Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pála: Z formy Kvitové nedělejme tragédii. Na Švýcarky se těším

Praha – České tenistky suverénně vládnou fedcupovému světu. Po výhře nad Rumunskem vede tým kapitána Petra Pály žebříček s dvojnásobným ziskem bodů a v semifinále je v dubnu čeká Švýcarsko. "Vítězství bylo velmi náročně a těsné. O to bylo sladší, než kdyby to probíhalo hladce," řekl Pála. Na Švýcarky se už těší a věří, že forma Petry Kvitové se zvedne. "Nedělal bych z toho tragédii," řekl kapitán, jenž doufá i v brzké uzdravení Lucie Šafářové, která proti Rumunkám chyběla.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

České tenistky zvládly pod vedením Pály 1. kolo Fed Cupu podeváté za sebou. V Rumunsku ale musely zápas otáčet a nedařilo se Petře Kvitové. Opora týmu, která se výrazně zasloužila o čtyři tituly za uplynulých pět let, prohrála poprvé o fedcupovém víkendu obě dvouhry. Nestačila na Monicu Niculescuovou a proti Simoně Halepové uhrála set.

"Pro Kvitovou to bylo těžké, neměla nahrané zápasy, před Australian Open měla virózu, neměla zápasovou rutinu, aby si člověk věřil. A když se necítíte ve své kůži, je to o to horší. Bylo to pro ni nepříjemné, zápas se jí nepovedl, ale druhý den se zvedla a s třetí hráčkou světa, s níž nikdy nevyhrála, měla vyrovnané utkání. Nedělal bych z toho žádnou tragédii," sdělil Pála.

Je nám líto, video expirovalo.
Pála: Kvitová zase bude mít velké výsledky

Stejně jako v listopadovém pražském finále proti Rusku řídila obrat Karolína Plíšková. Třiadvacetiletá tenistka je tak podruhé za sebou českou fedcupovou hrdinkou. V listopadu proti Ruskám získala dva body, tentokrát už všechny tři.

Kapitán českých tenistek Petr Pála: "Plíšková udělala dva a půl bodu, bylo to pro ni náročné jak fyzicky, tak hlavou. Mám obrovské štěstí, že když se to nepovede jedné, povede se to druhé. Výhodou je široký kádr."

Poté, co senzačně porazila Halepovou, zvládla i duel s Niculescuovou. Zápas ukončila pátým esem. Po půlhodinové pauze se vrátila na kurt a s Barborou Strýcovou zvládly rozhodující debl. Za Rumunky nečekaně nenastoupila Niculescuová a proti slabšímu páru Češky zápas kontrolovaly. "Ze Strýcové jsem nadšený, Bára vyhrála všechny zápasy za stavu 2:2, když nastoupila. Holky byly ve čtyřhře jasně lepší od začátku do konce," uvedl Pála.

"Věděli jsme, že Plíšková s Halepovou už třikrát prohrála, na druhou stranu ale velmi těsně. Rozdíl vyhraných a prohraných míčů byl minimální, do dvaceti bodů. Říkali jsme si, že jednou by se to mohlo přelít na naší stranu. I po těžkém prohraném prvním setu se zvedla, využila chvilky Halepové na začátku druhého setu, najednou to začal být vyrovnaný zápas a ve třetím setu byla určitě lepší hráčkou," řekl Pála.

Rumunsko české tenistky porazily 3:2 na zápasy. Znovu tak zvýšily svůj náskok v čele fedcupového žebříčku. Obhájkyně titulu vedou nad druhými Ruskami o téměř 18 tisíc bodů. V semifinále se Češky utkají se Švýcarskem.

"Těžký soupeř, ale v semifinále nebývá lehkých soupeřů. Člověk si nemůže vybírat, jestli to mají být Švýcarky nebo Němky, ale s těmi jsme hráli třikrát, takže se Švýcarskem to bude zajímavější," uvedl Pála, který doufá, že by už mohl mít k dispozici i Lucii Šafářovou. "Lucka je pro tým strašně důležitá, věřím, že se dá dohromady, už trénuje v teple s raketou v ruce a uvidíme, jak to bude. Až bude na kurtě, hrozně rád ji uvidím," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články