Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Štěpánek chystá další návrat. Pořád ještě můžu být škůdce, říká

Praha - V 38 letech se tenista Radek Štěpánek chystá na další návrat. Popáté se začal dostávat po zranění znovu do formy, ale nechce nic uspěchat. Kdy se objeví na kurtu, zatím neví. Dvojnásobný vítěz Davisova poháru podstoupil koncem března operaci bederní páteře, aby se zbavil chronických problémů. "Dneska jsem měl první opravdový fyzický trénink a už se mi klepaly nohy," uvedl Štěpánek.

Přípravu zahájil s osvědčeným kondičním trenérem Markem Všetíčkem a teprve až bude tělo připraveno, vezme do ruky rakety. O přesném návratu na kurtu proto nemá Štěpánek představu. "Budu se snažit vrátit v této sezoně, ale nebudu si nalhávat, jestli to bude US Open, nebo podzimní halová sezona. Bude se to odvíjet od progresu fyzického a tenisového. Chci se vrátit ve správný moment," řekl.

Chce využít svých zkušeností z podobných situací. "Vracím se popáté," uvedl. Podruhé se vrací po operaci. Před třemi lety podstoupil chirurgický zákrok na krční páteři. "Samozřejmě to nepotěší, když se člověk častěji vrací po zranění, ale stále v sobě mám oheň a zápal. Pořád ještě můžu být škůdce," usmál se.

Je nám líto, video expirovalo.
Štěpánek chystá další návrat, nechce ale nic uspěchat

Konec kariéry v nedohlednu

Když mu po návratu z Miami, kde rentgen odhalil úlomek ploténky, oznámili nutnost operace, radost neměl. Myšlenky na konec kariéry ale nepřišly. "Vůbec. Myšlenka jasná," řekl a ukázal na své tričko, na kterém měl fotky sebe a nápis "Nikdy se nevzdávej". V tom duchu se i chová. "Hned jak jsem přišel z nemocnice, tak jsem se začal bavit o tom, kdy začít, kdy se rozběhnout a kdy chytnout raketu."

Nic nechce uspěchat a příkladem je mu Roger Federer. Švýcar loni musel na operaci kolena a po návratu vyhrál v lednu Australian Open. "Operace je padesátiprocentní úspěch, ale stejně záleží na důkladné rehabilitaci. Jsem naučený, že je třeba připravit tělo a vzít raketu do ruky můžu za odměnu," řekl Štěpánek.

Obezřetnost a rozvaha

Letošní zranění se od těch předchozích liší. Většinou krátce po lékařském zákroku mohl alespoň částečně trénovat. Tentokrát ne. "Měl jsem tříměsíční dovolenou," uvedl. Proto se nikam nežene. "Dřív jsem po zranění trhal statistiky v rychlosti návratu, ale vím, že teď je to o trpělivosti a obezřetnosti."

Po operaci měl omezený pohyb. Mohl převážně jen ležet, málo se pohyboval. "Viděl jsem tolik televizních seriálů jako nikdy předtím," řekl. Sledoval pozorně tenis a volno využíval k tomu, aby byl s rodinou. "Což bylo nejkrásnější, ale také na mimo tenisové projekty, kterým bych se chtěl jednou třeba věnovat," prozradil.

Dokonce se o něm někteří odborníci zmiňovali v tom smyslu, že by mohl pomáhat Novaku Djokovičovi, který letos kompletně vyměnil realizační tým a s kterým se kamarádí. "Těšilo mě to a bavilo by mě to, ale ještě to není na pořadu dne. Mám v plánu jim život ještě znepříjemňovat, než abych jim pomáhal," řekl Štěpánek a zmínil slogan, že vítězství je droga. "Přesně tak to vidím i já," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články