Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Češi odletěli do Astany, Rosol dorazí přímo z Karibiku

Brno - Bez Tomáše Berdycha a Lukáše Rosola odcestovali čeští tenisté na čtvrtfinále Davisova poháru do Kazachstánu. Berdych, tradiční týmová jednička, se kapitánovi Jaroslavu Navrátilovi už dříve omluvil kvůli bolesti v rameni, Rosol přicestuje do Astany za výpravou o den později. Kapitán obhájců trofeje tak má zatím k dispozici Radka Štěpánka, Jana Hájka a Iva Mináře.

Daviscupový tým před zápasem s Kazachstánem
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Tenisté se sešli v Brně, odkud vyrazili autobusem na letiště do Vídně. "Ještě v sobotu hrál Rosol na turnaji v Karibiku, kde prohrál v semifinále. Měl by být v úterý ve tři hodiny ráno v Kazachstánu. Čeká jej dlouhá cesta. Doufám, že se dá do pátku dohromady," uvedl Navrátil.

Berdychovu omluvu plně respektuje a tvrdí, že ani po ní české šance na postup neklesají. "V Americe jsem byl a mluvil s Tomášem. Turnaje, které hrál předtím, jej stály hodně sil. Viděl jsem v zápase s Gasquetem, že má problémy s ramenem. Samozřejmě jeho absence pro nás znamená oslabení. Představoval jsem si složení týmu poněkud jinak," uznal Navrátil.

Do hry se dostanou zřejmě všichni

Zatím nechtěl naznačit, kdo v Kazachstánu nastoupí. "Nyní bych mohl pouze spekulovat. Uvidím až po tréninku, jak na tom bude Radek Štěpánek. Kdyby byl stoprocentně zdráv, tak by hrál všechny zápasy. Ale po zranění si myslím, že bude fit tak na dva dny. Proto se zřejmě síly rozprostřou a šanci dostanou úplně všichni," řekl Navrátil.

Radek Štěpánek a Jaroslav Navrátil
zdroj: Letní olympijské hry autor: Václav Šálek

Štěpánek je ochoten udělat pro tým maximum. "Připravoval jsem se na antuce na Floridě. Foukal vítr a podmínky byly hodně těžké," poznamenal Štěpánek, který se podle svých slov cítí lépe než před třemi týdny po příletu na Floridu. "Nebudu říkat, co budu schopen, budeme se rozhodovat až na místě. Budu se snažit na místě udělat maximum," naznačil Štěpánek odhodlání pomoci k postupu do semifinále.

Radek Štěpánek o své formě:

Navrátil si dobře uvědomuje sílu Kazachstánu. "Kazaši porazili doma Švýcarsko a Rakousko, všech pět domácích utkání vyhráli. Jejich hráči sice nejsou na žebříčku postaveni tak vysoko jako my, ovšem v Davis Cupu žebříček nerozhoduje. Kazachstán má poprvé v historii možnost postoupit do semifinále a určitě bude pro ně motivací loňského vítěze porazit," dodal kapitán.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi odletěli na Davis Cup do Kazachstánu

S Kazachstánem čeští tenisté nečekaně prohráli předloni v Ostravě. Tehdy také hráli bez jedné z opor, chyběl Štěpánek. "Určitě to v hlavách je, že jsme právě s Kazachstánem prohráli. Ale čeká nás jiný zápas a naší výhodou jsou obrovské zkušenosti. A o to více a pečlivěji se na utkání připravíme," řekl Navrátil.

Vlastní kuchař

Za výhodu považuje český tým i skutečnost, že bude mít s sebou kuchaře. "Budeme ušetřeni případného rizika střevního onemocnění, které postihlo tenisty Rakouska a Švýcarska. Prostě jsme nic neponechali náhodě," řekl Navrátil.

Štěpánek před odletem hýřil vtipem i úsměvy, jen pro sebe si ovšem zatím nechával informaci, nakolik snese jeho tělo po nedobrovolné přestávce zápasovou zátěž. Po slibných výsledcích v úvodu roku v Austrálii podstoupil 28. ledna operaci vyhřezlé ploténky. "Považuji za malý zázrak, že zde dnes sedím. Patří za to díky profesoru Kolářovi," uvedl Štěpánek.

Ivo Minář (vlevo) a Radek Štěpánek
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Zatím má za sebou tři týdny ostrého tréninku a doufá, že se jeho stav bude každým dnem lepšit. Dopředu přiznává, že všechny tři zápasy by zřejmě neustál. "Hlava a srdce by strašně chtělo. Ale znám své tělo. Bylo by to kaskadérství," pousmál se. Ostrou přípravu začal společně se svým trenérem Petrem Kordou na Floridě.

V Astaně se bude hrát na antuce, proto zvolil pro přípravu stejný povrch. Pouze s tím rozdílem, že v Americe není červená antuka, ale zelená. "Moji přípravu provázel silný vítr. Připravoval jsem se určitě v těžších podmínkách, než které na mě čekají v Astaně. Pro mě je nyní hlavně důležité, abychom získali tři body. Jsme tým. Je proto jedno, kdo k vítězství přispěje," uvedl Štěpánek.

V postup do semifinále pevně věří. "Jinak bychom ani do Astany nemuseli letět. V semifinále už bude opět náš tým kompletní," doufal Štěpánek, jenž varoval před podceněním soupeře. "Kazaši mají tři výborné singlisty. Doma porazili Rakousko i Švýcarsko. Nečeká nás nic lehkého," konstatoval.

Po třech týdnech přípravy měl Štěpánek neplánované volno. Zastavil se u rodičů a chtěl ještě trénovat v nafukovací hale v Prostějově, kde se ale pod tíhou sněhu propadla střecha.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články