Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kvitová utekla Stosurové z mečbolu, Česko přejelo Austrálii 4:0

Ostrava - České tenistky popáté za sebou postoupily do semifinále Fed Cupu. Obhájkyně prvenství porazily v 1. kole Světové skupiny v Ostravě Austrálii 4:0, když rozhodující třetí bod přidala v souboji týmových jedniček Petra Kvitová. Se Samanthou Stosurovou sice prohrála úvodní sadu, ve druhém dějství ale odvrátila mečbol a po více než dvou hodinách nakonec zvítězila 2:6, 7:6 a 6:4. V závěrečné čtyřhře porazily Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou finalistky Australian Open Casey Dellacquaovou a Ashleigh Bartyovou 6:0 a 7:6. Soupeřem českých tenistek v semifinále budou 20.-21. dubna Italky, které v Rimini porazily USA 3:2 na zápasy.

Český fedcupový tým se raduje z postupu
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"Jsem nadmíru spokojená. Myslím, že to byl jeden z mých nejlepších zápasů této sezony. Vyhrály jsme 3:0, ale nebylo to jednoduché. Každý zápas byl nahoru dolů," řekla Kvitová v rozhovoru pro ČT. V dalším kole si přála Itálii. "I když by to bylo na antuce, kde jsou Italky strašně silné, bylo by to o dost lepší, než muset letět do Ameriky," podotkla česká jednička.

"Bylo to hrozně těžké utkání. Výsledek 4:0 je pro Australanky hodně krutý, v určitých utkáních měly setboly a mečbol. Bylo to velmi vyrovnané a jsem rád, že to Petra dokázala dotáhnout," uvedl nehrající kapitán Petr Pála.

Světová osmička Kvitová s žebříčkovou sousedkou, devítkou Stosurovou, vyhrála všechny tři předešlé zápasy, nyní to ale dlouho na její triumf nevypadalo. Potýkala se s podáním, které od stavu 2:2 prohrála pětkrát za sebou. Poprvé jej ztratila v šesté hře a pak i v osmém gamu, ve kterém dala dvě z celkových devíti dvojchyb v utkání.

Stosurová hrála klidněji než v sobotu s Šafářovou, méně kazila a první sadu ovládla za 27 minut. Ve druhém setu Kvitová přidala a získala první tři soupeřčiny servisy, brejk však ani jednou nedokázala potvrdit. Kritickou chvilku přežila Kvitová za stavu 4:5, kdy čelila mečbolu. Přímým bodem z podání ale hrozbu zažehnala a pak sérií šesti bodů otočila i nepříznivé skóre 0:2 v tie-breaku.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Australanka vypadla z role, naopak Kvitová zlepšila servis, začala vítěznými údery trefovat kurt a během chvilky ve třetím setu získala pohodlné vedení 5:0. Cestu za rozhodujícím bodem si ale ještě pořádně zkomplikovala. Prohrála totiž následující čtyři gamy a duel ukončila až při servisu Stosurové za stavu 5:4.

"To bylo pro diváky, aby se nenudili. Přišli, aby viděli tenis, tak jsme to chtěly se Samanthou trošku protáhnout," vtipkovala Kvitová. "Bylo to 5:0, a když se Samantha uvolní, hraje velmi dobře. Za stavu 5:4 jsem si říkala, že už tak uvolněná být nemůže, protože může srovnat. Musela jsem být zkoncentrovaná a bojovat o každý míč," dodala Kvitová.

Podle nových pravidel se od této sezony za rozhodnutého stavu nehraje čtvrtá dvouhra, a tak místo dvojek Šafářové a Jarmily Gajdošové nastoupily na dvorec rovnou deblistky. Hradecká s Hlaváčkovou si zápas bez nervů užily a v první sadě dokonce nadělily soupeřkám "kanára". V druhé odvrátily setbol a i pátý tie-break víkendu následně patřil českému týmu.

"Hrály jsme moc dobře. Jsem ráda, že jsme ukázaly publiku, že máme v týmu silného debla a že se nikdo nemusí o nic bát," uvedla Hlaváčková, která s Hradeckou odehrála první celou čtyřhru ve Fed Cupu. Loni jim Italky zápas skrečovaly.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články