Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čeští tenisté ovládli čtyřhru a prozatím odvrátili hrozbu baráže

Ostrava – Čeští tenisté stále živí naději na postup do 2. kola Davis Cupu. Dvojice Jiří Veselý s Adamem Pavláskem sice ve čtyřhře ztratila první set jednoznačně 1:6 a zdálo se, že zápas míří k rychlému konci. Pak se ale čeští mladíci vzepjali k velkému výkonu, porazili australské duo Lleyton Hewitt a Samuel Groth 3:2 na sety a snížili stav utkání na 1:2. V nedělních dvouhrách tak Češi stále mohou vybojovat postup. 

Jiří Veselý a Jaroslav Navrátil
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Čeští hráči začali duel odhodlaně, ale při Grothově servisu nevyužili ani jeden brejkbol. Vzápětí sice srovnali na 1:1, ale pak na dvorci vládli Australané, kteří získali osm her v řadě, a vypadalo to na debakl Veselého s Pavláskem.

Bývalý první hráč světa Hewitt však pokazil smeč, kterou by poslal ve druhém setu Australany do vedení 4:0, a o servis přišel. Čeští hráči vycítili šanci, srovnali na 3:3 a sadu pro sebe získali díky zvládnutému tie-breaku.

O osudu třetího setu rozhodl jediný ztracený servis Veselého ve čtvrté hře, ale domácí už drželi krok. I čtvrtá sada měla vyrovnaný průběh. Pavlásek se postupně zlepšoval, Češi znovu uspěli ve zkrácené hře a vynutili si pátý set. 

Pavláskův výkon rostl s každou výměnou. Po dvorci létal, měl jedovaté voleje i returny a Hewitta si vychutnal lobem. Právě jeho údery donutily Australany chybovat při českém brejkbolu, po kterém domácí vedli 3:2. To samé se opakovalo o dvě hry později a frustrovaný Groth po zkaženém voleji zlomil nohou raketu.

Za stavu 5:2 podával Pavlásek na vítězství a ruka se mu neroztřásla. První mečbol Češi ještě nevyužili, ale po druhém už se radovali. Podobně jako světové deblové jedničky Mike a Bob Bryanové vyskočili a ve vzduchu se srazili hrudníky.

"Set a půl jsem byl trošku kožený, svázaný, ale potom jsem se naštěstí rozehrál a jsem rád, že jsme to v tak brutální atmosféře vyhráli," radoval se daviscupový debutant Pavlásek, který po špatném úvodu byl na konci nejlepší na kurtu. "Od koncovky čtvrtého setu a celý pátý set hrál Adam excelentně," řekl Veselý.   

Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila, jemuž v Ostravě chybí tadiční opory Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, se pokusí dokonat obrat z 0:2 na 3:2 v nedělních dvouhrách. Ve 13:30 by měl nastoupit Lukáš Rosol proti Bernardu Tomicovi a po nich Veselý s Thanasim Kokkinakisem. Oba kapitáni ale mohou nominace změnit.

"Co kluci ukázali proti tak těžkému páru, je fantastické. Máme do budoucna mladý kluky k Berdychovi a Štěpánkovi," řekl Navrátil. "Jsme v zápase. Musíme zapomenout na pátek. V neděli jsou ještě dva zápasy a na ty se musíme připravit," prohlásil.

Utkání 1. kola tenisového Davisova poháru v Ostravě (ČEZ Aréna, tvrdý povrch):

ČR - Austrálie 1:2 po čtyřhře

Pavlásek, Veselý - Groth, Hewitt 1:6, 7:6 (7:2), 3:6, 7:6 (7:4), 6:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články