Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Štěpánek dohrál na Australian Open už v prvním kole

Melbourne (Austrálie) - Nejlepší český tenista Radek Štěpánek vypadl na Australian Open v Melbourne už v prvním kole. Třináctý nasazený hráč dnes podlehl v úvodním propršeném dnu prvního grandslamového turnaje sezony Chorvatovi Ivu Karlovičovi po setech 6:2, 6:7, 4:6, 6:3 a 4:6. Jednatřicetiletý Štěpánek prohrál s 208 cm vysokým Karlovičem poprvé v kariéře, dosud ho třikrát porazil. Karlović si připsal 34 nechytatelných podání. Utkání trvalo čistého času bez čtyř minut čtyři hodiny, ve skutečnosti však mnohem déle, neboť bylo několikrát přerušeno kvůli dešti.

Naposledy měli hráči několikaminutovou pauzu v deváté hře pátého setu za stavu 4:4 při vedení podávajícího Karloviče 40:30. Po krátké přestávce se tenisté zvedli z laviček na dohrávku, která byla jasnou záležitostí Chorvata, jenž už neztratil ani jeden míč. Nejprve okamžitě získal svůj servis a poté čistou hrou, které Štěpánek "pomohl" dvojchybou, zakončil zápas. Karvinský rodák Štěpánek vypadl na grandslamovém turnaji v prvním kole poprvé od roku 2008, kdy neuspěl také v Austrálii.

"Vyřazení hned v prvním kole samozřejmě mrzí, ale prohrál jsem to jednoznačně díky svým chybám, a nikoliv kvůli tlaku soupeře," řekl Štěpánek. V deštěm přerušovaném duelu prohrál po čtyřech hodinách boje a s Karlovičem poprvé v kariéře. "Byl dnes hodně k poražení. Měl jsem spoustu šancí, ale nezvládl jsem to. Z pěti setů jsem mohl dneska v klidu vyhrát čtyři," řekl tenista.

V utkání měl Štěpánek čtrnáct šancí získat podání soupeře, ale uspěl jen čtyřikrát. Hned v prvním setu to dokonce dokázal dvakrát, jenomže pak už se mu tolik nedařilo. "Ivo mi i přes svůj tvrdý servis dal dnes hodně možností k prolomení jeho podání, ale tentokrát se mi to nepovedlo," pokrčil Štěpánek rameny.

Radek Štěpánek:

"Měl jsem dojem, že jsem z pěti setů dneska mohl čtyři vyhrát. Šancí jsem měl dost a promarnil jsem je vlastními chybami. Podmínky byly těžké, ale pro oba stejné."

Svůj zápas kvůli dešti nedohrála Záhlavová-Strýcová, ačkoli stejně jako Štěpánek zahajovala program na kurtu. Organizátoři její duel s Ruskou Reginou Kulikovovou po několikátém přerušení odložili za stavu 7:6, 6:7, 4:3 (30:40) z pohledu podávající Češky. V posledních hodinách dne se už hrály jen zápasy na dvou krytých dvorcích. Podle původního plánu se dnes měli na Australian Open představit také Tomáš Berdych, Klára Zakopalová a Sandra Záhlavová, ale jejich zápasy ani nezačaly a pořadatelé je přeložili na úterý.

Šarapovovou vyřadila krajanka Kirilenková

Největším překvapením dosavadního programu v Melbourne Parku je vyřazení šampionky z roku 2008 Marie Šarapovové, jež podlehla 6:7, 6:3 a 4:6 v ruském souboji krajance Marii Kirilenkové. Aktuálně čtrnáctá nasazená hráčka, jež nemohla loni v Melbourne obhajovat svůj triumf kvůli operaci ramene, prohrála hned první zápas na grandslamovém turnaji naposledy v roce 2003 na Roland Garros.

Na rozdíl od Šarapovové nezaváhaly jiné bývalé světové jedničky Kim Clijstersová a Justine Heninová, které se do Austrálie vrátily po několikaleté pauze. Clijstersová zdolala za méně než hodinu 6:0 a 6:4 Valerii Tetreaultovou z Kanady. Sedminásobná grandslamová vítězka Heninová porazila v belgickém souboji 6:4, 6:3 Kirsten Flipkensovou. Bez větších problémů postoupili také obhájce loňského triumfu Rafael Nadal ze Španělska, vítěz US Open Juan Martín del Potro z Argentiny, pátý nasazený Andy Murray z Británie, sedmý Andy Roddick z USA a ruské favoritky Dinara Safinová a Světlana Kuzněcovová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články