Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Všichni Češi ve dvouhře na Australian Open už dohráli

Melbourne (Austrálie) - Český tenis už nemá ve dvouhrách na Australian Open zastoupení. Česká tenistka Iveta Benešová nestačila na devátou nasazenou Rusku Věru Zvonarevovou, které podlehla hladce ve dvou setech 0:6 a 3:6. Český tenis už nemá zastoupení ve dvouhře mužů. Jan Hájek v zápase druhého kola nenašel zbraň na dvacátého nasazeného Michaila Južného z Ruska, kterému podlehl 2:6, 1:6 a 1:6. Poslední naděje Petra Kvitová prohrála se Serenou Williamsovou 2:6, 1:6. Tak špatnou bilanci na grandslamovém turnaji zaznamenali čeští tenisté naposledy před devíti lety ve Wimbledonu.

Kvitová měla z trojice českých zástupců nejtěžší úlohu, přesto v úvodu držela se světovou jedničkou krok. Za stavu 2:3 však poprvé ztratila servis, a přestože některé gamy měly vyrovnaný průběh, prohrála jich devět za sebou. Až za stavu 0:5 v druhé sadě odvrátila první mečbol i potupného kanára, při podání Williamsové už ale kapitulovala.

Petra Kvitová:

"Snad jsem ještě nehrála zápas, ve kterém jsem měla pocit, že opravdu nemůžu vyhrát, i když jsem se hodně snažila. Tahle hráčka (Serena Williamsová) je opravdu někde jinde, a když bude hrát jako dnes, asi jí celkové vítězství nemine."

Hájek si v zápase nevytvořil ani jednu příležitost brejku a vyrobil třikrát více nevynucených chyb než jeho soupeř. Český tenista navíc musel bojovat i se zdravotním handicapem. "Chytla mě záda, měl jsem opravdu velké bolesti a jsem vůbec rád, že jsem zápas dohrál. Bolelo mě to hlavně při servisu a bekhendu, což je moje silná zbraň," přiznal.

Hájek nechtěl odstoupit předčasně už z důvodu, že se mu podobná situace na Australian Open přihodila před třemi lety. "Tehdy jsem se zranil hned na začátku a se Španělem Ferrerem sehrál jen tři gamy. Pořadatelé pak měli dost nepříjemné otázky, takže i proto jsem to dnes raději dohrál," vysvětlil.

Dohrála i Srbka Ivanovičová

Podobný výprask musela strávit od ruské favoritky i Benešová, která první game uhrála až za stavu 0:6 a 0:3. V závěru se zlepšila, odvrátila i tři mečboly, na ten čtvrtý už ale byla krátká. Zvonarevovou v dalším kole čeká Argentinka Gisela Dulková. Ta se postarala o překvapení, vyřadila totiž někdejší světovou jedničku Srbku Anu Ivanovičovou v dlouhém duelu plném zvratů 6:7, 7:5 a 6:4.

Do třetího kola prvního grandslamového podniku sezony postoupili také adepti na celkové vítězství Roger Federer ze Švýcarska a Novak Djokovič. Třetí nasazený srbský tenista ztratil se Švýcarem Markem Chiudinellim první set v poměru 3:6, ale pak se dostal do rytmu a v dalších třech sadách prohrál jen pět gamů. To turnajová jednička Federer proti Rumunovi Victoru Haneskovi nepřipustil vůbec žádné komplikace a vyhrál 6:2, 6:3 a 6:2. Jeho dalším soupeřem bude Španěl Albert Montaňés.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články