Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čilič si v Melbourne zahraje o titul. Ženské finále obstará Wozniacká a Halepová

Prvním jistým účastníkem mužského finále se na Australian Open stal Marin Čilič. Chorvatský tenista v semifinále porazil Brita Kylea Edmunda 6:2, 7:6 a 6:2. O složení ženského finále je rozhodnuto a kromě trofeje se v něm Dánka Caroline Wozniacká a Rumunka Simona Halepová utkají také o post světové jedničky.

Slavící Marin Čilič
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Jako první slavila postup druhá nasazená Wozniacká, když porazila Elise Mertensovou z Belgie 6:3 a 7:6. Aktuální jednička žebříčku Halepová poté odvrátila dva mečboly a po dvou hodinách a 20 minutách urputného boje zdolala předloňskou vítězku turnaje Němku Angelique Kerberovou 6:3, 4:6 a 9:7.

Vítěz US Open z roku 2014 Čilič se o druhý grandslamový titul kariéry utká s lepším z duelu mezi obhájcem trofeje Rogerem Federerem a překvapením turnaje Čong Hjonem z Koreje. Jejich zápas je na programu v pátek.

Wozniacká měla zápas s Mertensovou pod kontrolou až do stavu 5:4 a 30:0 ve druhém setu. Při svém podání ale znervózněla, umožnila dvaadvacetileté soupeřce srovnat, odvracela i dva setboly a semifinále ukončila v tie-breaku.

"Postup do finále pro mě hodně znamená," řekla sedmadvacetiletá Wozniacká na dvorci. V Austrálii hrála semifinále už v roce 2011, ale tehdy nevyužila mečbol a s Číňankou Li Na prohrála. "Vzpomněla jsem si na to, když jsem to nedopodávala, ale zůstala jsem klidná a tentokrát to dokázala zvládnout," oddechla si.

Grandslamové finále si Wozniacká zahraje potřetí v kariéře. V minulosti dvakrát neuspěla na US Open v letech 2009 a 2014.

Je nám líto, video expirovalo.
Wozniacká a Halepová si zahrají o titul i post jedničky

Čtvrtfinálová přemožitelka Karolíny Plíškové Halepová vstoupila do duelu s Kerberovou impozantně a vedla 5:0. Pak sice ztratila tři hry, ale první set už nepustila. Ve druhém uspěla skvěle se bránící Němka. V rozhodující sadě měla první dva mečboly Halepová za stavu 5:4, o dvě hry později naopak odvracela dvě možnosti soupeřky a nakonec využila svůj čtvrtý mečbol po chybě Kerberové.

"Celá se třesu. Jsem plná emocí a ráda, že jsem odolala. Budu bojovat bez odpočinku do posledního míče," řekla loňská finalistka French Open. K utkání s Wozniackou dodala: "Zas budu hodně běhat, ale po prohře ve finále na Roland Garros jsem si slíbila, že při další podobné příležitosti budu odvážnější."

Devětadvacetiletý Čilič, který si loni zahrál finále i ve Wimbledonu, vyřadil Edmunda za dvě hodiny a 18 minut. K postupu proti soupeři, jehož dosavadním grandslamovým maximem byla účast ve 4. kole, si pomohl i jedenácti esy a 32 vítěznými míči. Díky účasti ve finále se v novém vydání žebříčku ATP posune na třetí místo za světovou jedničku Rafaela Nadala, jenž mu skrečoval čtvrtfinálový duel, a Federera.

Andrea Sestini Hlaváčková s Francouzem Edouardem Rogerem-Vasselinem skončili ve smíšené čtyřhře ve čtvrtfinále. V utkání s rusko-brazilským párem Jekatěrina Makarovová, Bruno Soares měli v super tie-breaku dva mečboly, ale s třetími nasazenými prohráli 2:6, 6:4 a 11:13.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články