Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Karolína Plíšková i Strýcová prošly do druhého kola US Open, program ruší déšť

New York – Dobře začal pro český tenis druhý den US Open. Světová tenisová jednička Karolína Plíšková a loňská finalistka newyorského turnaje porazila v prvním kole Polku Magdu Linetteovou 6:2 a 6:1. Barbora Strýcová si poradila s Japonkou Misaki Doiovou 6:1, 6:3 a při své jedenácté účasti ve dvouhře na US Open zvládla počtvrté první kolo.

Karolína Plíšková na US Open
zdroj: ČT4 autor: ČTK/AP/Frank Franklin II

Plíšková začala svůj premiérový grandslam v roli nejvýše nasazené hráčky dobře. Ve druhé hře vzala 72. tenistce žebříčku servis. Pak sice přišla o vlastní podání, ale vzápětí znovu úřadovala při podání Polky, soupeřku tlačila a první set jistě dohrála.

Před druhou sadou hráčky chvilku čekaly na zatažení střechy. Organizátoři zároveň rozsvítili světla a Plíšková pak v nových podmínkách dominovala. V pátém gamu se sice strachovala o servis, ale podání tentokrát neztratila. Před turnajem ukázala nové tričko s nápisem "Esová královna" a na závěr duelu napálila dvě za sebou.

"Cítila jsem se ráno trošku nervózní, zvláště po loňském roce, kdy se mi tady na tom dvorci dařilo. Ale zvládla jsem to solidně," řekla Plíšková na kurtu.

Je nám líto, video expirovalo.
Karolína Plíšková na US Open postupuje

Strýcová proti Doiové zvládla jistě první set a ve druhém se nenechala rozhodit ani krátkou pauzou kvůli dešti za stavu 4:1. "Přerušení bylo hrozně moc nepříjemné. Trošku jsem znejistěla, ale pomohl mi hodně servis. Jsem ráda, jak jsem to doservírovala," řekla Strýcová, která odvrátila všech šest brejkbolů v utkání a s úsměvem zamávala fanouškům do hlediště po prvním využitém mečbolu.

Zápas hrála na rušném dvorci číslo pět, kolem kterého z obou stran proudí davy fanoušků. "Periferně lidi vidíte, je proto těžké se soustředit. Tady ten turnaj je obecně velká show, všude je humbuk a nenajdete kousek ticha," podotkla.

Strýcová poprvé v kariéře vyhrála v sezoně na každém z grandslamů 1. kolo. V Austrálii došla do osmifinále a v Paříži i Londýně skončila ve 2. kole. "Dobrý! Je to hezký pocit, ale když jdu na první kolo, tak nemyslím na to, že jsem vyhrála předchozí tři. První kolo je vždycky nejtěžší pro všechny, ať je to Nadal, já nebo kdokoli. Nevím, jestli to něco znamená, ale snažím se hrát bez výkyvů," řekla Strýcová. 

Barbora Strýcová
zdroj: ČT4 autor: ČTK/ZUMA/Zou Zheng

V úterý se představí i další z českých reprezentantů. Kateřina Siniaková, která hraje s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou - prohrála první set 0:6 a v tie-breaku druhého je utkání přerušeno. Do hry by měli zasáhnout i Tomáš Berdych, kvalifikant Václav Šafránek, Markéta Vondroušová, Lucie Šafářová a Denisa Allertová. Otázkou ale je, zda je na kurty pustí počasí, jelikož má podle předpovědi v New Yorku odpoledne pršet.

US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 50,4 milionu dolarů):

Ženy:

Dvouhra - 1. kolo: Karolína Plíšková (1-ČR) - Linetteová (Pol.) 6:2, 6:1, Strýcová (23-ČR) - Doiová (Jap.) 6:1, 6:3, Osakaová (Jap.) - Kerberová (6 - Něm.) 6:3, 6:1, Cirsteaová (Rum.) - Kerkhoveová (Niz.) 6:1, 6:3, Wickmayerová (Belg.) - Curenková (28-Ukr.) 6:3, 6:1.

Muži:

Dvouhra - 1. kolo: Nadal (1-Šp.) - Lajovič (Srb.) 7:6 (8:6), 6:2, 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články