Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Berdych si pochvaluje kurt, Navrátila těší kompletní složení

Ostrava - Čeští tenisté stojí na prahu nového ročníku Davisova poháru, v němž obhajují prvenství z posledních dvou let. Po necelých osmi letech si znovu zahrají s Nizozemskem. Jasně si na barážovou bitvu ze září 2006 i s odstupem času vzpomíná také Tomáš Berdych, který tehdy českou příslušnost ve Světové skupině zachraňoval s Jiřím Novákem, Janem Hernychem a Martinem Dammem. Tehdy jednadvacetiletý Berdych přispěl k záchraně a vítězství 4:1 třemi body. Před víkendovým kláním je tým kapitána Navrátila připraven výsledky ještě vylepšit.

Tomáš Berdych při tréninku před utkáním s Nizozemskem
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Berdych se ještě vrátil k prohranému semifinále na Australian Open proti pozdějšímu vítězi Wawrinkovi. "Je to škoda, ale když se mi proti němu za dva zápasy nepodaří ani jeden brejk, těžko hledat cestu k vítězství. Bylo to o pár míčích, ale Stan určitě zaslouženě vyhrál. Patří už do špičky. Když potřebuje, umí i bránit. Navíc má ten neuvěřitelný bekhend," popsala světová sedmička.

Kurt i atmosféra by měly táhnout český tým k vítězství

Češi si zatím pochvalují, že kurt je v ostravské ČEZ Aréně znovu ušitý přesně na míru jejich požadavkům. "Je to skvěle nachystané. Nic extrémně rychlého, spíš takové střední rychlosti. Přesně jak jsme si přáli," pochvaluje si Berdych.

Čeští tenisté se budou moci spolehnout na dobrou atmosféru. Do ostravské ČEZ Arény se vejde téměř sedm tisíc fanoušků. V tuto chvíli to vypadá, že bude vyprodáno. Město proto posílí hromadnou dopravu. "Dopravní podnik chystá kapacitní posílení některých tramvajových linek, konkrétně 3 a 1," uvedl mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.

Zpět u týmu už je i po zdravotních komplikacích nehrající kapitán Navrátil. "Přál jsem si, abychom se sešli v kompletním složení, ve kterém jsme Davis Cup vyhráli. To se povedlo a věřím, že desáté vítězství za sebou nám Nizozemci nepřekazí," řekl.


Co stojí za neuvěřitelnou týmovou chemií, kterou vytváří oba hlavní tahouni? "Takové dva hráče, jako jsou Štěpánek s Berdychem, dlouho asi mít nebudeme. Myslím, že každý je jiný. Radek je na kurtu veselejší a pohyblivější. Tomáš dobře servíruje a returnuje. Oba dva se při hře skvěle doplňují a hlavně si sedí i lidsky," přiblížil kapitán týmu.

Berdych varuje: Soupeř nemá co ztratit

Česká jednička si poslední utkání s Nizozemci vybavuje: "Na to utkání mám i docela vtipné vzpomínky, ale ne všechno se dá na veřejnosti ventilovat," řekl Berdych. "Ale bude to dost velký rozdíl. Tehdy měli Holanďané tým z hráčů, kteří už něco měli za sebou. Dneska jsou to mladí kluci. Po delší době se dostali do světové skupiny, nemají co ztratit," dodal.

Ani na turnajích se Češi s nizozemskými hráči příliš nepotkávají. Největší zkušenosti má zase Berdych, který ve dvou ze tří utkání s Robinem Haasem dvakrát vyhrál. A jeho skalp získal i ve zmíněné barážové partii.

"S tím Haasem už jsou ty zápasy poměrně dlouho zpátky. Důležitější bude můj vlastní výkon. Je jedno, jestli budu hrát proti Haasemu, nebo Sijslingovi, soustředím se na svoji hru. Člověk musí přinést na kurt nejlepší výkon vždy, soupeř je až druhotný. Navíc ty zápasy v Davis Cupu jsou opravdu úplně jiné než na turnajích," podotkla česká jednička.

Nizozemci si uvědomují sílu českého týmu, do Ostravy však nepřijeli s poraženeckou náladou. "Berdych a Štěpánek jsou hráči světové třídy. My ale nemáme slabý tým. Přijeli jsme bojovat a tenis si užít," uvedl Igor Sijsling, 62. hráč žebříčku ATP.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Zápas proti Nizozemsku může být teoreticky i posledním společným vystoupením Berdycha a Radka Štěpánka v Davisově poháru. Sedmý hráč světa a semifinalista Australian Open v pondělí naznačil, že po dlouhých jedenácti letech reprezentování uvažuje o tom, že si dá pauzu a naplno se zaměří na sólovou dráhu.

"Možná, že by to teď bylo to správné rozhodnutí, které by mě mohlo posunout v kariéře o kousek dále. Teď chci ale pomoct týmu, abychom to zvládli, a pak se uvidí, co dál," prohlásil Berdych, který v Davisově poháru hraje od roku 2003.

Nástupcem a lídrem za Berdycha by mohl být talentovaný Jiří Veselý. "Pokud má být Jirka další člen týmu, musí dostat čas, aby se zapracoval. Kdy už jindy, než po našich posledních úspěších, uzavřel Berdych.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články