Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Fenomenální Federer je k nezastavení, v Melbourne získal 20. grandslamový titul

Loni se Roger Federer vrátil na okruh ATP po půlroční rehabilitaci operovaného kolena a vyhrál 2 ze 4 turnajů "velké čtyřky". Letos zahájil sezonu dalším grandslamovým vavřínem. Ve finále Australian Open totiž udolal Chorvata Marina Čiliče 3:2 po setech 6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1. Titul v Melbourne obhájil a sbírku nejcennějších trofejí rozšířil na jubilejních dvacet.

Roger Federer se raduje z vítězství na Australian Open
zdroj: AP autor: Dita Alangkara

Federer ztratil set na AO až v duelu o vítěznou trofej, ale nakonec srdnatě vzdorujícího Čiliče po třech hodinách a sedmi minutách přetlačil. Devětadvacetiletému Chorvatovi tak nevyšla odveta za prohru ve finále loňského Wimbledonu a před legendárnímm Švýcarem podlehl podeváté z deseti vzájemných soubojů.

Rodák z Basileje potvrdil pozici nejlepšího hráče tenisové historie dle počtu získaných grandslamů. Na druhého v pořadí Španěla Rafaela Nadala, který slavil šestnáctkrát, má nyní náskok čtyř triumfů. Čilič třetí účast v grandslamovém finále v kariéře v druhý titul neproměnil a ve sbírce má dál "jen" vítězství z US Open.

"Je to pro mě splněný sen. Pohádka pokračuje. Po sezoně, jakou jsem měl v loňském roce, je to něco neuvěřitelného," řekl při slavnostním ceremoniálu na dvorci Federer.

Je nám líto, video expirovalo.
Federer má 20. grandslam, vyhrál Australian Open

Čilič vstoupil do svého prvního melbournského finále velmi nervózně, kupil chybu za chybou a po dvou ztracených servisech rychle prohrával 0:3. Federer i proto vyhrál první set za 26 minut hladce 6:2. Ve druhé sadě však Chorvat přidal a za stavu 5:4 se po Švýcarově dvojchybě dostal k setbolu. Ten sice neproměnil, ale v tie-breaku vyrovnal.

Třetí sadu poté rozhodla šestá hra. Čilič udělal při svém podání několik laciných chyb a soupeři tím nabídl brejk. Federer získal servis soupeře i na začátku čtvrtého setu a zdálo se, že míří za pohodlným vítězstvím. Při dalším podání Chorvata nicméně nevyužil šanci na vedení 3:0 a outsider finále pak předvedl nečekaný comeback. Od stavu 1:3 vyhrál pět gemů za sebou a vynutil si rozhodující pátý set.

V něm musel rodák z Basileje hned na úvod odvracet dva brejkboly a zdálo se, že o sedm let mladší rival má více sil. Federer pak ovšem předvedl, proč je zřejmě nejlepším tenistou historie, a naplno využil své větší zkušenosti. V další hře pomocí "jestřábího oka" správně odhadl, že Chorvat zahrál při shodě dvojchybu a následně po soupeřově forhendové chybě šanci na brejk využil. Zlomený Čilič pak ještě jednou ztratil servis a bylo rozhodnuto.

"Byla to pro mě úžasná cesta. Mohly to být dva nejlepší týdny v mém životě. Měl jsem šance na startu pátého setu, ale Roger odehrál sadu skvěle," podotkl Čilič. "Během půlroku jsem si připsal další finále grandslamu. Začátek roku se povedl. Věřím, že dosáhnu na další finále a v budoucnu nějakou trofej získám," dodal Čilič, který se posune na třetí místo žebříčku ATP. Federer zůstane těsně druhý za Nadalem.

Pavič zářil i ve smíšené čtyřhře, titul slaví s Dabrowskou

Tituly z obou čtyřher na Australian Open bude mít doma chorvatský hráč Mate Pavič. Den po vítězství v mužském deblu vyhrál i smíšenou čtyřhru, kde jeho partnerkou byla Kanaďanka Gabriela Dabrowská. Ve finále společně porazili dvojici Timea Babosová, Rohan Bopanna 2:6, 6:4 a 11:9.

Gabriela Dabrowská a Mate Pavič
zdroj: Reuters

Čtyřiadvacetiletý Pavič posbíral dva grandslamové tituly během 24 hodin, v sobotu se mu to podařilo společně s Rakušanem Oliverem Marachem. Z roku 2016 má chorvatský deblista ještě vítěznou trofej z US Open ve smíšené čtyřhře. Dabrowská se loni stala šampionkou mixu na French Open s dnešním soupeřem Bopannou.

Společně přitom Pavič s Dabrowskou nastoupili letos v Melbourne Parku poprvé a až do finále prošli bez ztráty setu.

Smíšená čtyřhra - finále:

Dabrowská, Pavič (8-Kan./Chorv.) - Babosová, Bopanna (5-Maď./Indie) 2:6, 6:4, 11:9.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články