Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Plíšková porazila Šafářovou a čeká ji Strýcová, Berdych vyřadil Del Potra

Český souboj vyzněl pro Karolínu Plíškovou. Ve třetím kole Australian Open porazila Lucii Šafářovou 7:6 a 7:5 a čeká ji duel s další českou hráčkou – Barborou Strýcovou. Dařilo se i Tomáši Berdychovi, který přešel přes Juana Martína Del Potra (6:3, 6:3 a 6:2). Dále postoupila světová jednička Simona Halepová, nečekaně naopak skončil Alexander Zverev.

V první sadě si obě hráčky pevně držely podání a i tie-break byl vyrovnaný. Za stavu 6:5 měla Šafářová setbol, ale Plíšková při svém servisu nezaváhala. Sama pak využila setbol po chybě soupeřky z bekhendu a zkrácenou hru získala 8:6.

Ve druhém setu si Šafářová vypracovala ve druhé hře svůj jediný brejkbol, ale Plíšková ztrátu servisu zahnala. V jedenácté hře vzala Šafářové podání na 6:5 a vzápětí zápas dopodávala. Mečbol proměnila jedenáctým esem.

"Jsem nadšená, že jsem si udržela celý zápas servis. Podání od prvního zápasu zlepšuju, je to nejdůležitější část mé hry a je hodně důležité, že funguje. Tohle byl velmi těžký zápas. S Lucií hrajeme vždycky vyrovnaně," řekla Plíšková, která i v osmifinále narazí na krajanku. Hrát bude s Barborou Strýcovou, kterou vyřadila s Bernardu Peraovou 6:2, 6:2.

"Podařilo se mi do utkání dostat brzo, pak jsem ji už k ničemu nepustila. Zatím je to tu zápas od zápasu lepší," řekla. Utkání bude zajímavé i tím, že si hráčky po minulé sezoně vyměnily trenéry. "Máme čistý stůl. Trochu jsme si o tom promluvily. Čas ukáže, jak to bude, ale teď je to v pořádku. Když se potkáme v šatně, normálně se pozdravíme. Každá máme svůj tým a jsme s ním spokojené," řekla Strýcová.

Světová jednička Rumunka Simona Halepová potřebovala k postupu tři a tři čtvrtě hodiny. V duelu s Američankou Lauren Davisovou odvrátila tři mečboly a zvítězila 4:6, 6:4 a 15:13. Rozhodující set trval dvě hodiny a dvaadvacet minut.

"Jsem skoro mrtvá," uvedla vyčerpaná Halepová v rozhovoru na dvorci. "Netuším, kolik jsem toho naběhala, ale moje svaly jsou hotové. A kotník? Ten necítím," řekla Rumunka, která si nohu podvrkla v prvním kole a hraje s bandáží.

Souboj bývalých světových jedniček vyzněl jasně pro Angelique Kerberovou, která porazila Marii Šarapovovou 6:1, 6:3. Pro ruskou hvězdu tak skončil první start v Melbourne po trestu za pozitivní dopingový test na meldonium, který měla předloni právě na Australian Open a pak nesměla 15 měsíců hrát. Kerberová po loňské utrápené sezoně potvrdila skvělou formu v úvodu nového roku, v němž vyhrála všech 12 dosavadních zápasů.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP autor: Andy Brownbill

Berdych měl výborné nástupy do všech setů. V prvním sice o náskok 2:0 přišel, ale pak šel znovu do vedení a nerozhodil se ani diskusí s rozhodčí. Ve druhé sadě už si náskok 2:0 pohlídal a přidal další brejk.

Ve třetím vedl 5:0, pak sice nevyužil čtyři mečboly, ale po pátém už se radoval z vítězství. "Byl jsem dobře připravený, držel se plánu a jsem rád, že tady teď stojím jako vítěz," řekl na kurtu a ocenil i svého soupeře Del Potra, za což si vysloužil potlesk zaplněných tribun.

Na turnaji skončil Zverev

Zverevovi se dál nedaří prosadit na grandslamových turnajích, na kterých se ještě nedostal do čtvrtfinále. V Melbourne je třetí kolo jeho vyrovnaným maximem, nejdále se probojoval loni na trávě ve Wimbledonu, kde došel o kolo dál.

Německý talent vedl 2:1 na sety, ale ve čtvrté sadě si stěžoval na šero, i když bylo v Austrálii teprve šest hodin večer. "Nic nevidím," říkal rozhodčímu. Světla byla rozsvícena, ale Zvereva jejich záře nezachránila a v pátém setu dostal "kanára". Během poslední sady rozmlátil vzteky raketu a od sudího dostal varování.

"Byl to těžký zápas, ale snažil jsem se bojovat na sto procent," řekl na dvorci jednadvacetiletý Čong Hjon, kterému patří 58. místo ve světovém žebříčku. Na Australian Open přešel přes oba bratry Zverevovi, v prvním kole mu zápas vzdal starší Mischa. 

V dalším kole ho čeká bývalý první hráč světa Djokovič. "Mám radost, že se potkám na kurtu s Novakem," řekl Korejec, který o sobě dal vědět už na konci minulé sezony, kdy v Miláně vyhrál premiérový ročník Turnaje mistrů do 21 let Next Gen Finals.

Djokovič si dnes poradil se Španělem Albertem Ramosem 6:2, 6:3, 6:3, i když v zápase opět řešil zdravotní potíže a nechal se ošetřovat. "Musel jsem si ty body zasloužit. Nebylo to tak jednoduché, jak to vypadá," řekl. "Půl roku jsem nehrál, tak nemůžu mít velká očekávání. Ale momentálně jsem se svojí hrou spokojený," uvedl srbský tenista.

Dvouhra - 3. kolo:

Ženy: Karolína Plíšková (6-ČR) - Šafářová (29-ČR) 7:6 (8:6), 7:5, Garciaová (8-Fr.) - Sasnovichová (Běl.) 6:3, 5:7, 6:2, Keysová (17-USA) - Bogdanová (Rum.) 6:3, 6:4, Kerberová (21-Něm.) - Šarapovová (Rus.) 6:1, 6:3.

Muži: Berdych (19-ČR) - Del Potro (12-Arg.) 6:3, 6:3, 6:2, Čong Hjon (Korea) - A. Zverev (4-Něm.) 5:7, 7:6 (7:3), 2:6, 6:3, 6:0, Fognini (25-It.) - Benneteau (Fr.) 3:6, 6:2, 6:1, 4:6, 6:3, Sandgren (USA) - Marterer (Něm.) 5:7, 6:3, 7:5, 7:6 (7:5), Fucsovics (Maď.) - Kicker (Arg.) 6:3, 6:3, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články