Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Berdych ve stopách Federera: Bude potřeba pár týdnů ubrat, říká před sezonou

Mírnou úpravu v kalendáři plánuje před lednovým startem sezony udělat nejvýše postavený český tenista Tomáš Berdych. Program chce volit vhodněji, aby mohl být lépe připraven na každé měření sil, kterého se zúčastní. Stejnou strategii otestoval v uplynulém roce fenomenální Roger Federer a redukce turnajů mu více než prospěla - dva grandslamové tituly hovoří jasnou řečí.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Dvaatřicetiletý rodák z Valašského Meziříčí odehrál v pondělí zápas v rámci tenisové extraligy a pomohl Spartě k postupu do finále. Před vstupem do kolotoče ATP má jasno. "Nemám nic, na co bych se speciálně upínal. Chci jen do sezony vlítnout nachystaný, zdravý a podle toho se uvidí," řekl Berdych směrem k roku 2018, jejž rozjede začátkem ledna v Dauhá.

Momentálně je v plném tréninkovém režimu a doufá, že je připraven zejména po fyzické stránce. Letošní působení na turnajích ukončil kvůli vleklým problémům se zády předčasně. Naposledy byl v akci začátkem října v Pekingu.

"Tento rok nebyl povedený, ale bylo to hodně ovlivněné tím zraněním," uvedl Berdych. "V jediné části sezony, kdy jsem se cítil dobře a záda mě nebolela, jsem hrál semifinále Wimbledonu a to hovoří za všechno," pokračoval dvojnásobný daviscupový šampion.

Problematická záda už dal dohromady. "Nějakou dobu to trvalo a doufám, že teď už to bude držet," vyslovil přání Berdych. Na druhou stranu ví, že tělo bude po letech tréninku bolet víc a víc. "Přesto doufám, že budu zátěž a nápor zvládat. Zkusím dělat víc věci kolem, než tomu bylo v minulosti."

Zároveň však podotkl, že se o tělo řadu let pečlivě stará. Cvičení a regeneraci má na nejlepší možné úrovni. "Při tenisovém zápřahu to ani jinak nejde. A pokud by někdo přišel, abych něco přidal, tak by se musel den nafouknout. To už nejde. Můj denní program už je tak dlouhý a není moc kde přidávat," konstatovala česká jednička.

Variantou, jak si prodloužit kariéru mezi elitou, je proto úprava programu. "Bude potřeba i pár týdnů ubrat," rozhodl se Berdych. "Přece jen už to nejde zvládnout úplně všechno naplno. Budu to volit promyšleněji a potom budu na každý turnaj pořádně nachystaný. Nebudu unavený a pak si myslím, že výsledky můžou přijít."

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych a Kvitová pomohli Spartě do finále tenisové extraligy

Dva zápasy v extralize odehrál po více než dvouměsíční pauze a bylo to znát. V prvním z nich dokonce prohrál s Janem Šátralem. "Není nic jednoduchého se vracet po takové době, když na to nejsem zvyklý. Tohle byla nejdelší pauza, jakou jsem kdy měl. Proto jsem to tady chtěl využít a zahrát si," poznamenal.

Před domácí soutěží trénoval v Monte Carlu. Venku si mimo jiné zahrál i s bývalou světovou jedničkou Srbem Novakem Djokovičem, jenž nově do svého trenérského týmu přibral Radka Štěpánka. "Dvakrát jsme spolu trénovali. Když je k tomu možnost, tak je to nejlepší možná příprava," řekl Berdych.

Její zbytek absolvuje před startem šestnácté profesionální sezony doma. Vánoce stráví s nejbližšími a na štědrovečerní tabuli nebude chybět kapr. "Ten je vždycky, to je tradice," přikývl s úsměvem. O dva dny později už nabere směr Katar, kde se 1. ledna roztočí okruh ATP. "To už je tenisová klasika," zakončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články