Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Po 13 letech jsou čeští tenisté v semifinále Davisova poháru

Ostrava - Čeští tenisté porazili Argentinu 3:2 a po třinácti letech si zahrají semifinále Davisova poháru. Čtvrtý zápas rozehrály v Ostravě týmové jedničky - Tomáš Berdych a Juan Martin del Potro. Argentinec na kurtu dominoval, utkání kontroloval a zvítězil ve třech setech 6:4, 6:4 a 6:4. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil těsně před posledním zápasem nakonec určil, že se proti Juanu Monakovi postaví Radek Štěpánek, který měl problémy s bolavou nohou. Na pohybu českého tenisty se to však nijak výrazněji neprojevilo. Rozhodující zápas vyhrál ve třech setech 7:6, 6:3 a 6:2. Čeští tenisté se tak v semifinále utkají s Chorvatskem.

O osudu prvního setu zápasu Berdycha s Del Potrem rozhodla úvodní hra. Podávat do utkání s argentinskou jedničkou začal domácí hráč, neuhrál však ani jeden míč. Povedlo se mu sice snížit na 1:2, Del Potro ale začal utkání ve velkém stylu a rodákovi z Valašského Meziříčí toho moc nedovoloval. Zvláště v dlouhých výměnách měl Jihoameričan navrch a svůj servis si držel bez problémů. Náskok si udržel až do konce a sadu vyhrál 6:4.

Ve druhém setu si argentinský hráč počkal na zisk soupeřova podání do třetí hry. Berdych musel čelit především výborným returnům, které končily těsně u základní čáry. Juan Martin del Potro pokračoval ve výborném výkonu. Pokud se Berdychovi nepovedl první servis, ve výměnách od základní čáry Del Potro dominoval s neobvyklou lehkostí a drtil českého tenistu nechytatelnými údery. Přestože se českému tenistovi podařilo poprvé v zápase prolomit soupeřovo podání za stavu 2:5, sada nakonec skončila poměrem 4:6 v neprospěch hráče v modročerveném dresu.

Je nám líto, video expirovalo.
Zápas Berdych vs. Del Potro

V podobném duchu se nesl i další průběh zápasu, který bezpečně kontroloval jihoamerický hráč. Klíčovou hrou třetí sady byla v pořadí devátá. Berdych v ní ztratil servis a Del Potro si už závěr utkání pohlídal.

Štěpánek odehrál poslední zápas zkušeně

"Debl Radka nakopl, je plný sil a energie. Trošku bych ho favorizoval, má lepší zbraně. Už spolu hráli a v hale (na turnaji v Madridu 2008 vyhrál dvakrát 6:1) ho jasně smáznul," konstatoval Berdych před začátkem rozhodujícího zápasu.

Jeho slova se naplnila, přestože třicetiletý Štěpánek laboroval se zraněným kolenem. S Berdychem vyhráli sobotní čtyřhru, po které však přiznal, že ho koleno limituje.

Poraněná noha ale nebyla na pohybu Radka Štěpánka v úvodu vůbec znát. Oba tenisté vstoupili do utkání s kvalitním podáním, což se projevilo i minimálním počtem brejkbolů. Během prvních osmi her hráči neměli ani jednu příležitost sebrat soupeři servis. Za stavu 4:4 podával český hráč, zahrál tři dvojchyby a Juanu Monakovi se podařilo Štěpánkovi podání vzít. Vzápětí si však uzmul zpět, co ztratil, a to dokonce čistou hrou. Sada dospěla do tie-breaku a Štěpánek ho dokázal po boji vyhrát 7:5.

Hráč v modročerveném dále pokračoval v trpělivé hře založené na dobrém servisu a vynikajících volejích. Přestože se mu nedařilo zejména od půlky druhého setu první podání, jak by si přál, i z druhého dokázal Štěpánek bodovat. Výsledek vzácně kopíroval zápas Štěpánka s Wawrinkou v baráži Davisova poháru proti Švýcarsku. Podobně jako tehdy i dnes vyhrál druhý set rozhodujícího duelu český hráč v poměru 6:3.

S postupem času začal Štěpánek na kurtu kralovat. Monaka ničil technickou hrou s častým zkrácením hry a změnami tempa. Po téměř dvou a půl hodinách nenechal český hráč Jihoameričanovi ani třetí sadu a zvítězil v ní 6:2.

V semifinále čeká Chorvatsko

Čeští tenisté se tak v semifinále utkají s Chorvatskem. Vítězům slavné týmové soutěže z roku 2005 dnes zařídil postup Marin Čilič, jenž na antuce v Poreči porazil Jamese Blakea 6:3, 6:3, 4:6 a 6:2 a postaral se tak ve třetí dvouhře duelu s USA o rozhodující třetí bod. Semifinále se bude hrát po US Open 18. až 20. září v Chorvatsku.

Američané se museli v Poreči obejít bez své jedničky Andyho Roddicka. Šestého hráče světa vyřadilo ze hry zranění třísel, které si přivodil v prohraném finále Wimbledonu.

Utkání Davisova poháru Česko - Argentina 3:2:

Berdych - Del Potro 4:6, 4:6, 4:6.

 Štěpánek - Monaco 7:6 (7:5), 6:3, 6:2.
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články