Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Začíná Australian Open: Kerberová chce obhájit titul, Plíšková pomýšlí vysoko

Melbourne – Na obhajobu trofeje z Australian Open myslí světová jednička Němka Angelique Kerberová. Vrátit se na trůn a získat rekordní třiadvacáté grandslamové vítězství ve dvouhře se ovšem pokusí Američanka Serena Williamsová. Premiérově by rád v Melbourne zvítězil lídr světového žebříčku Brit Andy Murray, naopak pozici krále Austrálie nechce opustit Srb Novak Djokovič, který bude útočit na rekordní sedmý vavřín. Největší českou nadějí i díky svému servisu a razantní hře je světová pětka Karolína Plíšková, na dvorci nebude chybět ani Tomáš Berdych.

Čtyřiadvacetiletá Plíšková poprvé prorazila na grandslamu loni postupem do finále US Open. "Nikoho se nebojím. Soupeřek ani sebe, diváků, ničeho. Jsem schopna porazit kohokoli, když budu hrát dobře," řekla Plíšková po titulu v Brisbane, kterým vstoupila do sezony a ukázala tak svoji sílu.

Plíšková dala dvě sezony po sobě nejvíce es na okruhu WTA a věří si na postup do osmifinále. "A pak se uvidí, jakou budu mít soupeřku. Jsem ale schopná se vypořádat s kteroukoli, i když ne každá mi úplně sedí," řekla Plíšková. "Slýchám kolem sebe častěji, že vyhraju grandslam, ale neřeším, jestli to přijde letos nebo za rok. Snažit se budu hrát co nejlépe na každém z nich."

Plíškovou čeká na úvod Australian Open Sorribesová
zdroj: ČT sport

Do sezony vstoupila vítězně pod vedením nového kouče Davida Kotyzy, bývalého trenéra Petry Kvitové, která kvůli pořezaným prstům z prosincového přepadení letos v Austrálii chybí. "Někde v její hlavě dřímá šampionka, jen ji potřebujeme najít a probudit," řekl Kotyza začátkem ledna v rozhovoru pro WTA Insider.

Kerberová loni titulem na Australian Open rozjela životní sezonu a doufá, že na ni letos naváže. "Tady všechno začalo. Vím, že jsem teď pod větším tlakem, ale zkusím si to užívat jako loni a využít zkušeností z minulého roku," plánovala Němka.

Počítat se musí též s Polkou Agnieszkou Radwaňskou, Rumunkou Simonou Halepovou i Španělkou Garbiňe Muguruzaovou.

Djokovič loňským šestým titulem v Melbourne vyrovnal Roye Emersona a nyní má před sebou výzvu v podobě sedmého. "007, proč ne? Možná to letos přijde a znělo by dobře: sedmý v roce 2017," smál se Srb před turnajem.

V Dauhá porazil ve finále Murrayho a pochvaloval si ideální start do sezony. "Doufám, že na to navážu. Jsem nažhavený a tady jako doma," řekl Djokovič, který Australian Open vyhrál v letech 2008, 2011, 2012, 2013, 2015 a 2016.

Slavící Novak Djokovič
zdroj: REUTERS autor: Stefan Wermuth

Z českých mužů má tradičně největší šance Tomáš Berdych, který se pokusí zopakovat nebo vylepšit semifinálovou účast z let 2014 a 2015. Poprvé na grandslamu bude hrát pod superkoučem Goranem Ivaniševičem. "Hlavní cíl je pokusit se získat grandslamový titul," řekl wimbledonský vítěz z roku 2001 Ivaniševič na začátku spolupráce s Berdychem, který hrál finále Wimbledonu 2010.

Zastavit Murrayho a Djokoviče můžou Kanaďan Milos Raonic či Japonec Kei Nišikori a stále se musí počítat s dvojicí nedávných vládců: se sedmnáctinásobným vítězem grandslamů Švýcarem Rogerem Federerem a Španělem Rafaelem Nadalem.

Pondělní program (začátky 1:00 SEČ):

Rod Laver Arena: Halepová (4-Rum.) - Rogersová (USA), Kozlovová (Ukr.) - V. Williamsová (13-USA), Murray (1-Brit.) - Marčenko (Ukr.), 9:00 Kerberová (1-Něm.) - Curenková (Ukr.), J. Melzer (Rak.) - Federer (17-Švýc.).

Margaret Court Arena: Erakovicová (N. Zél.) - Muguruzaová (7-Šp.), Tomic (27-Austr.) - Bellucci (Braz.), Vandewegheová (USA) - Vinciová (15-It.), 9:00 Wawrinka (4-Švýc.) - Kližan (SR), Chiricová (USA) - Bouchardová (Kan.).

Hisense Arena: Kuzněcov (Rus.) - Nišikori (5-Jap.), Bartyová (Austr.) - Becková (Něm.), Duqueová-Marinová (Kol.) - Kuzněcovová (8-Rus.), 8:30 Elias (Portug.) - Kyrgios (14-Austr.).

Kurt č. 2, 2. zápas: Berdych (10-ČR) - Vanni (It.)

Kurt č. 15, 2. zápas: Kristýna Plíšková (ČR) - Golubicová (Švýc.).

Kurt č. 19, 1. zápas: Siniaková (ČR) - Görgesová (Něm.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články