Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Nadal nedohrál proti Čiličovi pátý set, Edmund zaskočil Dimitrova

Ve čtvrtfinále prvního grandslamu sezony skončil zraněný Rafael Nadal, šampion z Melbourne z roku 2009 a lídr světového žebříčku. Španěl musel vzdát v pátém setu utkání proti Marinovi Čiličovi z Chorvatska. Dál pokračuje Brit Kyle Edmund, který vyřadil Grigora Dimitrova z Bulharska. Nasazenou trojku porazil 6:4, 3:6, 6:3 a 6:4. Ve dvouhře došlo na další překvapení v ženském turnaji, když postoupila Belgičanka Elise Mertensová přes nasazenou čtyřku Elinu Svitolinovou z Ukrajiny po setech 6:4 a 6:0.

Marin Čilič a Rafael Nadal
zdroj: Reuters autor: THOMAS PETER

Nadal bojoval s Chorvatem Marinem Čiličem tři a tři čtvrtě hodiny. Za stavu 2:2 na sety a 2:0 pro Čiliče v páté sadě se španělský tenista rozhodl vzdát. Měl problémy se stehenním svalem.

"Musím pár hodin počkat. Zítra podstoupím vyšetření, pak budu vědět víc. Ve třetím setu jsem začal cítit, že je sval trochu unavený, ale mohl jsem hrát bez omezení. Potom ale ve čtvrtém (setu) při jednom pohybu, myslím že při drop shotu, jsem něco ucítil. V ten moment bylo jasné, že se něco stalo," popsal jednatřicetiletý tenista po utkání.

Čiličovým soupeřem v boji o finále bude nenasazený Brit Kyle Edmund, jenž vyřadil Dimitrova a zatím plně nahrazuje britskou hvězdu Andyho Murrayho, který v Austrálii kvůli operované kyčli chybí. Aktuálně 49. hráč žebříčku hraje na grandslamech pátým rokem, jeho dosavadním maximem bylo osmifinále US Open 2016.

Překvapení se zrodilo i v úvodním čtvrtfinále žen. Belgičanka Elise Mertensová zaskočila Svitolinovou a porazila ji 6:4 a 6:0. Debutantka na Australian Open tak ukončila vítěznou sérii Svitolinové, protože ta před úvodním grandslamem sezony vyhrála turnaj v Brisbane a v Melbourne už porazila čtyři soupeřky včetně Kateřiny Siniakové a Denisy Allertové.

V prvním grandslamovém semifinále v kariéře se dvaadvacetiletá Mertensová utká s druhou nasazenou Caroline Wozniackou. Dánka jako jediná z favoritů čtvrtfinálový duel zvládla, s Carlou Suárezovou ale o postup bojovala takřka dvě a čtvrt hodiny. V úvodním setu uštědřila Wozniacká Španělce kanára, ve druhém ale nevyužila mečbol, Suárezová v tie-breaku srovnala a vynutila si pokračování.

V třetí sadě už ale bývalá světová jednička soupeřce další šanci nenabídla a po setech 6:0, 6:7, 6:2 postoupila. Účastí v semifinále si Wozniacká vyrovnala osobní melbournské maximum z roku 2011. Nejdál na grandslamu došla na US Open, kde si dvakrát zahrála finále.

Výsledky tenisového turnaje Australian Open:

Muži: Dvouhra - čtvrtfinále: Čilič (6-Chorv.) - Nadal (1-Šp.) 3:6, 6:3, 6:7 (5:7), 6:2, 2:0 skreč., Edmund (Brit.) - Dimitrov (3-Bulh.) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4.

Ženy: Dvouhra - čtvrtfinále: Mertensová (Belg.) - Svitolinová (4-Ukr.) 6:4, 6:0, Wozniacká (2-Dán.) - Suárezová (Šp.) 6:0, 6:7 (3:7), 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články