Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Berdych se Štěpánkem získali klíčový bod, Češi nad Německem vedou 2:1

Hannover - Tomáš Berdych a Radek Štěpánek sice čtyřhru nad Německem ovládli 3:0 na sety, vítězství se ale nerodilo vůbec lehce. Bezmála tříhodinovou bitvu vyhráli po sadách 7:6, 7:5 a 6:4. Čeští tenisté tak po Rosolově pátečním neúspěchu a Berdychově dramatické výhře nad Zverevem vedou v Německu 2:1. Vítězný třetí bod může vybojovat v prvním nedělním utkání Tomáš Berdych nad Philippem Kohlschreiberem. Utkání sledujte v neděli od 12:55 na ČT2 a na našem webu.

Radost Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka
zdroj: ČTK autor: Pavel Lebeda

Štěpánek s Berdychem potvrdili pověst elitního daviscupového páru, nejlepšího v české historii. Svou bilanci vylepšili na 16 výher a dvě porážky. Berdych navíc oslavil jubilejní padesátý vítězný zápas v soutěži. Lepší jsou z českých hráčů jen Roderich Menzel (53) a s šedesáti výhrami Jan Kodeš.

"Bylo to skvělé utkání. Na začátku jsme odrazili jejich tlak a hodně vysoký standard, se kterým do zápasu vlítli. Využili jsme drobné šance, které jsme měli. Oni se už neměli kam zlepšovat, my zato hráli líp a líp a na kurtu už to bylo vidět," řekl Berdych.

"Běží to podle plánu. Jak jsem říkal, po pátku budu spokojený s 1:1, po čtyřhře je dostaneme pod tlak a teď přijde důležité utkání Tomáše s Kohlschreiberem. Nesmí se to podceňovat, ale myslím, že kvalita je na naší straně. Tomáš tady ukázal, že je v dobré formě a věřím, že to pro nás dopadne dobře," doufá Navrátil. 

Snadné to ale český pár proti Petzschnerovi s Kohlschreiberem neměl. Především první set byl hodně vypjatý. Berdych při svém podání v první a páté hře odvracel celkem tři brejkboly a oba se se Štěpánkem postupně rozehrávali.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych se Štěpánkem přidali ve čtyřhře klíčový bod

Němci se snažili hrát na síti tvrdě do Berdycha, který zdatně odolával. Dlouho se nemohl na returnu trefit Štěpánek. Až Petzschnerova dvojchyba nabídla českému páru první brejkbol, ale nevyužity zůstaly i další čtyři včetně setbolu za stavu 6:5.

O první sadě rozhodl až tie-break, ve kterém měli Berdych a Štěpánek namále. Prohrávali 4:5 a dvakrát podával Kohlschreiber, ale oba míče získal český pár. Při Berdychově podání pak proměnili čtvrtý setbol a úvodní dějství získali za hodinu a 12 minut.

"První set byl hodně důležitý," řekl Štěpánek. "Oni vážně nastoupili svěže, agresivně a moc nekazili. Tlak jsme ustáli a vyhráli těžký tie-break. Kdyby se nám to nepovedlo, dostali by se do euforie a bylo by o to těžší se vracet. Ale věděli jsme, že standard, který hráli v prvním setu, pro ně bude těžké udržet po celé utkání na tři vítězné sety. A to se potvrdilo," doplnil sedmatřicetiletý karvinský rodák.

Dál se museli mít na pozoru a ani jednou v utkání neztratili servis. Druhou sadu rozhodli ziskem osmi míčů v řadě od stavu 5:5 a Štěpánkovou smečí přes hlavu. K zisku třetího setu jim stačil rychlý brejk Petzschnerova servisu v páté hře.

"Úplně klidný zápas to nebyl, první set byl o jednom dvou míčích. Pevně jsem ale věřil, že jsou lepším týmem a ukázali to," řekl Navrátil. "Dobře, že to nebylo delší. Tomáš je fit, to hlásil ráno u snídaně, ale v dnešní době je strašně důležité, že ušetřil hodinu a půl, a tím plno sil na důležité utkání," dodal.

V pátečních dvouhrách Lukáš Rosol v pěti setech prohrál s Kohlschreiberem a poté Berdych stejným poměrem zdolal osmnáctiletého debutanta Alexandera Zvereva.

1. kolo tenisového Davisova poháru v Hannoveru (tvrdý povrch)

Německo - ČR 1:2 po čtyřhře

Kohlschreiber, Petzschner - Berdych, Štěpánek 6:7 (7:9), 5:7, 4:6. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články