Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Po baráži zpět v bojích o titul. Čeští tenisté vstupují do Davis Cupu proti Německu

Hannover - Čeští tenisté loni po dvou vítězných daviscupových taženích zažili vystřízlivění v baráži proti Indii. V Novém Dillí ale ošemetný úkol zvládli a nyní jsou v nejsilnější sestavě i s jedničkou Berdychem odhodláni znovu bojovat v závěrečných fázích turnaje. K tomu, aby o tom mohli pomýšlet, ale potřebují zvítězit v Hannoveru nad německým týmem. Utkání Německo - Česko sledujte od pátku ve 12:50 na ČT sport a na našem webu.

Porazit Německo se českým tenistům nepodařilo v posledních čtyřiatřiceti letech, přesto nehrající kapitán Jaroslav Navrátil pasuje své svěřence do role favoritů. "Bude to velice těžké, ale kvalita a zkušenosti jsou na naší straně. Všichni uděláme maximum, abychom měli v neděli tři body," prohlásil Navrátil. 

V Hannoveru Čechům pomůže návrat české jedničky Tomáše Berdycha. Ten se za český tým představí poprvé od prohraného semifinále s Francií před rokem a půl. Velká část zodpovědnosti bude stát právě na něm. Světová sedmička by měla nastoupit i do čtyřhry spolu s Radkem Štěpánkem, přestože jsou do čtyřhry nahlášeni Štěpánek s Veselým.

"Pokud se něco nestane, tak na devadesát devět celých devět procenta nastoupí," přikývl Navrátil. "Věřím, že je Tomáš v dobré formě a pomůže nám udělat dva a půl bodu," doufá.

I Berdych věří ve třetí vítězství ve čtyřech letech, ví však, že český tým musí jít zápas od zápasu. "Byl by to obrovský úspěch, ale dávat si hned teď tak obrovské cíle by asi nebylo úplně realistické. Až to tady zvládneme, tak můžeme vymýšlet něco dál," řekl Berdych.

Za Německo se představí zkušený dvaatřicetiletý Philipp Kohlschreiber, momentálně třicátý hráč světového žebříčku. Vedle něj si debut odbyde osmnáctiletý Alexander Zverev, který v rankingu ATP figuruje na osmapadesátém místě.

Těžit by Zverev mohl i ze spolupráce s vyhlášeným trenérem Nikim Piličem, jenž spolupracoval v přípravě s Němci a v jehož akademii vyrostla současná světová jednička Novak Djokovič. "Hodně se zlepšil. Servíruje agresivně a na svoji výšku se i dobře pohybuje," řekl Berdych, který se se Zverevem utkal naposledy před měsícem v Marseille.

Němci vidí naději na úspěch ve čtyřhře a v utkáních s českými dvojkami. Proti Zverevovi se v pátek v prvním utkání představí Lukáš Rosol, v úvahu ale do případné páté bitvy přichází i Radek Štěpánek. 

Proti Berdychovi si němečtí tenisté alespoň navenek dávají minimum nadějí. "Ve dvouhrách jsme proti němu outsidery. Musíme se soustředit na jejich dvojku a čtyřhru," prohlásil třicátý hráč světa Kohlschreiber. "Češi dvakrát v posledních letech soutěž vyhráli a mají hráče světové desítky Berdycha," přidal německý kapitán Michael Kohlmann.

Hrát se v Hannoveru bude na středně rychlém tvrdém povrchu, který Berdychovi vyhovuje. "Všechno je v pohodě, kurt je dobře připravený, není to žádný rychlý či extrémně pomalý dvorec. Je to kurt, na který jsme všichni zvyklí. Podmínky jsou super," zhodnotil Berdych.

S Němci mají tenisté negativní bilanci 4:10. Naposledy v roce 2005 prohráli v baráži v Liberci 2:3 a poprvé sestoupili ze Světové skupiny. Z výhry se Češi naposledy radovali v sestavě s Ivanem Lendlem v roce 1982. 

V případě postupu do čtvrtfinále by tenisté hráli s vítězem utkání mezi Francií a Kanadou, která se v prvním kole musí obejít bez světové třináctky Milose Raonice.

Program utkání Německo - Česko

Pátek (13:00): Kohlschreiber (30.) - Rosol (50.), Zverev (58.) - Berdych (7.)
Sobota (13:00): Petzschner, Brown - Štěpánek, Berdych/Veselý
Neděle (13:00): Kohlschreiber - Berdych, Zverev - Rosol/Štěpánek

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články