Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bojovnice Kvitová otočila zápas a je v semifinále Wimbledonu

Londýn - Tenistka Petra Kvitová si zahraje semifinále Wimbledonu, ve kterém ji čeká obhájkyně titulu Serena Williamsová. Česká hráčka ve čtvrtfinále na trávě londýnského All England Clubu porazila po bitvě, ve které odvrátila pět mečbolů, Kaiu Kanepiovou z Estonska 4:6, 7:6 a 8:6. Dvacetiletá Kvitová je první českou semifinalistkou Wimbledonu po dvanácti letech. Tenistka z Fulneku napodobila Janu Novotnou, která v roce 1998 slavný turnaj vyhrála ve dvouhře i ve čtyřhře.

Začátek zápasu Kvitové s Kanepiovou přinesl vyrovnaný tenis bez brejkbolů. Až za stavu 3:3 prohrávala Kvitová po vlastních chybách 0:40, ale s klidem pěti míči v řadě game získala. Pětadvacetiletá rodačka z Tallinnu Kanepiová ale lépe rozdělovala míče ve výměnách. Díky tomu získala Estonka v deváté hře další brejkbol, při kterém udělala Kvitová dvojchybu. Ztráta znamenala i ztrátu setu.

Druhý set se odehrával ze začátku identicky. Šest her si hráčky držely podání. Světová osmdesátka Kanepiová, bývalá osmnáctá hráčka žebříčku, zatlačila za stavu 3:3, ale i tentokrát dokázala Kvitová odvrátit tři brejkboly. Dvacetiletá Kvitová si vypracovala první brejkbol v utkání za stavu 6:5, ale setbol ještě nevyužila.

O osudu druhé sady rozhodl dramatický tie-break. Kvitová prohrávala 2:5, ale vyrovnala na 5:5. Pak odvrátila tři mečboly, při jednom z nich udělala Estonka dvojchybu, a sama využila svůj setbol. Rozhodující set měl nečekaný průběh. Ač mohla být Kvitová v psychické výhodě, za soupeřkou zaostávala a rychle prohrávala 0:4. Vzápětí ale snížila na 2:4 a nevzdala se za žádného stavu, díky čemuž dokázala k překvapení publika dokonce srovnat na 5:5.

Petra Kvitová

"Nevím, co mám říci, protože tomu nemohu uvěřit. Jsem opravdu šťastná. Je to něco neuvěřitelného."

Tenis jako na houpačce ale neměl konce. Kanepiová si podržela podání na 6:5 a vzápětí mohla zápas ukončit při servisu české tenistky. Kvitová nabídla soupeřce čtvrtý mečbol v utkání dvojchybou, ale i ten odvrátila, stejně jako pak pátý, načež si podání udržela a vzápětí prorazila podání Kanepiové. Pak ukázala Estonce, jak se proměňují mečboly, když ten svůj při čisté hře využila okamžitě. Kvitová po autu soupeřky zvedla ruce nad hlavu, zaťala pravou pěst a rozesmátá běžela podat za velkého potlesku Kanepiové ruku.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články