Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Federer má čtvrtý titul z Australian Open

Melbourne - Švýcarský tenista Roger Federer vyhrál počtvrté Australian Open a svou rekordní sbírku rozšířil na šestnáct grandslamových titulů. Brita Andyho Murrayho dnes ve finále v Melbourne porazil 6:3, 6:4 a 7:6. První hráč světa zvítězil na Australian Open také v letech 2004, 2006 a 2007. Finále hrál i loni, kdy ho pětisetová prohra se španělským rivalem Rafaelem Nadalem dohnala k slzám. Tentokrát slzel na kurtu po zápase pro změnu Murray, jenž bojoval ve svém druhém grandslamové finále a stejně jako předloni na US Open nestačil právě na Federera.

Federer ve druhé hře získal soupeřův servis a vedl 2:0, ale Murray dokázal odpovědět. Za pomoci míčů hluboko do pole získal podání zpět a vyrovnal. Federerův tlak na Murrayho servis byl enormní, což vyústilo v osmé hře v další brejk a zisk první sady. Osmadvacetiletý Švýcar pokračoval ve skvělém představení i na začátku druhého setu. O šest let mladšímu Murraymu nepomohlo ani jeho šťastné bílé tričko, Federer mu vzal servis ve třetím gamu. Pak ještě promarnil tři brejkboly na 4:2, přesto si jistě došel pro vedení 2:0 na sety.

Na začátku třetího setu se Murray hodně nadřel, aby si vypracoval brejkbol, ale v rozhodující chvíli byl jeho bekhend po lajně moc dlouhý. Federer pak rychle vyrovnal na 1:1 a skotský rodák vztekle švihl raketou. Další šanci si Murray vybojoval v šesté hře, vedl 40:0 a třetí brejkbol na 4:2 dokázal prohozem konečně proměnit.

Federer těžil hlavně ze soupeřových chyb

Federer ale odmítl prodloužení utkání. I za pomoci Murrayho chyb, třeba zkaženém half voleji, kterým mu soupeř nabídl brejkbol, Švýcar získal podání zpět. Tie-break začal lépe Murray a vedl 2:0, Federer ale vyrovnal na 3:3. Po úspěšném prohozu měl Brit za stavu 6:4 dva setboly. První Federer odvrátil a při druhém napálil Murray při snaze o vítězný úder síť. Při třetím Murrayho setbolu letěl míč přes síť třiadvacetkrát, ale ten rozhodující poslal britský hráč volejem do autu.

Dramatická zkrácená hra pokračovala a Murray agresivní hrou odvrátil první mečbol soupeře. Při druhém ukázal rychlé nohy, doběhl zkrácení a ještě dokázal Federera prohodit. Až třetí mečbol a míč v síti od Murrayho rozhodly o tom, že Federer vyhrál 13:11.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články