Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Byli jsme blízko smrti, přiznal po čtyřhře Navrátil

Ostrava - Rozhodly zkušenosti a vítězná aura, hodnotili Radek Štěpánek a Tomáš Berdych čtyřhru proti dvojici Jean-Julien Rojer a Robin Haase. Nizozemce čeští tenisté porazili po čtyřhodinovém boji po setech 7:5, 1:6 a dvakrát 7:6. Českým obhájcům titulu tak zbývá získat jediný bod, nad Nizozemskem vedou 2:1. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil však přiznal, že čeští tenisté neměli daleko k tomu, aby duel nezvládli. Přímý přenos sledujte od 13:15 na ČT sport a na našem webu.

Tomáš Berdych s Jaroslavem Navrátilem
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"Bylo to těžký a rozhodly naše zkušenosti a i trošku naše vítězná aura," hodnotil utkání pětatřicetiletý Štěpánek. Rodák z Karviné má s Berdychem daviscupovou bilanci v deblu 15 výher a jediné prohry. "Dokázali jsme naše zkušenosti v důležitých momentech více prodat," dodal Berdych.

V utkání s nizozemským párem ale měli Češi namále. Druhý set jasně ztratili, v prvním odvrátili pět a ve třetím setu tři setboly. "Nebereme to, že jsme z toho vyvázli. Museli jsme ale hodně bojovat, protože soupeři hráli výborně, řekl bych nad své možnosti. Nejdůležitější je, že jsme vyhráli poslední bod," podotkl Štěpánek.

Oba tenisté se shodli, že mají za sebou jeden z nejtěžších daviscupových deblů. "Proto jsem nadšený, že jsme odcházeli z kurtu jako vítězové. Bylo to o tom využít naše šance, což se nám povedlo," radoval se Berdych.

Před zápasem převzal Štěpánek Cenu za oddanost Davisovu poháru. "Zahřeje to na srdci, ale moje koncentrace byla hlavně na utkání, což jsme zvládli," nenechal se unést Štěpánek. Berdych při slavnostním ceremoniálu vtipkoval, jestli by jeho parťák nemohl převzít cenu až jindy. "Protože loni ji při finále v Srbsku dostal (Nenad) Zimonjič a pak hrál špatně. Já to snad zvládl o něco lépe," smál se Štěpánek.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěrečná výměna čtyřhry a pozápasové reakce českých tenistů

V koncovce třetího setu vyprodaná ČEZ arena v Ostravě znejistěla, protože Berdych si lehl na zem a nechal si ošetřit ztuhlá záda. "Je znát, když jeden den hrajete singla a druhý debl, ve kterém je pohyb úplně jiný. Cítil jsem, že potřebuju dostat impulz, uvolnit, abych se cítil lépe, což se povedlo a za to jsem rád," líčil Berdych.

Zápas dohrála světová sedmička bez omezení a bude připravena v úvodní nedělní dvouhře splnit roli favorita. Výhra nad Haasem pošle tenisty do čtvrtfinále. "Po sobotě máme nejlepší možné skóre a už vyhlížím nedělní dvouhru," řekl Berdych.

Skvělá Berdychova bilance v daviscupové čtyřhře - z jedenadvaceti utkání jich prohrál jediné - nepřekvapuje kapitána Jaroslava Navrátila, bývalého kouče české jedničky. "Je vidět, jaký je univerzál. Jeho bilance je fantastická a doufám, že mu vydrží co nejdéle," přál si Navrátil.

Kapitán českých tenistů po vítězné čtyřhře věří, že zápas s Nizozemskem rozhodne úvodní nedělní dvouhra. "Nechci se dívat na páté utkání. Věřím tomu, že je Tomáš v top formě, a když bude zdravý, jako že zdravý je, tak Haaseho porazí, povedeme 3:1 a ukončíme zápas," řekl Navrátil po výhře Berdycha a Radka Štěpánka ve vyrovnané čtyřhře.


Podle Navrátila jeho svěřenci v deblu unikli o fous porážce. V první a třetí sadě totiž odvraceli několik setbolů a Jeana-Juliena Rojera s Haasem porazili až po boji 3:1 na sety. "Smrti jsme byli v deblu hodně blízko, ten led byl hodně tenký. Byl to jeden z nejlepších deblů, ale kluci ukázali velké sebevědomí a zkušenosti. Odehráli víc důležitých zápasů, i těch finálových, a to se projevilo," hodnotil Navrátil.

Ve třetím setu za stavu 4:5 podával Haase na vítězství v sadě, ale domácím tenistům se podařilo mu servis vzít. A to i díky tomu, že začali returnovat po lajně. "Předtím pořád returnovali jen křížem, tak jsem říkal, že to musejí změnit, protože zápas už šel pomalu do háje. Zaplať pánbůh, že to zafungovalo," oddechl si kapitán.

Po pátečních dvouhrách, v nichž Štěpánek hrál pětisetový duel, a náročné čtyřhře jsou tenisté unavení. "Mají toho dost, Berdycha táhnou záda, ale není to nic vážného. Zapracují na nich naši maséři a bude to dobré," řekl Navrátil. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články