Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Berdych se snažil, na Federera ale ve čtvrtfinále Australian Open recept opět nenašel

Nedaří se mu ho v poslední době porazit a nic na tom nezměnilo ani čtvrtfinále Australian Open. Tomáš Berdych na Rogera Federera znovu nenašel recept a se švýcarským tenistou prohrál ve třech setech 6:7, 3:6 a 4:6. Český hráč s legendou prohrál podeváté v řadě.

Roger Federer a Tomáš Berdych na Australian Open
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Ve dvouhrách v Melbourne tak už vypadli všichni Češi. Čtvrtfinále bylo konečnou také pro Karolínu Plíškovou, kterou přehrála světová jednička Simona Halepová. (VÍCE ZDE)

Podobně jako Plíšková také Berdych hned při první příležitosti vzal Federerovi servis a v prvním setu vedl ještě 5:2. V devátém gamu si při podání na výhru v setu po třech odvrácených brejkbolech esem vytvořil setbol, ale Federer ho o něj vítězným returnem připravil a pak snížil na 4:5. V následující hře měl Berdych po Federerově dvojchybě další šanci na ukončení setu, ale v dlouhé výměně chyboval z bekhendu. A v tie-breaku mu Federer povolil jen bod.

To určilo další ráz zápasu. "Když se zachránil v prvním setu, tak získal víc sebevědomí. Pak už to s ním bylo zase hodně těžké. Když prakticky celý set prohráváte, hodně vás to povzbudí. Je to 'kdyby', ale kdybych vyhrál první set, mohl to být úplně jiný příběh," uvažoval Berdych.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych znovu nezvládl čtvrtfinále AO proti Federerovi

Zisk prvního setu označil Federer za klíčový pro další vývoj zápasu. "Tomáš hrál skvěle, zejména v prvních dvou setech, ve třetím už, myslím, úroveň jeho hry trochu klesla. Ten první set mohl dopadnout jakkoliv. On si ho také zasloužil, takže jsem mu ho tak trochu ukradl," řekl v rozhovoru na kurtu.

Švýcar pak převzal kontrolu nad zápasem. Lépe podával a byl agresivnější, nastřílel patnáct es a celkem 61 vítězných úderů. Berdych mu dokázal prolomit servis už jen jednou ve třetí sadě, kdy srovnal na 2:2, ale vzápětí vlastní podání znovu ztratil. Utkání Federer ukončil čistou hrou při servisu.

Federer vyřadil Berdycha na Australian Open potřetí za sebou a celkem popáté. Berdych vzájemný duel prohrál podeváté v řadě. Svůj herní projev ale český tenista hodnotil pozitivně. "Myslím si, že jsem odehrál solidní zápas, hrál jsem velmi dobrý tenis. Stál jsem proti nejlepšímu soupeři, jaký může být. Když se podíváte na pavouka, tak je to trochu smůla. Ale tak to prostě je," řekl dvaatřicetiletý tenista.

Po problémech se zády, kvůli kterým musel předčasně ukončit loňskou sezonu, měl z výsledku na Australian Open radost. "Neodjíždím s hlavou sklopenou. Myslím si, že to byl velmi dobrý turnaj. Po tom, čím jsem si na konci minulé sezony prošel, mě to velmi potěšilo," dodal.

O postup do finále se Federer utká s jednadvacetiletým překvapením turnaje Čong Hjonem z Koreje, jenž zdolal Američana Tennyse Sandgrena 6:4, 7:6 a 6:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články