Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Wimbledon začíná. Federer útočí na rekord

Londýn - Nadcházející Wimbledon vzbuzuje ještě větší očekávání než jindy. Odborníci, fanoušci i samotní tenisté si kladou dvě otázky. Vyhraje Roger Federer turnaj v All England Clubu už pošesté a získá tak rekordní patnáctý grandslamový titul? Nebo poprvé po 73 letech triumfuje díky Andymu Murraymu britský tenista? Během úvodního dne se představí i pět českých tenistů. Na trávě centrálního dvorce, který může být v případě deště zakryt zbrusu novou střechou, zahájí program loňští neúspěšní finalisté. Švýcar Roger Federer se střetne s Lu Yen-hsunem z Tchaj-wanu a Američanka Serena Williamsová se utká s Portugalkou Neuzou Silvaovou.

"Kdybych měl jmenovat dva hráče jako hlavní favority, tak to bude Federer a Murray," uvedl před turnajem legendární Švéd Björn Borg. A to ještě nevěděl, že se tři dny před začátkem turnaje odhlásí světová jednička Rafael Nadal kvůli potížím s koleny. Španěl od šokujícího vyřazení na French Open žádný turnaj nehrál, na trávě absolvoval jen dva exhibiční zápasy s Lleytonem Hewittem a Stanislasem Wawrinkou a navíc oba prohrál.

Největším favoritem je Švýcar Federer, který loni přišel o trůn po finálové prohře právě s Nadalem a následně ztratil i post světové jedničky. Obojí může za čtrnáct dnů získat zpět. Federer navíc přijel do Londýna povzbuzen premiérovým titulem na pařížské antuce. "Jsem na trávě favoritem, rozhodně si na Wimbledon věřím. Je to skvělý pocit," řekl Federer, jenž od Roland Garros rovněž nehrál. Na post prvního hráče světa se vrátí, pokud celý turnaj vyhraje. Nahrává mu i bilance 65 výher z posledních 66 zápasů na trávě. "Bylo by hezké se tam vrátit, ale bude to těžké. Mým největším cílem jsou především další tituly, ty grandslamové," uvedl Švýcar.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Tomášem Mackem

Británie bude ostře sledovat výkony dvaadvacetiletého Murraye. Skotský rodák vyhrál turnaj v Queensu a nyní pomýšlí na Wimbledon, protože chce navázat na Freda Perryho, posledního domácího vítěze z roku 1936. "Už podávám víc jako chlap a do každého turnaje jdu s tím, že ho chci vyhrát. Šanci rozhodně mám," věří si Murray. Vypořádat se musí s obrovským tlakem veřejnosti a médií. "Nezačnu najednou vypínat televizi ani ztišovat rádio. Je mi jedno, co se píše, co lidé říkají, protože tohle mé zápasy nevyhrává ani neprohrává," uvedl tenista.

Turnaj žen nemá jasnou favoritku

Velmi otevřená je dvouhra žen, která je ve stínu mužského turnaje. Další pokus o potvrzení pozice světové jedničky prvním grandslamovým titulem má před sebou Ruska Dinara Safinová. Po bídném Roland Garros vždy na trávě ožívají americké sestry Serena a Venus Wiliamsovy. Velký úspěch se nedá čekat od vítězky French Open Světlany Kuzněcovové, otazníkem je forma srbských hráček Any Ivanovičové a Jeleny Jankovičové.

Na úvod turnaje se představí pět českých tenistů

Z českých tváří se nejvíce nadějí vkládá opět do Radka Štěpánka, který stihl vyléčit podvrknutý kotník. "Noha drží, teď je na něm, aby to proměnil," řekl Marek Všetíček, kondiční trenér světové dvaadvacítky, která hrála v Londýně v roce 2006 ve čtvrtfinále. "Wimbledon je můj nejoblíbenější turnaj, chci se ukázat," řekl Štěpánek.

Hodinu po poledni nastoupí Petra Cetkovská proti Rusce Anastasii Pavljučenkovové, ve stejnou dobu bude hrát na kurtu číslo 11 Ivo Minář proti Argentinci Maximu Gonzalezovi. Poté ho vystřídá Lucie Šafářová, jejíž soupeřkou bude Australanka se slovenskými kořeny Jarmila Grothová. Po úspěšně zvládnuté kvalifikaci čeká Kláru Zakopalovou Portugalka Michelle De Britová, jež je známá hlasitým projevem při úderech. Jan Hernych si zahraje proti Janku Tipsarevičovi ze Srbska.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články