Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Navrátil před baráží v Nizozemsku: Bude to velice vyrovnané utkání

Praha Daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil očekává vyrovnanou baráž v Nizozemsku, ve které budou čeští tenisté od pátku do neděle usilovat o záchranu ve Světové skupině. Vzhledem k síle domácího deblu předpokládá, že jeden ze singlistů bude muset porazit jedničku Robina Haaseho. Nic na tom nezměnil ani fakt, že kvůli problémům s kolenem bude soupeři chybět vítěz US Open ve čtyřhře Jean-Julien Rojer.

Kapitán Navrátil při souboji s Austrálií v Davis Cupu
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Při absenci Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka bude týmovou jedničkou Jiří Veselý. Ten je rád, že se po neúspěšných turnajích na betonu vrátí na antuku. "Výsledky na antuce byly u mě letos i v letech předchozích stabilnější než na tvrdém povrchu. Věřím v to, že konečně předvedu v Davis Cupu výkony, které si přeji předvádět," řekl před odletem do Haagu.

Vedle něj jsou v týmu Lukáš Rosol, Adam Pavlásek a deblista Roman Jebavý. Navrátil je přesvědčený, že i v oslabené sestavě mají Češi šanci. Antuka, kterou Nizozemci zvolili, může hrát v jejich prospěch. "Myslím si, že to bude velice vyrovnané utkání, a doufám, nebo i věřím, že v neděli budeme úspěšnější," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi odletěli k daviscupové baráži do Nizozemska

Tým odletěl do země tulipánů bez Rosola, jenž hraje rakouskou extraligu. Na úvodním pondělním tréninku by už ale měl mít nehrající kapitán k dispozici všechny hráče. "Máme první trénink ve dvanáct, Lukáš letí hned v sedm ráno a bude tam v devět hodin. Takže úplně v pohodě," pokračoval Navrátil.

Místo zraněného Rojera povolali Nizozemci Matwého Middelkoopa, který s Haasem postoupil do čtvrtfinále US Open. I proto považuje Navrátil čtyřhru za velmi obtížnou a cestu k úspěchu vidí ve výhrách nad druhým hráčem a získání bodu přes Haaseho. "To bude těžké, ale ne nehratelné," poznamenal.

Rosol porazil Haaseho ve čtyřech z pěti vzájemných utkáních, ale v posledních měsících se mu nedaří. Přesto je pravděpodobné, že právě on dostane v pátek šanci domácí jedničku zaskočit. "Zkušenosti Veselého a Rosola jsou větší než u Pavláska. Takže všechno nasvědčuje tomu, že začnou oni a uvidíme. Ale nechci předbíhat, do středy se rozhodnu," dodal Navrátil.

Baráž není "strašákem"

Čeští šampioni z let 1980, 2012 a 2013 sestoupili ze Světové skupiny v minulosti jen jednou, v roce 2005 po domácí prohře s Německem. Naposledy zvládli baráž předloni v těžkých podmínkách v Indii.

S Nizozemskem mají tenisté pozitivní bilanci 5:1. V posledním vzájemním duelu před třemi lety v Ostravě zvítězili 3:2. V baráži už Češi s "Oranjes" hráli v roce 2006, tehdy usedl poprvé na kapitánskou židli Navrátil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články