Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Federer prohrál. Vítězem US Open se stal del Potro

New York - Argentinský tenista Juan Martín del Potro vyhrál ve strhujícím finálovém zápase tenisového US Open nad Švýcarem Rogerem Federerem, a získal tak ve svém prvním grandslamovém finále titul. Dvacetiletý Argentinec vítěze předchozích pěti ročníků a světovou jedničku zdolal ve čtyřhodinovém souboji po setech 3:6, 7:6, 4:6, 7:6 a 6:2. Všech šest předchozích duelů přitom Federer nad del Potrem vyhrál.

Šestý nasazený Del Potro je teprve druhým hráčem, jenž dokázal tenisového krále Federera porazit ve finále grandslamového turnaje. Všech dosavadních pět proher mu uštědřil Španěl Rafael Nadal, právě jehož vysoký Argentinec vyřadil na US Open v semifinále.

Klíčový moment zápasu nastal již ve druhém setu, kdy del Potro poprvé prolomil Federerův servis. Zápas však dlouhou dobu zůstával vyrovnaný. Del Potro kraloval až pátému setu. Za stavu 5:2 nečekal na svůj servis a zaútočil už při podání Federera, vypracoval si tři mečboly a ten třetí proměnil. Federer byl poražen.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6 o finále US Open

Del Potro Federerovi: Musím se ještě zlepšit, abych byl jako ty

Svým triumfem napodobil Del Potro výhru krajana Guillerma Villase, jenž zvítězil v roce 1977, kdy se ovšem v New Yorku hrálo na antuce. "Měl jsem tento týden dva sny. Vyhrát US Open a být jako Roger. První se mi splnil, ale musím se ještě moc zlepšit, abych byl jako ty," obrátil se ke svému soupeři při vítězném proslovu mladý Argentinec.

Federerův účet se tak po této sezoně zastavil na 15 grandslamových titulech; to je o jeden víc, než nasbíral předchozí rekordman Pete Sampras. Letos se Švýcar účastnil finálových zápasů všech grandslamových turnajů. Na úvod v Austrálii nestačil na Nadala, chuť si ovšem spravil premiérovým triumfem v Paříži a šestým titulem ve Wimbledonu. Světový hráč číslo jedna přišel o možnost vyhrát US Open pošesté v řadě, čímž by zopakoval výkon slavného Billa Tildena z 20. let minulého století.

Sajbot: Byl to souboj Davida s Goliášem

Podle sportovních komentátorů není Federerova prohra přílišným překvapením. "Sice se čekalo, že Federer dojde daleko, ale del Potro měl skvělou formu po celý průběh turnaje a Rafaela Nadala vyřadil v semifinále ještě daleko rychleji," upozornil sportovní redaktor ČT Tomáš Budka.

"Ti, kdo mohli čtyřhodinovou dramatickou bitvu sledovat, musejí uznat, že Martín del Potro vyhrál zaslouženě. Už před zápasem se říkalo, že to bude souboj Davida s Goliášem. Federer pětkrát za sebou v New Yorku vyhrál, atakoval šestý titul, vyhrál celkem 15 grandslamů. Del Potro přitom vůbec poprvé nastoupil do takového finále a napoprvé jej vyhrál," řekl redaktor Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Radim Sajbot.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články