Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi postupují do semifinále, utkají se v něm doma s Argentinou

Astana - Čeští tenisté po výhře Lukáše Rosola 3:1 nad Jevgenijem Koroljovovem stejným poměrem porazili Kazachstán a postupují do zářijového semifinále Davisova poháru. V něm se střetnou v domácím prostředí s Argentinou. Rosol trpělivou hrou a 31 esy znechutil Koroljovovi zápas a vyhrál 7:6, 6:7, 7:6 a 6:2. "Věděl jsem, že musím hrát svoji hru, returnovat a servírovat. Já bez servisu nemůžu hrát, takže jsem rád, že se mi to dařilo," řekl Rosol k více než třem desítkám es, která v zápase nasázel.

Radost českých tenistů, uprostřed v modrém Tomáš Rosol
zdroj: ČTK/AP autor: Alexei Filippov

"Byl to hodně těžký zápas, jsem rád za to, jak to dopadlo. První tři sety byly strašně vyrovnané," uvedl Rosol, který se na začátku zápasu tlačil k síti, ačkoli z některých náběhů bylo znát, že to není zrovna jeho hra. Hned o první podání se bojovalo, český tenista jej však uhájil. Mnohem větší problémy s udržením servisu měl následně Koroljov, srovnat krok s Rosolem dokázal až po čtyřech odvrácených brejkbolech.

Koroljov pomalu přebíral aktivitu a v páté hře si nádherným forhendem po čáře vypracoval brejkbol, který však Rosol odvrátil dalším z řady es, kterými si často vypomáhal. Další brejkbol Kazacha přišel v deváté hře první sady, Rosol musel podání zachraňovat přes druhé podání, což trochu se štěstím dokázal.

První sada dospěla do tie-breaku, v němž Rosolovi za stavu 5:4 pro Koroljova výrazně pomohla páska ke srovnání na 5:5. Kazach následně vyprodukoval dvojchybu a nabídnul Rosolovi setbol, který český hráč využil svým už patnáctým esem.

Jevgenij Koroljov
zdroj: ČTK/AP autor: Alexei Filippov

Ve druhém setu si oba hráči drželi podání až do stavu 3:2 pro Koroljova, kdy si Kazach vypracoval brejkbol, který zahrál Rosol i kvůli prasklé struně na raketě do autu. Za stavu 5:3 podával Kazach na výhru ve druhém setu, ale vlastními chybami servis ztratil. Na řadu znovu přišel tie-break, v němž Koroljov opět vedl 2:0, ale na rozdíl od prvního setu náskok navyšoval a sadu dotáhl do vítězného konce.

"Šáhl jsem si, byl jsem malinko už v křečích a musel jsem i pít nějakou sůl. Ale dostal jsem se z toho. Viděl jsem, že on má stejné problémy. Takže to bylo o tom, kdo vyhraje třetí set," řekl po zápase 63. hráč světa Rosol.

Koroljov i ve třetím setu promarnil vedení o dva gemy

Ve třetí sadě za stavu 2:2 Rosol odvrátil dva brejkboly, třetí už ale bratranec Anny Kurnikovové proměnil. Za stavu 5:4 Koroljov podával na vítězství v setu, Rosol však začal hrát riskantně, stejně jako ve druhém setu podání v kritickém momentu Koroljovovi sebral a srovnal na 5:5.

"V takových těžkých situacích se ukáže kvalita hráče, že si to většinou dohraje. Věřil jsem, že tu šanci mi dá, a dal mi ji dvakrát. Ve druhém a třetím setu úplně to stejné," popsal situaci Rosol.

Třetí set snad ani nemohl skončit jinak než dalším tie-breakem. Rosol v něm vedl už 5:0, ale Koroljov dokázal snížit na 5:6. Česká jednička ale set nekompromisně ukončila svým 30. esem. Koroljov, kterému patří na žebříčku ATP až 187. pozice, před čtvrtým setem odešel na chvíli do šatny, ale příliš mu to nepomohlo.

Return Lukáše Rosola
zdroj: ČTK/AP autor: Alexei Filippov

Hned v úvodním gemu čtvrté sady totiž Kazach ztratil podání, když hned na první ze tří brejkbolů zahrál dvojchybu. Podruhé Rosol připravil Koroljova o servis v sedmé hře, ujal se vedení 5:2 a pak už navzdory dvěma dvojchybám zápas dovedl do vítězného konce.

Během střetnutí nebyla nouze o sporné míčky, kdy hlavní rozhodčí několikrát opravil čárové: "Co se dá čekat. Jsme tady v Kazachstánu a neříkám, že by měli spolupracovat, nebo ne. Kolikrát ty balony byly tak sporné, že jsem raději pozval rozhodčího, ať mi to zkontroluje, a většinou jsem měl pravdu," řekl Rosol.

"Hráči svou šanci využili na 300 procent"

Jak po zápase přiznal Jaroslav Navrátil, v případě, že by Lukáš Rosol prohrál, do závěrečné dvouhry byl připravený nastoupit jen Ivo Minář. "Honzu Hájka chytla záda, to nikdo nevěděl, a jak ráno vstal z postele, tak ho strašně bolela," řekl v pozápasovém rozhovoru kapitán českého daviscupového týmu a dodal:

"Jsem na ně strašně moc hrdý. Už jednou to ti kluci dokázali v Chile, kde jsme vyhráli velice hladce. Ale myslím si, že Kazaši jsou o hodně silnějším týmem, hlavně v domácím prostředí, což tady dokázali. Pro ty kluky to byla satisfakce. Dostali šanci a oni ji využili na 100, 200, 300 procent."

Semifinále se bude hrát 13. až 15. září s Argentinou a Jaroslav Navrátil označil po postupu přes Kazachstán za schůdnějšího soupeře právě jihoamerického soupeře. "Je to určitě velký rozdíl hrát s Argentinou doma v O2 areně, když navíc budou bez Del Potra, tak naše šance stoupají. Hrát v Paříži proti Francouzům je vyrovnané. Argentina je pro nás schůdnější soupeř," míní Navrátil. "Doma můžeme zvolit povrch, máme tam naše fanoušky. To je vždy výhoda," řekl Lukáš Rosol. V případném finále by se Češi střetli s vítězem duelu Srbsko - Kanada.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články