Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čeští junioři vyhráli po dvaceti letech Davis Cup

Američtí tenisoví mladíci nevyužili domácího prostředí a museli se sklonit před výkony českých hráčů. Trio Jonáš Forejtek, Dalibor Svrčina a Andrew Paulson ovládlo Davis Cup tenistů do 16 let, Česko se tak z této trofeje raduje po dlouhých dvaceti letech.

Dalibor Svrčina
zdroj: Facebook/ITF Junior Tennis

Češi se na půdě Spojených států vypořádali s náročnými podmínkami. Některé ze zápasů finálových klání chlapců a dívek se kvůli dešti musely z venkovních dvorců přesouvat do haly. Forejtek porazil 6:4 a 7:5 Williama Granta a Svrčina smetl dvakrát 6:2 americkou jedničku Govinda Nandu.

"Máme obrovskou radost. Ani to nelze popsat slovy. Je neuvěřitelné, že jsme neprohráli jediný zápas," prohlásil čtrnáctiletý Svrčina.

Češi v základní skupině nedali šanci Kanadě, Peru ani Japonsku. V semifinále v Budapešti pak porazili chorvatský tým a v suverénní pouti pokračovali i v zámoří.

"Všichni tři jsou chytří hráči, tvrdě na sobě pracují, tenis milují a užívají si ho," uvedl kapitán a bývalý tenista Josef Čihák.

Ve finále Fed Cupu juniorek tým USA porazil Japonsko 2:0. Tuto soutěž vyhrály české tenistky v letech 2000, 2001 a naposledy předloni v Madridu. Tehdy zvítězily Markéta Vondroušová, Monika Kilnarová a Anna Slováková.

Obě juniorské soutěže se hrají od roku 1985. V historii samostatné republiky získali čeští junioři Davisův pohár podruhé, třikrát skončili na druhém místě (1995, 2004 a 2005). 

Zdroj
ČTK, tenisportal.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články