Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Berdych končí ve čtvrtfinále na Federerově raketě

Melbourne - Česká tenisová mise ve dvouhře na Australian Open skončila. Poslední z Čechů Tomáš Berdych skončil ve čtvrtfinále. Šestý nasazený v Melbourne nestačil na turnajovou trojku Rogera Federera a se čtyřnásobným vítězem úvodního grandslamu sezony prohrál 6:7, 2:6 a 4:6. Švýcar se v semifinále utká s obhájcem titulu Srbem Novakem Djokovičem, který si poradil 3:0 na sety s Keiem Nišikorim z Japonska. Dařilo se naopak českým hráčům ve čtyřhře. Do semifinále postoupili Štěpánek s Kanaďanem Danielem Nestorem, Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou a také Karolína Plíšková, která hraje v páru s Němkou Julií Görgesovou.

Tomáš Berdych
zdroj: Rueters

Třicetiletý Berdych prohrál s Federerem pošestnácté z 22 vzájemných zápasů. V prvním a třetím setu sice šel v Aréně Roda Lavera první do brejku, ale o výhodu vždy vzápětí přišel. "Nemůžu říct, že jsem hrál nějak hrozně. Ale když jsem si vypracoval šanci, hned vzápětí jsem zase ztratil podání," řekl Berdych.

Pro Berdycha je čtvrtfinále málo

S vyřazením ve čtvrtfinále spokojený nebyl. "Nechci se chlácholit tím, že jinak se mi turnaj celkem povedl. Tohle není výsledek, nad kterým bych měl jásat. Nejsem spokojený, kvůli čtvrtfinále na grandslamy nejezdím. Nezbývá než pokračovat, připravovat se na další turnaj a snažit se být lepší," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych: Federer diktoval tempo od začátku do konce

Berdych udělal v utkání stejně chyb jako soupeř, ale měl méně vítězných míčů (27:48) a mnohem horší úspěšnost na síti. Zatímco Berdych bodoval jen devětkrát z 25 útoků, Federer zakončil 24 z 29 náběhů včetně smeče při mečbolu.

"Dívat se na zápas přes statistiky je sice pěkné, ale myslím, že pořád mám na čem pracovat," řekl Federer. "Myslím, že rozhodující byl první set. Byl nejdelší, hodně náročný a možná vzal Tomášovi trochu sil. A když už ne fyzických, tak psychických, protože v zápasech na tři vítězné sety je vždycky problém, když ztratíte ten první," dodal.

V semifinále narazí Federer na světovou jedničku Djokoviče, kterému Nišikori dokázal vzdorovat jen ve třetím setu. V něm turnajová sedmička vedla 3:1, ale pětinásobný vítěz Australian Open dokázal ziskem čtyř gamů za sebou vývoj otočit a zvítězit 6:3, 6:2 a 6:4. S Federerem má Djokovič bilanci 22 výher a stejný počet porážek.

Williamsová si poradila se Šarapovovou

Ženská světová jednička a obhájkyně titulu Serena Williamsová z USA porazila ve čtvrtfinále Rusku Marii Šarapovovou 6:4 a 6:1 a v semifinále se střetne Agnieszkou Radwaňskou. Polka si hladce poradila se Španělkou Carlou Suárezovou po setech 6:1 a 6:3.

Williamsová ztratila úvodní podání, ale vyrovnanou první sadu nakonec po skoro hodině získala a druhému setu už dominovala. Šarapovovou porazila už poosmnácté za sebou a je posedmé v semifinále turnaje.

Serena Williamsová
zdroj: Reuters

Štěpánek s Nestorem porazili ve čtvrtfinále filipínsko-běloruskou dvojici Treat Huey, Max Mirnyj dvakrát 6:4. "Měli jsem hodně šancí a jde nám to zatím skvěle," pochvaloval si Štěpánek v rozhovoru na kurtu novou spolupráci s Nestorem.

Sedmatřicetiletý Štěpánek i třiačtyřicetiletý Nestor můžou v Melbourne získat deblový titul podruhé v kariéře. Český hráč to poprvé dokázal v roce 2012 s Indem Leanderem Paesem. Kanaďan už v roce 2002. "Bylo by nádherné přidat další vavřín do sbírky, ale ještě jsme daleko," řekl Štěpánek. V semifinále se střetnou s Pablem Cuevasem z Uruguaye a Marcelem Granollersem ze Španělska.

Hlaváčková s Hradeckou otočily zápas ze dvou mečbolů

Podruhé v kariéře postoupily do semifinále Australian Open Hlaváčková a Hradecká. Sedmé nasazené měly namále, ale vyřadily turnajové dvojky Yung-Jan Chan a Hao-Ching Chan z Tchaj-wanu 2:6, 7:5 a 6:3. "Dostaly jsme se ze stavu 2:6, 2:5 a minus dva mečboly, takže o chlup, ale o to větší je radost," uvedla Hlaváčková.

Karolína Plíšková s Görgesovou zdolaly Vaniu Kingovou z USA a Rusku Allu Kudrjavcevovou 6:2, 6:4 a v boji o finále vyzvou světové jedničky Švýcarku Martinu Hingisovou a Saniu Mirzaovou z Indie, které vyhrály už 34 zápasů po sobě.

Výsledky tenisového turnaje Australian Open

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Federer (3-Švýc.) - Berdych (6-ČR) 7:6 (7:4), 6:2, 6:4, Djokovič (1-Srb.) - Nišikori (7-Jap.) 6:3, 6:2, 6:4.

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Štěpánek, Nestor (ČR/Kan.) - Huey, Mirnyj (14-Filip./Běl.) 6:4, 6:4.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:

S. Williamsová (1-USA) - Šarapovová (5-Rus.) 6:4, 6:1, A. Radwaňská (4-Pol.) - Suárezová (10-Šp.) 6:1, 6:3.

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) - Yung-Jan Chan, Hao-Ching Chan (2-Tchaj-wan) 2:6, 7:5, 6:3, Karolína Plíšková, Görgesová (13-ČR/Něm.) - Kingová, Kudrjavcevová (USA/Rus.) 6:2, 6:4.

Junioři:

Dvouhra - 2. kolo:

Jonsong Čong (5-Korea) - Rikl (ČR) 5:7, 6:4, 9:7.

Čtyřhra - 2. kolo:

Rikl, Klein (8-ČR/SR) - Čchan-jon O, Tung-Lin Wu (Korea/Tchaj-wan) 6:4, 6:4.

Juniorky:

Čtyřhra - 2. kolo:

Andreescuová, Robillardová-Milletteová (1-Kan.) - Kaňková, Aiavaová (ČR/Austr.) 6:4, 6:7 (3:7), 10:8.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články