Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Šafářová prozradila taktiku na Srbky

Praha - Rodačka z Brna Lucie Šafářová má za sebou nejlepší rok v kariéře – na konci sezony okupuje v žebříčku WTA 17. místo a fedcupová reprezentantka s týmem obhajuje loňské vítězství. Tentokrát proti Srbsku – a v domácím prostředí. Čeho může Šafářová proti Srbkám využít nejvíce? A jakou taktiku uplatní na soupeřku, kterou porazila v posledních třech vzájemných zápasech?

Šafářová se bude spoléhat na znalost tvrdého povrchu, který by měl být stejný jako ten semifinálový, ostravský. "Moc dlouhé výměny se čekat nedají, takže pracujeme na dobrém servisu, returnu a rychlé hře," popisuje česká tenistka tréninkový proces. Ten přitom podstupuje s bývalou kapitánkou srbského fedcupového týmu Biljanou Veselinovičovou, která bude v tribunách O2 areny i při finále. A je logické, že znalosti srbské trenérky o svých bývalých svěřenkyních jsou dokonalé. "Zná je odmalička, takže její taktická příprava bude asi to nejlepší, co mě mohlo potkat," říká Šafářová.

Vidět je to i na její osobní bilanci s Anou Ivanovičovou, čítající čtyři vítězství oproti Srbčiným dvěma. Poslední tři vítězství přitom zaznamenala právě Šafářová, která do zápasu půjde s taktikou, jež jí přinesla uplynulé triumfy. "Máme na Ivanovičovou určitý recept, který poslední tři zápasy vždy vycházel – hra přes bekhend, který má Ana slabší. Navíc jsem levačka, takže můj krátký forhendový cross jde tím víc z kurtu. Je to tedy 90 % přes bekhend a zbytek do běhu do forhendu," prozrazuje Šafářová.

"Samozřejmě když je v tlaku, tak je o to nepříjemnější, takže má obrana půjde přes střed či na bekhend," dodává 17. hráčka světového žebříčku s tím, že hodně bude záležet také na kvalitě servisu Ivanovičové. Tím je přitom Srbka pověstná, v posledním roce však má podle Šafářové problémy udržet jeho konstantnost.

Trenérka Šafářové Biljana Veselinovičová:

"Finále Fed Cupu je vždy svým způsobem zvláštní událost - je to v první řadě týmová soutěž a ten týmový duch v ní hraje velkou roli. Navíc český tým má větší zkušenosti než ten srbský, zvláště pak ve finálovém souboji. Češky podle mě mají o něco větší šanci vyhrát, protože si mohly vybrat povrch a navíc se bude hrát v Praze. Fanoušky máte dokonalé, je důležité mít hráčku z top ten a Lucka je schopná porazit kohokoliv."

O dost horší bilanci pak Šafářová má s Jelenou Jankovičovou – 1:5. Ono jediné vítězství však Češka zaznamenala loni v Madridu. "Vždy to byly velmi vyrovnané zápasy, nakonec ale většinou rozhodla moje netrpělivost," přiznává Šafářová. Klíčem k úspěchu v Madridu bylo podle tenistky dostat Srbku pod tlak na forhendu z druhého servisu. "A také by mi mohl pomoci povrch. Čím pomalejší je, tím lépe pro Jankovičovou," míní Šafářová.

Česká tenistka je s průběhem sezony velice spokojená. Dostala se sice do jediného finále, které v Charlestonu prohrála se Serenou Williamsovou, podávala ale stálé výkony, jež ji vynesly do elitní dvacítky. "Je to pro mě první splněný cíl a jsem strašně ráda, že se mi to po letech povedlo. Stále se snažím pracovat víc, baví mě to, tak snad mě to vynese ještě výš," usmívá se Šafářová, která obratem přiznává, že by měla zapracovat na výsledcích v grandslamech.

Fedcupová reprezentantka byla již součástí vítězného týmu z Moskvy, obě svá utkání však prohrála, a tak má o to větší motivaci dokázat, že je platnou součástí české reprezentace. "Mám před sebou dvě velmi těžké soupeřky, ale udělám všechno pro to, abych týmu přinesla dva body," usmívá se Šafářová, která by ráda překonala i svou osobní trpkou zkušenost z loňského finále, v němž neuhrála ani set. "Fedcupová finále jsou vždy nervózní, takže doufám, že ta loňská zkušenost mi v klíčových momentech pomůže," věří česká tenistka.

Šafářová také poukazuje na to, že atmosféra v českém fedcupovém týmu je vynikající. "Máme úžasný tým, je tu skvělá zábava a já se sem vždy strašně těším," culí se tenistka, pro niž je – podle jejích slov – reprezentovat Českou republiku velká čest. "Je to velká zodpovědnost, protože člověk nehraje jen za sebe. O to víc člověk pak chce hrát, i když ho to možná o to víc také svazuje, ale doufám, že tu statistiku obrátím do pozitivní bilance," říká Šafářová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články