Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Djokovič porazil Federera, Štěpánek je ve finále čtyřhry

Melbourne - Novak Djokovič zvítězil nad Rogerem Federerem 6:1, 6:2, 3:6, 6:3 a je ve finále Austrlaian Open. Djokovičův soupeř vzejde z duelu mezi Britem Andym Murraym a Kanaďanem Milosem Raonicem. Na svůj druhý deblový titul útočí Radek Štěpánek. Do finále v Melbourne postoupil spolu se zkušeným Kanaďanem Danielem Nestorem po semifinálové výhře 7:6 a 6:4 nad uruguaysko-španělskou dvojicí Pablo Cuevas, Marcel Granollers. Ve finále dvouhry žen se utkají Serena Williamsová s Angelique Kerberovou. Americká obhájkyně titulu porazila v semifinále Agnieszku Radwaňskou jasně 6:0 a 6:4 a turnajová sedmička Kerberová zdolala nenasazenou Britku Johannu Kontaovou 7:5, 6:2.

Novak Djokovič
zdroj: Reuters

Do utkání vlétl Djokovič famózně a po dokonalém výkonu získal první dva sety za 54 minut. Srb na kurtu jednoznačně kraloval, každý jeho úder - forhend, bekhend, return, servis - byl skvělý a nasbíral jen šest nevynucených chyb. Fanoušci v Rod Laver Areně se snažili Federera, který se tradičně těší obrovské přízni diváků, vyburcovat. Skandovalo se jeho jméno a obecenstvo bouřilo.

Na začátku třetí sady i Djokovič ukázal, že je jen člověk, a tu a tam zkazil lehčí úder. Nevyužil brejkbol, Federer vycítil šanci a ožil. Rázem hrál aktivněji a jeho náběhy k síti častěji slavily úspěch. V šesté hře diváci šíleli, když se poprvé v zápase propracoval k brejkbolu a nakonec ho v dlouhém gamu na čtvrtý pokus proměnil. Svůj servis pak udržel a vykřesal naději na možný obrat.

Před čtvrtým setem organizátoři zatáhli střechu. Oba tenisté během pauzy vychladli, pomalu se rozjížděli a hra trochu ztratila jiskru. Tentokrát oba rivalové bezpečně drželi svá podání až do osmé hry, v níž Djokovič znovu Federera přetlačil a následně čistou hrou dopodával k postupu do pátého grandslamového finále za sebou. Po dvou hodinách a 19 minutách proměnil první mečbol.

"V prvních dvou setech jsem hrál neuvěřitelně, ale přesně to je potřeba, když hrajete proti Rogerovi," řekl Djokovič. "Věděl jsem, že se bude snažit hrát agresivně, měnit tempo a chodit na síť. Dvousetové vedení je uklidňující, ale nakonec to stejně byla bitva," dodal. "Můj rytmus, načasování, všechno bylo od začátku trochu mimo. On toho dokázal využít a hodně, hodně dlouho dneska předváděl skvělou hru," uznal kvality soupeře Federer.

Osmadvacetiletý Djokovič může v Melbourne získat už šestý triumf v kariéře, čímž by vyrovnal rekord open éry domácího Roye Emersona. Všech pět dosavadních finálových startů na Australian Open v titul proměnil.

Radek Štěpánek
zdroj: AP autor: Michel Spingler

Sedmatřicetiletý Štěpánek se poprvé radoval z titulu ve čtyřhře na Australian Open v roce 2012 s Indem Leanderem Paesem. S Nestorem hrají druhý turnaj a v sobotním finále je čekají sedmí nasazení Brit Jamie Murray a Bruno Soares z Brazílie.

"Skvělý pocit, snad nám forma vydrží i do posledního zápasu," řekl Štěpánek ke spolupráci s třiačtyřicetiletým Nestorem. "Máme 80 let zkušeností, které nám pomohly, aby nám to začalo fungovat takhle rychle," dodal.

"Postup beru jako odměnu za všechno, co jsem v minulých dvou letech obětoval návratům po zraněních. Mám radost a věřím, že toho mám ještě dost před sebou," přál si Štěpánek, kterého čeká páté deblové grandslamové finále. Kromě Melbourne dokázali s Paesem zvítězit také na US Open 2013.

Je nám líto, video expirovalo.
Štěpánek: Do finále dáme úplně všechno

Williamsová může dorovnat Grafovou

Čtyřiatřicetiletá Williamsová je posedmé ve finále Australian Open a předchozích šest účastí vždy proměnila v titul. Pokud uspěje i letos, získá již svůj dvaadvacátý grandslamový vavřín, čímž by vyrovnala rekord Němky Steffi Grafové.

První set utkání s Radwaňskou vyhrála Williamsová za dvacet minut. Ve druhém sice Polka bojovala, ale na razanci Američanky nestačila. "Jsem rozechvělá z postupu do dalšího finále a mám pocit, že lépe hrát nemůžu," řekla Williamsová.

Levou rukou hrající Kerberová odehrála proti Kontaové solidní zápas, zatímco Britka své první grandslamové semifinále v kariéře nezvládla – udělala 36 nevynucených chyb, třikrát více než její soupeřka.

Kerberová se stala první německou finalistkou Australian Open po 20 letech, naposledy v duelu o titul prohrála Anke Huberová s Monikou Selešovou. "Tohle je skvělá zpráva pro německý tenis a lepší, doufám, ještě přijde," přála si Kerberová.

Výsledky Australian Open

Muži:

Dvouhra - semifinále:

Djokovič (1-Srb.) - Federer (3-Švýc.) 6:1, 6:2, 3:6, 6:3.

Čtyřhra - semifinále:

Štěpánek, Nestor (ČR/Kan.) - Cuevas, M. Granollers (16-Urug./Šp.) 7:6 (13:11), 6:4, J. Murray, Soares (7-Brit./Braz.) - Mannarino, Pouille (Fr.) 6:3, 6:1.

Ženy:

Dvouhra - semifinále:

S. Williamsová (1-USA) - A. Radwaňská (4-Pol.) 6:0, 6:4, Kerberová (7-Něm.) - Kontaová (Brit.) 7:5, 6:2.

Junioři:

Čtyřhra - semifinále:

Rikl, Klein (8-ČR/SR) - Benchetrit, Furness (Fr.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:4).

Zdroj
ČTK, ČT sport, iDNES, Radiožurnál, Twitter

Hlavní zprávy

Nejčtenější články