Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Češi ovládli čtyřhru a jsou bod od obhajoby

Bělehrad – Ve třech setech zvládli Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem porazit srbskou dvojici Nenad Zimonjič, Ilja Bozoljac. Česko si tak před posledním dnem připsalo klíčový bod ve čtyřhře po setech 6:2, 6:4 a 7:6. Na zápasy reprezentanti vedou 2:1 a jsou jediné vyhrané utkání daleko od obhajoby vítězství v Davis Cupu.

Berdych se Štěpánkem slaví vítězství ve čtyřhře
zdroj: imago sportfotodienst

Berdych se Štěpánkem opět potvrdili svoji výjimečnost v daviscupové čtyřhře. Nastoupili spolu k patnáctému zápasu a radovali se již ze 14. výhry. Tentokrát na kurtu dirigoval a všechny převyšoval Štěpánek. Dvojnásobný grandslamový vítěz ve čtyřhře s přehledem "uklízel" voleje mimo dosah Srbů a vedle výborných volejů také dobře podával, chytře returnoval a prohazoval. Berdych tradičně "tvrdil muziku" přesným servisem a údery odzadu vyvíjel na soupeře tlak.

"Skvěle jsme se doplňovali od začátku do konce, dopustili jsme jediný brejkbol, hráli jsme agresivně a využívali jsme všech lehkých šancí, které nám dali, a zaslouženě jsme vyhráli," zhodnotil utkání Tomáš Berdych. "Troufám si říct, že to byl jeden z našich nejlepších deblových výkonů," dodal Štěpánek.

Slabinu v srbské dvojici, do které nakonec nebyl zařazen Djokovič, našli Češi v Zimonjičovi. Ten se stal v 37 letech nejstarším hráčem finále Davis Cupu, Berdych se Štěpánkem mu vzali v prvním i druhém setu vždy servis. Stejně jako při dvouhrách se občas ozýval pískot při prvním i druhém servisu českých hráčů, ale Berdych se Štěpánkem si toho nevšímali a podání si drželi bez větších problémů.

Srbům povolili za celý zápas jediný brejkbol, který Štěpánek zkušeně odvrátil zkrácením za síť, na které Bozoljac nereagoval. Nejvyrovnanější byl třetí set, v kterém ani jeden pár nepřišel o servis. Ve zkrácené hře sice Srbové získali minibrejk a vedli již 3:1, poté však česká dvojice získala čtyři body v řadě.

Čeští tenisté tak prokázali v závěrečné fázi velkou mentální sílu, Štěpánek však úspěch nepřeceňoval. "Byl to jen jeden prohraný servis, kdy zahráli výborný return, a potom následný volej. Ten tie-break je strašně dlouhý a čím víc to jde ke konci, tím víc pracuje psychika. My jsme věděli, že jsme odolnější a jsme lepším týmem, a pořád jsme věřili ve své schopnosti. To jsme dokázali," uvedl rodák z Karviné.

Pomoci Berdychovi se Štěpánkem mohl i fakt, že do deblu nenastoupila světová dvojka Novak Djokovič. Nejen kvůli své kvalitě, ale i kvůli tomu, že zaznamenali možné neshody v srbském kempu. "Tady asi ve vzduchu něco lítá," komentoval situaci ironicky Berdych. "Potom, co ten kluk předvádí a nechají ho pak sedět na těch krásných bílých židlích... Ještě že to tak udělali. My máme bod a jsem za to strašně rád."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy z daviscupové čtyřhry Srbsko - Česko

Úvodní dvouhry v pátek dopadly podle předpokladů. Štěpánek podlehl Djokovičovi 5:7, 1:6, 4:6, Berdych vyrovnal po výhře 6:3, 6:4, 6:3 nad Lajovičem. V neděli se pokusí od 14:00 rozhodnout Berdych, ale musí porazit druhého hráče světa Novaka Djokoviče. S tím má nepříznivou bilanci 2:14, letos ho však zdolal na antuce v Římě.

"Nemám co ztratit," myslí si Berdych před utkáním se srbskou jedničkou. "Vedeme 2:1, máme bod na to, abychom to dorazili. Jdu hrát s hráčem, který je momentálně nejlepší, troufám si říct, že je ve skvělé formě. Pro mě je to obrovská výzva, já na kurt půjdu s cílem porvat se o to, předvést co nejlepší výkon. Stát se může cokoliv a když ne, tak tam je ještě další bod v záloze."

O případný rozhodující bod by hrál jako v loňském finále v Praze Štěpánek a jeho soupeřem by byl 117. hráč žebříčku ATP Dušan Lajovič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články