Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plíšková nenašla recept na Vandewegheovou a v New Yorku skončila ve čtvrtfinále

New York - I poslední české želízko v ohni na tenisovém US Open, Karolína Plíšková, bylo z pavouku ženské dvouhry vyřazeno. Pětadvacetiletá rodačka z Loun podlehla v boji o postup mezi elitní kvarteto domácí Coco Vandewegheové 6:7 a 3:6. Neobhájí tudíž loňské finále a přepustí pozici světové jedničky Garbiñe Muguruzaové ze Španělska. 

Karolína Plíšková na US Open
zdroj: AP autor: Andres Kudacki

Plíšková v příštím vydání žebříčku dvouhry WTA klesne na čtvrtou, nebo pátou příčku. Jejím nejlepším grandslamem letos zůstane French Open, kde si zahrála semifinále. V Austrálii došla do čtvrtfinále a Wimbledon opustila po 2. kole.

"Zklamání to je. Nemůžu skákat do stropu, ale jsem ráda, že mám tuhle zkušenost za sebou. Poprvé jsem obhajovala finále a jela sem jako jednička, to bylo nové. Věřím, že se mi na dalších grandslamech bude hrát lépe, když kromě Wimbledonu obhajuju všude. V tomhle mi to pomůže," řekla pětadvacetiletá Plíšková.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková ztroskotala ve čtvrtfinále US Open na Vandewegheové

Utkání začala odvážněji Vandewegheová. Po sérii vítězných returnů a za pomoci jestřábího oka vzala dvojnásobné fedcupové šampionce ve třetí hře servis. Češka se rozjížděla pomaleji a dlouho se nemohla trefit do returnu. V osmé hře ovšem udělala dvacátá nasazená dvě dvojchyby, rozbila raketu o zem, což znamenalo vyrovnání na 4:4.

O dvě hry později měla dokonce setbol, jenže nebojácná Američanka poslala míč k lajně a svěřenkyně Davida Kotyzy trefila z obranného bekhendu jen síť. "Asi chtělo víc přitlačit, ale v takové chvíli to není lehké. Nečekala jsem, že return zahraju tak dobře, a u forhendu jsem byla pozdě. Měla jsem to na zemi a nemohla do toho úplně jít, ale byla to chyba. Kdybych tohle mohla vrátit, tak míč zahraju jinak," litovala pětadvacetiletá Plíšková.

Ve zkrácené hře prohrála úvodní bod na svém servisu a při podání Vandewegheové se nechytila. Po dlouhém returnu ztratila tie-break poměrem 4:7 a potřetí na turnaji přenechala první set soupeřce. "S ní jsou zápasy skoro pokaždé vyrovnané. A ta z nás, která vyhrála tie-break, vyhrála pak i druhý set. Psychicky mi to moc nepřidalo. Hrála asi jeden z nejlepších zápasů, co jsme spolu měly. Neudělala moc chyb," konstatovala.

Během druhého i třetího kola se z kritické situace dostala. Tentokrát se však nemohla opřít o servis a záhy o něj přišla - 1:3. Poté sice získala brejk zpět, ale podání následně opět neudržela - 2:4. V utkání jen "vlála" za agresivnější rodačkou z New Yorku. Ta diktovala tempo a výkonem těšila zaplněnou arénu Arthura Ashe.

Coco Vandewegheová
zdroj: USA TODAY Sports autor: Anthony Gruppuso

Ještě za stavu 3:5 si česká tenistka vybojovala příležitost k návratu do zápasu. Měla brejkbol, jenže útočný forhend zastavila síť. Pak odvrátila první mečbol, nicméně Vandewegheová, která ve Flushing Meadows vyřadila i Lucii Šafářovou, si vybojovala druhý a při něm už Plíšková returnovala jen do pásky.

"Coco měla na své poměry vlny nahoru dolů hrozně málo. Držela laťku pořád dost vysoko. Vždycky měla propady, ale lehké chyby Káje nedala a přišlo mi, že výborně returnovala. Četla jí servis. Herně to rozhodl return," uvedl trenér David Kotyza.

Vandewegheová napodobila postupem krajanky Venus Williamsovou a Sloane Stephensovou. A pokud postoupí i Madison Keysová, budou poprvé od roku 1981 v semifinále závěrečného grandslamu roku pouze Američanky.

Grandslamový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 50,4 milionu dolarů):

Ženy: Dvouhra - čtvrtfinále:

Vandewegheová (20-USA) - Karolína Plíšková (1-ČR) 7:6 (7:4), 6:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články