Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Vyrovnané finále. Kvitová vyhrála, Plíšková na Šarapovovou nevyzrála

Praha - Češky hrají po sobotních dvouhrách ve finále Fed Cupu s Ruskami 1:1. Petra Kvitová zahájila boj českých tenistek o čtvrtý titul za posledních pět let vítězstvím nad Anastasií Pavljučenkovovou po setech 2:6, 6:1 a 6:1. Karolína Plíšková nevyzrála na ruskou jedničku Marii Šarapovovou a podlehla jí 3:6, 4:6. V neděli finále rozhodnou další dvě dvouhry a případná závěrečná čtyřhra. K prvnímu utkání nastoupí Kvitová se Šarapovovou. Přímý přenos nedělního programu odvysílá ČT sport a náš web od 11:30.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Bylo pro mě hrozně těžké se rozjet," přiznala Kvitová po úvodní výhře. Světová šestka začala esem, ale Pavljučenkovová využila úspěšně jestřábí oko a Češku o bod připravila. Podání si česká jednička udržela, jenomže zpočátku ji paralyzovala nervozita, špatně se pohybovala a měla problém zaměřit údery mezi lajny. Nešel jí ani servis, proto prohrála čtyři hry v řadě a úvodní set získala Ruska. "V prvním setu nedala Petra dva míče přes síť, takhle špatně ve Fed Cupu nezačala," podotkl trenér Petry Kvitové David Kotyza.

Klíčový moment zápasu Kvitové: začátek druhého setu

Bývalé vítězky Fed Cupu Jana Novotná či Helena Suková ve vyprodaném hledišti sledovaly dvojchybu Kvitové na úvod druhé sady. Jakoby to Kvitovou nastartovalo, uvolnila se a spustila svou ostrostřelbu. V důležité druhé hře nejdříve nevyužila vedení 40:0, ale podání nakonec Rusce vzala při sedmém brejkbolu. Hala poprvé pořádně zabouřila a povzbuzená Kvitová druhým setem prosvištěla. 

"Pomohl jí začátek druhého setu. Měla jinou taktiku, hrála více křížem. Ty další sety se na to dalo dívat," uvedl trenér David Kotyza. "Servis mi začal víc psát," přidala další klíčový moment Kvitová.

V nastoleném rychlém tempu pokračovala brejkem v první hře rozhodující sady a diváci oslavovali s jejím hlasitým "Pojď!" Agresivní hru světové šestky na rychlém povrchu už Pavljučenkovová nestíhala a Kvitová zápas suverénně dotáhla k vítězství. Při prvním mečbolu jí pomohla rezignovaná Ruska dvojchybou.

Anastasia Pavljučenkovová
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Výhrou si Kvitová vylepšila bilanci ve Fed Cupu na 26:6, v třísetových duelech prohrála jen jednou z devíti zápasů. Nejlepší Češkou ale zdaleka není, Suková vyhrála ve dvouhrách 45 zápasů. Zítra čeká českou jedničku s největší pravděpodobností jednička ruská – Maria Šarapovová. "Nemusela bych být tak nervózní jako dneska. Bude to hodně vyrovnaný boj," odhadla Kvitová.

Plíšková se nemohla opřít o servis

"Nějaké šance tam byly. Je to o pár míčcích. Když je nedáte, dostanete. Kdybych uhrála set, mohlo to být jiné," litovala Plíšková. "Neměla jsem šanci hrát svoji hru. Vycházelo to od prvního servisu," dodala. Úspěšnost prvního podání měla v prvním setu jen 38 procent.

Maria Šarapovová
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Světová jedenáctka Plíšková, která hrála místo ne úplně zdravé Šafářové, nedokázala čelit komplexní hře Šarapovové. Bývalá světová jednička se opírala do míčů s maximální razancí a často zatínala vítězně pěst a vykřikovala anglické "Come on!".

Ve druhé sadě získala Plíšková nadějné vedení 2:0, ale pak ztratila čtyři hry v řadě. Za stavu 3:4 vedla při podání Rusky 40:0, ale o servis favoritku nepřipravila a další šanci na zvrat už nedostala. Zápas Plíšková prohrála po hodině a půl. Atmosféra zaplněné O2 areny Plíškovou nezaskočila. "V průběhu zápasu jsem se necítila nervózní. Pocit z toho nemám špatný," podotkla.

"Jedna jedna očekávalo hodně lidí a dopadlo to tak. Favoritky vyhrály. Jsem rád, že se to Pétě povedlo otočit, že se zvedla a zvládla roli favoritky a dala nám první bod. Pak byl tlak na Marii, ale ta to pro nás bohužel zvládla taky," řekl kapitán Petr Pála.

O nominaci na neděli nechtěl příliš mluvit. "Nebudu říkat, aby to soupeř nevěděl," řekl Pála. Šafářová v sobotu fandila u kurtu a měla zavázané zápěstí. "Dostala volno. Sedneme i s doktory, s Luckou a uvidí se, jak to všechno vypadá," řekl Pála.

O2 arenu hlídají těžkooděnci

Policie ČR v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži posílila dohled například v obchodních centrech s nepřetržitým provozem nebo na mezinárodních letištích. Bedlivě střeženo je i finálové utkání v O2 areně, před halou stáli těžkooděnci. Kontroly při vstupu probíhaly stejně jako vždy. Větší tašky a batůžky kontrolovala ostraha rentgenem, do každé kabelky se
pořadatelé dívali. Hala se plnila standardně, prakticky stejně jako při předchozích finále Fed Cupu i Davis Cupu.

Po ruské a české hymně hala uctila minutou ticha oběti a na prstenci i na kostce nad kurtem svítila francouzská vlajka. Na první hrací den měl do haly dorazit prezident České republiky Miloš Zeman, ale kvůli událostem v Paříži nakonec nepřišel.

Cenu za oddanost ve Fed Cupu, kterou v minulosti dostaly například Jana Novotná a Helena Suková, ještě před začátkem zápasů převzal Pála. Ten vede tenistky od roku 2008 a slavil s nimi zmíněné tři triumfy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články