Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Štěpánek: Takové podmínky jako v Indii jsem ještě nezažil

Dillí - Jsou zpocení, ještě než dojdou na kurt. Tak se projevuje vedro s vysokou vlhkostí vzduchu v Dillí, kde se tenisté od pátku do neděle střetnou s Indií o udržení mezi daviscupovou elitou. Na horko a vlhko si čeští hráči zvykají už tři dny. 

"Poprvé se cítím trochu lépe. Dokázal jsem vydržet na kurtu déle než hodinu a čtvrt," uvedla jednička týmu Jiří Veselý. "Hodina tréninku tady je jako tři u nás," prohlásil Radek Štěpánek.

Domácí doufají, že jim pro Evropany nevlídné podmínky pomohou favorita zaskočit. "I Novak Djokovič by měl problém," strašil indický kapitán Ánand Armitradž. "Co se týče počasí, tak je to nejextrémnější, co jsem zatím zažil. V Miami je v létě podobně, ale na hraní je to tady nejtěžší," uvedl šestatřicetiletý Štěpánek. Na druhou stranu věří, že se s tím tenisté vyrovnají. "Každý týden jsme někde jinde a myslím, že jsme dost zkušení na to, abychom se připravili co nejlépe."

Především kvůli vyšší vlhkosti tenisté přeplétají rakety, protože struny povolují. Počítají, že je budou při hře měnit častěji. A doufají, že rozhodčí budou shovívavější. "Dají nám více času mezi body, protože to z nás crčí po každé výměně. Ruka je mokrá a můžete dělat, co chcete, ale potítko tomu nezabrání," řekl Štěpánek.

Zpočátku tenisté trénovali volněji, aby si na podmínky zvykli. Veselý odešel druhý den z dvorce dřív. "Lukáš (Rosol) i Radek (Štěpánek) toho měli plné kecky," řekl kapitán Jaroslav Navrátil. "Do pátku je ale času dost. Jsou profesionálové, tohle zvládneme," dodal.

Indičtí hráči jsou až ve druhé stovce žebříčku a počasí jim teoreticky může pomoct. "Myslím si, že hodně," řekl Navrátil. "Možná jsou zvyklí, ale v tomhle počasí je strašně těžké hrát pro kohokoliv. Ani oni nebudou po třech hodinách stoprocentní a naše herní úroveň i tempo by měly být vyšší," řekl Veselý.

Boje o "salátovou mísu" zavanou tenisty do různých koutů světa. V uplynulých deseti letech se tým vyrovnával s přesuny a prostředím v daleké Argentině, v Maroku, v Kazachstánu či loni v Japonsku. Indie ale patří mezi nejexotičtější. "Řekl bych, že i nejpoučnější. Lidi, co si u nás pořád na něco stěžují, by se sem měli jet podívat, aby byli pokorní k tomu, v jakých žijeme podmínkách," řekl Štěpánek. "Člověk si tady uvědomí, jak se u nás máme skvěle," uvedl Veselý.

O tenisty je dobře postaráno. Mají dobrý hotel a na kurtech najdou, co potřebují. Cestou z auta vidí špinavé ulice i to, že v druhé nejlidnatější zemi světa panují rozdíly mezi bohatými a chudými. "Je smutné, když člověk vidí celé rodiny s malými dětmi pod mostem, že to je jejich domov. Je to úplně jiná kultura," řekl Veselý.

Pozor si tenisté dávají na stravu. Jedí jen v osvědčených hotelových restauracích a pijí zásadně balenou vodu. "Tou si i čistíme zuby," řekl Štěpánek. "Musíme si dát velký pozor, abychom nesnědli nebo nevypili něco špatného, abychom to tady přežili a na víkend byli připravení. To je důvod, proč jsme tady," řekl Veselý.

Zážitkem je jízda v přeplněných ulicích. Blinkr nikdo nepoužívá, zato se troubí o sto šest. "Řídit bych tady nechtěl," smál se Veselý. "Je obdivuhodné, že tu nikdo nenabourá. Všichni se tu respektují a nějak jim to všechno prochází," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články