. Tým přešel v Curychu přes Peru, Itálii, Argentinu a USA, jedinou porážku si připsala Suková v druhém kole s Itálií. Finále s celkem SRN bylo rozhodnuto již po dvouhrách, v závěrečné čtyřhře tak mohly dostat příležitost Iva Budařová a Marcela Skuherská.

Vítězky poháru federace v roce 1983
zdroj: ČTK autor: Neznámý

1984 - Československo - Austrálie 2:1

Zápasy s Venezuelou, Řeckem, Francií i Jugoslávií měly v Sao Paulu stejný průběh: Suková i Mandlíková vyhrály své dvouhry a Budařová se Skuherskou přidaly ve čtyřhře třetí bod. Ve finále s Austrálií Suková ztratila úvodní dvouhru, Mandlíková však vzápětí vyrovnala a společně uspěly v rozhodující čtyřhře.

Vítězky poháru federace v roce 1984
zdroj: ČTK autor: Neznámý

1985 - Československo - USA 2:1

V cestě za třetím triumfem v řadě si Československo v Nagoji postupně poradilo s Řeckem, Švýcarskem, Maďarskem i Bulharskem. Finále s USA rozhodly opět Suková s Mandlíkovou již ve dvouhrách, prohra páru Andrea Holíková, Regina Maršíková ve čtyřhře pouze upravila konečný výsledek na 2:1.

Vítězky poháru federace v roce 1985
zdroj: ČTK autor: Neznámý

1986 - USA - Československo 3:0

Po výhrách nad Řeckem, Švýcarskem, Austrálií a Argentinou tentokrát Suková s Mandlíkovou v pražském finále i přes výhodu domácího prostředí neuspěly. K jednoznačnému vítězství USA přispěla vedle Chris Evertové a Pam Shriverové i Navrátilová, která na Štvanici vyrůstala a do tehdejšího Československa přijela poprvé od své emigrace v roce 1975.

1988 - Československo - SSSR 2:1

Při suverénním postupu přes Brazílii, Nový Zéland, Dánsko a Kanadu ztratil čs. tým v Melbourne jediný set. Radka Zrubáková s Helenou Sukovou vyhrály své dvouhry i ve finále se Sovětským svazem, naopak dvojice Jana Novotná, Jana Pospíšilová utrpěla ve čtyřhře první porážku.

Vítězky poháru federace v roce 1988
zdroj: ČTK autor: Neznámý

Podívejte se slavné momenty posledních českých triumfů (//sport/tenis/fed-cup/343377-neporazitelne-cesky-aneb-jak-se-rodilo-5-fedcupovych-triumfu/)

2011 - ČR - Rusko 3:2

První finálovou účast po 23 letech zajistily výhry 3:2 nad Slovenskem a Belgií. Týmová jednička Petra Kvitová udržela neporazitelnost i v Moskvě, Lucie Šafářová naopak obě své dvouhry prohrála. Rozhodující třetí bod získaly v závěrečné čtyřhře Květa Peschkeová s Lucií Hradeckou.

Vítězky Fed cupu 2011
zdroj: AP autor: Japaridze Misha

2012 - ČR - Srbsko 3:1

Rozjeté Češky si druhé finále v řadě zajistily díky výhrám 4:1 nad Německem a Itálií. Také duel o vítěznou trofej proti Srbsku v Praze zahájila dvojice domácích singlistek ve velkém stylu, ale za stavu 2:0 Kvitová poprvé v tomto ročníku prohrála. O úspěšné obhajobě rozhodla hned v následujícím utkání Šafářová.

Vítězky Fed cupu 2012
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

2014 - ČR - Německo 3:1

Třetí postup do finále během čtyř let si svěřenkyně kapitána Petra Pály zajistily díky výhrám ve Španělsku a s Itálií. Pražský duel s Německem rozhodly Kvitová se Šafářovou už po třech dvouhrách, kosmetickou úpravu výsledku přinesla prohra Hlaváčkové s Hradeckou v závěrečné čtyřhře.

Vítězky Fed cupu 2014
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

2015 - ČR - Rusko 3:2

Na vítězné vlně se český tým udržel i v loňských duelech s Kanadou a Francií. Hrdinkou pražského finále proti Rusku v čele s Marií Šarapovovou se stala Karolína Plíšková, která za stavu 1:2 vyhrála dvouhru a v závěrečné čtyřhře spolu s Barborou Strýcovou zpečetila čtvrtý titul v pěti letech.

Vítězky Fed cupu 2015
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články