Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Navrátil: Bylo to těžší, než jsem si myslel

Dillí - Záchrana Světové skupiny Davisova poháru byla pro tenisty těžší, než se na první pohled zdá. V indickém Dillí se nakonec vypořádali s těžkými klimatickými podmínkami i s neúčastí světové pětky Tomáše Berdycha a především Jiří Veselý a Adam Pavlásek získali zkušenosti.

Jaroslav Navrátil
zdroj: ČTK/Doležal Michal

I bez Berdycha byli Češi v Indii žebříčkovými favority, ale potvrdilo se opakované klišé, že v Davisově poháru se rozdíly smazávají. Pro domácí hrálo horko a vlhko i nezkušenost české jedničky Veselého, ale ani indický hvězdný debl neuspěl. "Davis Cup je prostě jiný," konstatoval český kapitán Jaroslav Navrátil po výhře týmu 3:1, která se nerodila snadno. "Bylo to těžší, než jsem si myslel," řekl Navrátil. 

Z prvních tří zápasů dopadl podle papírových předpokladů jen jeden. Lukáš Rosol zdolal jasně Yukiho Bhambriho, ale pak světová čtyřicítka Jiří Veselý prohrál se 165. hráčem žebříčku Somdevem Devvarmanem a Radek Štěpánek s mladým Adamem Pavláskem přehráli s přehledem vyhlášené deblisty Leandera Paese a Rohana Bopannu. Nakonec pečetil postup Veselý, který sice zdolal Bhambriho 3:0, ale dál se trápil.

S Berdychem jdou šance nahoru, tvrdí Navrátil

"Baráž je nevyzpytatelná a nepříjemná. Proto je strašně důležité, že jsme to zvládli," řekl Navrátil a už mohl hledět do roku 2016, který bude rozlosován ve středu. "Nejdůležitější bude vyhrát první kolo a vyhnout se baráži, která je těžká. To jsme tady viděli. Příští rok se pro první zápas vrátí Tomáš Berdych, tak si myslím, že to je pro nás důležité a zase můžeme uhrát dobrý výsledek. To je podstatné," uvedl Navrátil. Třicetiletý Berdych nehrál ani jeden daviscupový zápas v kalendářním roce poprvé od své premiéry v soutěži v roce 2003. "A je vidět, že když přijdete o pátého hráče světa, tak je to trápení," zhodnotil Navrátil.

V příštím ročníku by měl Berdych hrát březnové 1. kolo. "A pak uvidíme, jak bude vypadat sezona dál. S Tomášem jdou šance nahoru, " řekl kapitám českého týmu. Výhra v Indii může být pro tým do budoucna přínosná. Lukáš Rosol dokázal podobně jako předloni v Kazachstánu náročné podmínky zvládnout. Dvaadvacetiletý Veselý má za sebou křest ohněm a příslibem je o dva roky mladší Pavlásek. "Budoucnost máme. Kluky to posílí. Uhráli si to, nebyli jenom náhradníky za Berdychem a Štěpánkem, a to je dost podstatné," vyzdvihl Navrátil.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý vybojoval rozhodující třetí bod proti Bhambrimu

Veselý a Pavlásek jsou příslibem do budoucna, svou roli v týmu má i Štěpánek

Levoruký Veselý přes problém v Dillí, kde nezvládl první dvouhru, může jednou roli jedničky převzít. "Není čtyřicátý na světě jen tak. To je výsledek celé sezony, ale má na víc," tvrdil Navrátil, který Veselého do loňska pomáhal trénovat. Příslibem je i Pavlásek, který na sobě snad konečně začal pracovat a blíží se světové stovce ve dvouhře. V Davis Cupu ukázal šikovnou ruku i silnou hlavu letos ve dvou čtyřhrách. "Je sebevědomý, nepřipouští si nervozitu a myslím, že má na to, aby to zvládl i ve dvouhře. Brzy by měl dostat v singlu šanci," řekl kapitán.

Svoji roli v daviscupovém týmu může dál hrát Štěpánek. Šestatřicetiletý matador je stále skvělý deblista, ale ani dvouhra mu ještě není zapovězená. "Když bude zdravý, tak se připraví na dvě stě procent a může být velice platným hráčem. Jinak se ale jeho zkušenosti nedají nahradit a i ve čtyřhře bude důležitý," uvedl kapitán.

Navrátil završil deset let v roli kapitána. Poprvé vedl tým v úspěšném boji o záchranu v roce 2006 v Nizozemsku a pokračovat by měl i za rok. "Práce mě baví," řekl kapitán vítězného celku z let 2012 a 2013. "Když se dařilo, bylo fantastické tam sedět. Teď to je tak a onak, ale taky mě to baví tam sedět. Kluci potřebují zkušenosti a kdo jiný by jim je měl předat než Radek, Tomáš a já jako kapitán," řekl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články