Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Turnaj mistryň v Praze nebude, WTA zvolila čínský Šen-čen

Praha se nestane dějištěm tenisového Turnaje mistryň. Vedení ženské organizace WTA oznámilo na svém webu, že za příštího hostitele vrcholu sezony vybralo Šen-čen. Prestižní souboje nejlepších hráček roku budou v čínském velkoměstě k vidění v letech 2019 až 2028.

Andrea Hlaváčková a Témea Babosová po triumfu na Turnaji mistryň
zdroj: REUTERS autor: Jeremy Lee

V Šen-čenu by měl mít Turnaj mistryň v roce 2019 rekordní dotaci 14 milionů dolarů, dvojnásobnou než nyní. Ve městě vyroste nový stadion pro 12 tisíc fanoušků. "Je to největší dohoda, kterou kdy WTA ohledně finále sezony udělala. Slibuje to, že se akce posune na velkolepou úroveň," uvedl výkonný ředitel WTA Steve Simon.

"Trochu mě u srdce mrzí, že to nebude v Praze. Nicméně nabídka z Číny, jak finanční, tak stadionem s vlastním jménem... bude to obrovská akce," uvedla Lucie Šafářová, členka hráčské rady WTA. "Je to zklamání, ale všechny jsme to čekaly. Jsou tam peníze," doplnila Karolína Plíšková.

Letos naposledy bude hostit ženský tenisový svátek Singapur, kde se konal od roku 2014. Vedle české metropole měli o akci zájem v Manchesteru či Petrohradu. V Šen-čenu se hraje od roku 2013 turnaj WTA kategorie International. Loni se zde z titulu radovala Kateřina Siniaková a letos prohrála ve finále.

"Rozhodnutí WTA ukázalo, že rozhodly pouze a jen peníze," prohlásil Miroslav Černošek, majitel České sportovní, jež nabídku na pořádání turnaje v Praze předkládala. "Mrzí nás proto, že jsme byli do výběrového řízení zváni jako zkušení organizátoři z prestižního místa s krásnou halou, kteří nabídnou alternativu s plnými tribunami a pravou tenisovou atmosférou. Tyto atributy nehrály žádnou roli, což se však ukázalo až v samém závěru výběrového řízení. Vítězná nabídka, tak jak byla prezentována, je mimo možnosti nejen České republiky, ale i dalších evropských míst," dodal.

Turnaj mistryň se poprvé uskutečnil v roce 1972 a Šen-čen bude jeho desátým dějištěm. První ročník měl v Boca Raton na Floridě dotaci sto tisíc dolarů. Z českých hráček se z cenného vítězství v singlu radovaly Martina Navrátilová, Jana Novotná a Petra Kvitová. V deblu loni slavila triumf Andrea Hlaváčková s Maďarkou Timeou Babosovou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články