Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Štěpánek je připraven nastoupit i v pátek, López s Granollersem jsou v Praze

Praha – Finále Davisova poháru se blíží a Češi chtějí Španělům oplatit tři roky starou porážku z Barcelony. Česká dvojka Radek Štěpánek patří ke starší generaci, v posledních týdnech toho navíc kvůli zranění příliš nenahrál, a tak se spekuluje, zda by nehrající kapitán neměl Štěpánka v páteční dvouhře raději šetřit. Sám hráč to ale odmítá. Do Prahy konečně dorazili čerství vítězové Turnaje mistrů, deblisté Marcel Granollers a Marc López. Španělé se opakovaně pasují do role outsiderů, přestože žebříčkové postavení ani aktuální forma hráčů tomu nenapovídá.

Radek Štěpánek
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Nevím, kolikrát se povede hrát finále Davisova poháru doma. Jsem strašidelně natěšený," uvedl Štěpánek. Před třemi lety Štěpánek s Tomášem Berdychem neuspěli ve finále v Barceloně, kde Španělům na antuce podlehli jasně 0:5. Teď mají Češi šanci na odvetu. "Tak to nebereme. Pro nás je nejdůležitější mít v neděli tři body. Barcelona byla skvělou zkušeností, z které vycházíme, ale soustředíme se na tři body," řekl.

Štěpánek si věří i na pátek

V třiatřiceti letech je Štěpánek jedním z nejstarších hráčů ve stovce světového žebříčku ATP. Proto se objevují názory, že by možná měl vynechat páteční dvouhru a šetřit síly na čtyřhru a případnou nedělní dvouhru za nerozhodného stavu.

Štěpánek ale letos hrál všechny daviscupové zápasy od prvního dne a na rychlém povrchu by rád pozlobil pátého hráče světa Davida Ferrera. "Nic se nemění, jsem vždycky připraven na všechny tři dny a nechám tam všechno. Nejdůležitější je, že jsem v pořádku a jsem schopen hrát všechny tři dny," ujistil tenista.

Je nám líto, video expirovalo.
Před Davis Cupem

Na rozdíl od Berdycha nehrál Štěpánek v poslední době tolik zápasů a energie mu nechybí. Léčil zraněné kolenní vazy, a proto měl čas si oddechnout. "Něco zlé je pro něco dobré. Tělo si odpočinulo a cítím se dobře," řekl Štěpánek.

V minulém týdnu postoupil Štěpánek s Indem Leanderem Paesem do semifinále Turnaje mistrů ve čtyřhře, dvouhru ale hrál naposledy koncem října v Basileji. "Do té doby jsem toho zase odehrál hodně, takže to problém není. Spíš vidím pozitivně, že budu odpočatý."

Po tréninku si podobně jako Berdych pochvaloval povrch. Štěpánek si ho vyzkoušel už při finále Fed Cupu a i díky tomu hráči požádali organizátory, aby jim kurt na Davis Cup zrychlili. "Jsem spokojen," řekl Štěpánek krátce a výstižně. Teoreticky by mohl zkusit na obranáře Ferrera v páteční dvouhře hrát útočný styl servis-volej. "Myslím, že na tomhle povrchu to určitě půjde," přikývl Štěpánek.

Granollers a López triumfovali na Turnaji mistrů a už jsou v Praze

"Vůbec nevadí, že naši deblisté přijeli do Prahy později, v Londýně vyhráli spoustu zápasů a to jim dodá sebevědomí. To je to nejdůležitější, aby mohli vyhrávat další zápasy," věří kapitán španělského týmu Alex Corretja. 

David Ferrer si vyzkoušel kurt v O2 areně
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Corretja zopakoval, že Češi jsou podle něj ve finále favority, přestože dle postavení hráčů na světovém žebříčku se tomu zdá být přesně naopak. Čeští tenisté však mohou těžit z domácího prostředí. Proto také zvolili co nejrychlejší povrch a pravdou je, že všichni Španělé si jen pomalu zvykají na nízké odskoky. "Máme s tím problémy," připustil Ferrer. "Je to opravdu rychlé, ale jsme připraveni bojovat. Je to možná nejdůležitější týden roku a necháme na kurtu všechno," řekl Almagro.

Jako pátý hráč španělského týmu trénuje v O2 areně i levou rukou hrající Feliciano López, který má aktivní bilanci s Berdychem a umí hrát na rychlém povrchu. "Myslíte, že řeknu, kdo bude hrát?" odvětil Corretja na dotaz, zda plánuje změnit nominaci a zařadí Feliciana Lópeze. "Neřeknu. Nominovaná je čtveřice a on je pátý."

Pro deník Marca Corretja napsal, že sice López hraje na rychlém povrchu dobře, ale Ferrer s Almagrem letos ukázali svoji sílu a zaujetí pro Davis Cup. "Zaslouží si to o něco více," uvedl Corretja. Faktem ale je, že López trénuje v Praze naplno a hodně a není třeba ani vyloučené, že si s Almagrem zahraje o post dvojky zápas. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy