Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češi načnou baráž v Indii. Rosol s Veselým si i v dusnu na soupeře věří

Dillí – Čeští tenisté budou od pátku do neděle bojovat o udržení ve Světové skupině Davisova poháru. Proti Indii jsou favorité, přestože do Dillí neodletěla česká jednička Tomáš Berdych. Cestu za úspěchem může zkomplikovat zrádné teplé a vlhké počasí. Utkání rozehraje Lukáš Rosol, který se od 6:30 SELČ utká s Yukim Bhambrim, po nich nastoupí Jiří Veselý se Somdevem Devvarmanem. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web.

"Jestli jsem si přál začínat? To bylo jasný předem," vtipkoval Rosol po losu v Dillí. "Je to pro mě lepší varianta a věřím, že přinesu první bod do šatny, což je důležité. Jsem rád, že hraju první, a pro zisk bodu udělám všechno," uvedl.

Začínat daviscupový zápas bude Rosol potřetí v kariéře a dosud ani jednou neuspěl. Předloni v Ženevě nestačil na Švýcara Stana Wawrinku. Letos v březnu nedotáhl do vítězného konce duel s Australanem Thanasim Kokkinakisem, nad kterým vedl v Ostravě už 2:0 na sety. "Pro mě je každý zápas v Davis Cupu, který odehraju za nerozhodnutého skóre, velká čest. Je ctí reprezentovat," řekl třicetiletý Rosol.

Bhambri má průměrný servis i pohyb, hrozí z returnu

S Bhambrim, 125. hráčem žebříčku, který letos na turnajích ATP odehrál jen tři zápasy, se Rosol dosud nepotkal. Proto plánoval odpoledne po tréninku, že o něm načerpá informace na internetu. "Už jsem se koukal, s kým hrál poslední zápasy." Přivítá pomoc od kapitána Jaroslava Navrátila a rady mu dával Radek Štěpánek. "Věřím, že najdeme dobrou strategii," řekl Rosol. O Bhambrim ví, že má dobrý return a průměrný servis. "Rezervy má asi v pohybu. Hraje dobře od základní čáry a na síti je lehce slabší," uvedl o soupeři, který minulý týden vyhrál challenger v Šanghaji.

Tvrdý dvorec Rosolovi vyhovuje. "Odskoky jsou stejné, to mám rád," podotkl tenista. Připraven je i na to, že se zápas může natahovat kvůli počasí, podle předpovědi má pršet. "Budeme čekat do té doby, než to odehrajeme," prohlásil.

Veselý poprvé jedničkou

Při neúčasti Tomáše Berdycha vede český výběr do boje o záchranu Veselý. Pozici jedničky si čtyřicátý hráč světa snaží příliš nepřipouštět. "Pro všechny jsou stejná pravidla, není důvod rozlišovat jedničku a dvojku. Fungujeme všichni jako jedna rodina," řekl Veselý. Ale určité benevolence pocítil. Třeba, když přišel o dvě minuty později na večeři. "Bylo mi to jako jedničce odpuštěno," smál se.

Cílem je zachránit Světovou skupinu. "Jsme tady jako tým a je důležité, abychom vybojovali ty potřebné body. Jsem připravený udělat všechno pro to, abych ty body získal. Když to udělá Lukáš, Radek (Štěpánek) nebo Adam (Pavlásek), tak taky super," zmínil Veselý kolegy z týmu.

Devvarman hraje solidně od základní čáry

V páteční druhé dvouhře nastoupí Veselý proti domácímu Somdevu Devvarmanovi (164. v žebříčku ATP). "Je to solidní hráč od základní čáry, velmi dobře se hýbe, odzadu se snaží balon držet v kurtě. Určitě se bude snažit hrát dlouhé výměny, aby mě unavil. Jsem připravený nechat na kurtu všechno," ujistil.

Zkušeností z Davisova poháru zatím Veselý příliš nemá. Poprvé hrál předloni a má za sebou pět dvouher a jednu čtyřhru. Teprve letos si zkusil ostré zápasy na tři vítězné sety za nerozhodnutého stavu v 1. kole proti Austrálii. Do jisté míry s jeho rolí jedničky začíná střídání generací v týmu. Štěpánek a Berdych, strůjci úspěchů a titulů z let 2012 a 2013, mohou hrát v blízké budoucnosti čím dál méně. "Samozřejmě, je to otázka času, kdy to bude záviset třeba na mně s Adamem nebo na někom jiném. Ale to je ještě daleko," řekl vítěz lednového turnaje v Aucklandu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články