Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Davisův pohár ovládla Francie, rozhodující bod jí zajistil Pouille

Davisův pohár po dlouhých 16 letech zakotví ve Francii.  Hráči ze země galského kohouta zvítězili 3:2 nad Belgií a ze zisku "salátové mísy" se radují již podesáté v historii. David Goffin sice v úvodní nedělní dvouhře zdolal domácí jedničku Jo-Wilfrieda Tsongu 7:6, 6:3, 6:2 a srovnal stav duelu, v rozhodujícím utkání ale vyhrál Lucas Pouille nad Stevem Darcisem jednoznačně 6:3, 6:1, 6:0. 

Lucas Pouille
zdroj: ČTK/Panoramic/JB Autissier

Francouzi získali Davisův pohár naposledy v roce 2001, kdy na cestě za trofejí porazili Belgičany v semifinále v Gentu. Následně ve finále třikrát prohráli. Letos ale opět zafungovalo kouzlo kapitána Yannicka Noaha, který zemi galského kohouta dovedl k zisku trofeje v letech 1991 a 1996 a loni se na lavičku francouzského týmu vrátil. "O tomhle jsme snili, ale byl to těžký víkend, belgický tým byl dobrý soupeř. Lucas ale odehrál fantastický zápas," řekl Noah. 

Belgičané hráli finále DC potřetí, ale stejně jako v letech 1904 a 2015 neuspěli. Domácí tým zvládl finálový souboj o "salátovou mísu" naposledy v roce 2012, kdy se Češi radovali v utkání proti Španělsku. Od té doby vždy zvítězili hosté.

Goffin dal Belgii naději

Finalista Turnaje mistrů a sedmý hráč světa Goffin odvrátil v prvním setu šest Tsongových brejkbolů a sadu získal v tie-breaku poměrem 7:5. Ve druhém a třetím setu už v zaplněné hale Pierra Mauroye dominoval. "V neděli hraju vždycky nejlepší tenis," usmíval se Goffin po utkání.

Rozhodující dvouhra byla ovšem ještě jednoznačnější, trvala jen hodinu a půl. Třiadvacetiletý Pouille je světovou osmnáctkou a o deset let staršímu Darcisovi proti němu nepomohlo ani to, že závěrečný daviscupový zápas ještě nikdy neprohrál. Poslední game Darcis získal v úvodu druhé sady, pak jich domácí tenista vyhrál 12 za sebou. 

"Není nic krásnějšího než vyhrát tuhle soutěž před rodinou a přáteli. Teď si to pořádně užijeme," řekl Pouille. 

Je nám líto, video expirovalo.
Mísa pro vítěze Davis Cupu putuje do Francie
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články