Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Federer deklasoval Dimitrova a návrat do čela žebříčku zvýraznil titulem z Rotterdamu

Švýcarský tenista Roger Federer korunoval návrat do čela světového žebříčku triumfem na turnaji v Rotterdamu. Dvacetinásobný grandslamový šampion porazil v nedělním finále druhého nasazeného Bulhara Grigora Dimitrova 6:2, 6:2 a získal 97. titul v kariéře. Na turnaji v Buenos Aires zvítězil Dominic Thiem, v New Yorku zase slavil Jihoafričan Kevin Anderson.

Roger Federer se raduje z vítězství na Australian Open
zdroj: AP autor: Dita Alangkara

Federer označil tento týden za nezapomenutelný. "Je to neuvěřitelné, že jsem získal 97. titul a dostal se zpět na místo jedničky. Na tomhle jsem tvrdě pracoval," řekl po finále rodák z Basileje. 

Šestatřicetiletý Federer, jenž se v pondělí oficiálně stane nejstarší světovou jedničkou v historii, si návrat na tenisový trůn po pěti letech zajistil už účastí v semifinále. Postup do finále a zisk titulu byl pro Švýcara příjemným bonusem, letošní neporazitelnost prodloužil už na 12 zápasů.

V letech 2004 až 2012 strávil Federer v čele žebříčku celkem 302 týdnů. Nyní rekordní bilanci minimálně o čtyři týdny vylepší, podle serveru ATP má totiž Švýcar jistotu, že ho do 18. března nemůže žádný ze soupeřů ohrozit.

Je nám líto, video expirovalo.
Federer završil cestu zpět na tenisový trůn triumfem v Rottedamu

Dimitrova nepustil k brejkbolu

Federer, jenž v Rotterdamu triumfoval už v letech 2005 a 2012, neměl ve finále s Dimitrovem mnoho práce. Bulharskému soupeři, kterému momentálně patří v pořadí ATP páté místo, nenabídl ani jednu šanci na brejk a za 56 minut vyhrál i sedmý vzájemný zápas.

"Čekal jsem, že to bude dneska těžké. Takovýhle výsledek jsem nečekal. Ale vypadal, že se trochu trápí, a já se na nic neohlížel," konstatoval Federer. Soupeře, jenž si před lety vysloužil jako slibný talent přezdívku "Baby Fed", od začátku dostal pod tlak a celkem zahrál 15 vítězných míčů.

"Odehrál jsem tu výborný první zápas a výborný poslední zápas. Mezitím to byl boj a nervák - dostat se na místo jedničky, zvládnout vlastní očekávání i nervy. Ale ten tlak jsem ustál," oddechl si Federer. 

Rakušan Dominic Thiem proměnil na turnaji v Buenos Aires první letošní finálovou účast v titul. Nejvýše nasazený hráč porazil ve finále Slovince Aljaže Bedeneho za hodinu a půl 6:2, 6:4 a získal devátou trofej v kariéře.

Čtyřiadvacetiletý Thiem potvrdil, že se mu na argentinské antuce daří. V Buenos Aires totiž triumfoval i při předchozím startu v roce 2016. Nedělním vítězstvím si navíc zajistil, že i čtvrtým rokem po sobě získá na okruhu ATP alespoň jeden titul.

Bedene, který před touto sezonou znovu začal reprezentovat rodné Slovinsko místo Velké Británie, si bude muset na premiérovou trofej ještě počkat. Ani třetí finálová účast k úspěchu nevedla.

Anderson vyhrál turnaj v New Yorku

Nejvýše nasazený Jihoafričan Kevin Anderson vyhrál tenisový turnaj v New Yorku a získal čtvrtý titul na okruhu ATP. Ve finále porazil po dvou hodinách a třinácti minutách domácí turnajovou dvojku Sama Querreyho 4:6, 6:3, 7:6.

Jedenáctý hráč světového žebříčku Anderson hrál na ATP Tour už patnácté finále, v 11 případech ale neuspěl. Mezi těmito nezdary byly například loňský grandslam US Open nebo lednový turnaj v indickém Puné, kde se na úkor dvoumetrového protivníka radoval Francouz Gilles Simon.

Ani tentokrát nezačal jednatřicetiletý Jihoafričan nejlépe, ale po prohrané první sadě dokázal zápas otočit, rozhodující tie-break vyhrál jednoznačně 7:1. Ze čtyř titulů Anderson potřetí triumfoval na amerických dvorcích, naposledy se z turnajového prvenství radoval před třemi lety ve Winston-Salemu.

Finále turnaje v Rotterdamu (tvrdý povrch, dotace 1 996 245 eur):

Dvouhra - finále: Federer (1-Švýc.) - Dimitrov (2-Bulh.) 6:2, 6:2.

Čtyřhra - finále: Herbert, Mahut (3-Fr.) - Marach, Pavič (2-Rak./Chorv.) 2:6, 6:2, 10:7.

Finále turnaje mužů v Buenos Aires (antuka, dotace 648 180 dolarů):

Dvouhra - finále: Thiem (1-Rak.) - Bedene (Slovin.) 6:2, 6:4.

Čtyřhra - finále: Molteni, Zeballos (4-Arg.) - Cabal, Farah (1-Kol.) 6:3, 5:7, 10:3.

Finále turnaje v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 668.460 dolarů):

Dvouhra - finále: Anderson (1-JAR) - Querrey (2-USA) 4:6, 6:3, 7:6 (7:1).

Čtyřhra - finále: Mirnyj, Oswald (2-Běl./Rak.) - Koolhof, Sitak (Niz./N. Zél.) 6:4, 4:6, 10:6.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy