Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Češi postoupili do čtvrtfinále Davis Cupu

Bree (Belgie) - Čeští tenisté postoupili do čtvrtfinále Davisova poháru. Rozhodující třetí bod v utkání s Belgií získali ve čtyřhře Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem. Belgickému páru Steve Darcis, Olivier Rochus nedali šanci. První set sice získali až v tie-breaku, ve druhé sadě ale nadělili soupeři kanára a třetí dějství vyhráli poměrem 6:3. Čeští tenisté porazili Belgii jednoznačně 3:0 na zápasy. Zbývající dvě nedělní dvouhry už výsledek ovlivnit nemohou. Ve čtvrtfinále Česko narazí na lepšího z dvojice Chile-Izrael.

"Je příjemné, že jsme jim nepovolili ani set a zvládli jsme postoupit ve dvou dnech. Je příjemné, když jsme je přejeli," řekl Berdych České televizi. Nadšený byl i Štěpánek, kterému se před příjezdem do Belgie moc nedařilo a navíc měl trochu zdravotní problémy. "Davis Cup je pro mě speciální záležitost, dal jsem do toho vše a jsem rád, že se nám to povedlo za dva dny rozhodnout," řekl Štěpánek.

Hodnocení kapitánů týmů

Kapitán Belgičanů Reginald Willems

"Musíme uznat, že prostě byli lepší."
"Je třeba se na to dívat realisticky, Štěpánek s Berdychem byli ve všech zápasech prostě výborní."

Kapitán Čechů Jaroslav Navrátil

"Je to pocit z dobře vykonané práce."
"Trošičku jsme měli z Belgie obavy, po těch nevýrazných výsledcích jak Tomáše, tak Radka. A vzhledem k tomu, že se hrálo v Belgii na antuce proti velice slušným hráčům, jako jsou Rochus a Malisse. Kluci k tomu ale přistoupili opravdu fantasticky."

Kapitán Jaroslav Navrátil podle očekávání poslal do debla Štěpánka s Berdychem a nahradil původně nahlášené Lukáše Dlouhého a Jana Hájka. "Chceme to utkání rozhodnout," prohlásil kapitán. Čtyřhra ale začala vyrovnaně, všichni si na úvod poměrně snadno podrželi servis. První se rozhodli "zlobit" Češi a podařilo se jim to skvěle při Rochusově podání v sedmé hře. Za stavu 5:3 ještě nevyužili při Darcisově servisu první setbol. Pak si zkomplikovali sadu ztrátou Berdychova servisu, ale tie-break získali bez ztráty bodu 7:0.

Od druhého setu kurt opanovali Češi

"Rozhodl závěr prvního setu, ve kterém jsem si prohrál vlastní podání, ale pak jsme předvedli, že jsme lepším párem a vyhráli jsme 7:0 tie-break. Potom to bylo v naší režii až do konce," uvedl Berdych. "Ze začátku nastoupili nabuzení, Darcis set a půl servíroval výborně, ale od druhého setu jsme kurt opanovali," dodal Štěpánek.

Berdych se Štěpánkem využili rozčarování domácích ze ztracené zkrácené hry, naopak české duo plnilo do puntíku přání kapitána o rychlé výhře. Tenisté vzali dvakrát podání Rochusovi, po bekhendovém prohozu Berdycha také Darcisovi a nadělili domácím kanára.

Odevzdanost Belgičanů z předešlé sady na začátku třetí zmizela. Domácí se snažili zápas zdramatizovat, ale marně. V pohodě hrající Češi si protivníky občas vychutnávali. Míče jim zkrátili za síť, pak je poslali k čáře lobem, až Belgičané zkazili. Chybujícího Rochuse znovu připravili o podání a už sadu ani zápas nepustili. Za necelé dvě hodiny dotáhl poslední game do konce na podání Berdych. Zvládl hru čistě, při mečbolu skončil míč z Rochusovy rakety v autu, což odstartovalo oslavy postupu s českými fanoušky.

Štěpánek doufá v další finálovou účast

První dva body získali tenisté v pátečních dvouhrách. Berdych nejdříve porazil hladce Oliviera Rochuse a Štěpánek si pak rovněž ve třech setech poradil s nebezpečným Xavierem Malissem. Nedělní dvouhry už se budou hrát jen na dva vítězné sety a místo Berdycha a Štěpánka nejspíš dostanou šanci Dlouhý a Hájek.

Tenisté by raději Izrael než Chile

V boji o semifinále přivítají finalisté loňského ročníku v červenci na domácí půdě Izrael, nebo pocestují do Chile. Tento zápas skončí v pondělí, protože začal kvůli pozdějšímu příjezdu Izraele až v sobotu. Češi se potřetí za sebou vyhnou díky postupu ošemetnému utkání o udržení ve světové skupině. "Nejkrásnější by bylo, kdyby tenhle vlak nikdy nestavil. Doufám, že budeme mít zase šanci atakovat nejvyšší mety," řekl Štěpánek s připomínkou loňského finále soutěže.

Češi by si přáli raději Izrael než Chile. "Určitě bych si vybral Izrael," prohlásil spokojený kapitán Jaroslav Navrátil. S Izraelem by to podle něj bylo výhodnější nejen kvůli síle týmu, ale i vzhledem k tomu, že by se utkání hrálo v České republice. "Hráli bychom doma a nebylo by to tak komplikované... Poletíme-li do Chile, zaprvé to bude daleká cesta, za druhé nákladná a za třetí nás bude čekat bouřlivá atmosféra," podotkl Navrátil. Ať už ale výsledek zápasu Chilanů s Izraelci dopadne jakkoli, čeká Čechy podle kapitána hodně těžký zápas. "Bylo by asi hezčí, kdyby to byl Izrael," prohlásil i Tomáš Berdych. "Možná je to jen zbožné přání, ale v tenise člověk nikdy neví," naznačil sílu chilského týmu, který je postaven hlavně kolem světové desítky Fernanda Gonzaleze.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články