Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Jankovičová na Australian open vyřadila obhájkyni titulu Serenu Williamsovou

Melbourne - Americká tenistka Serena Williamsová loňský titul na Australian Open neobhájí. Cestu přemožitelky české jedničky Nicole Vaidišové prvním grandslamovým turnajem sezony ve čtvrtfinále ukončila třetí nasazená Srbka Jelena Jankovičová, která favoritku zdolala ve dvou setech 6:3 a 6:4.

Jelena Jankovičová
zdroj: ČTK/AP



Obě hráčky nabídly divákům zřejmě nejkvalitnější utkání dosavadního průběhu ženské soutěže. Jankovičová se rychle otřepala z brzkého vedení Williamsové 2:0 a takřka bezchybným výkonem dokráčela k zisku první sady. Hned třikrát prolomila soupeřce její podání, které přitom patřilo v minulých zápasech k hlavním zbraním Američanky.

Ve druhém setu Srbka brzy vedla 3:1, jenže o chvíli později si nechala ošetřit stehenní sval na levé noze a bojovná Williamsová srovnala. Utkání gradovalo, překvapivě více sil nakonec zbylo skvěle hrající Jankovičové, přestože na kurtu strávila v předchozím průběhu turnaje skoro dvakrát více času než její dnešní soupeřka.

Srbská tenistka oplatila mladší ze sester Williamsových porážku z loňského ročníku Australian Open a ve svém první melbournském semifinále v kariéře se může těšit na vítězku duelu mezi světovou jedničkou Justine Heninovou z Belgie a Ruskou Marií Šarapovovou.
Se soutěží ve čtyřhře se ve čtvrtfinále rozloučili Martin Damm a Pavel Vízner. Poslední český pár v deblovém pavouku nedokázal využít brejku ve třetí sadě a nakonec s jihoafrickou dvojicí Coetzee a Moodie rozhodující dějství prohrál 4:6.

Bez ztráty sady zatím prochází turnajem španělský tenista Rafael Nadal. Druhý hráč světového žebříčku ve čtvrtfinále porazil hladce 3:0 na sety Fina Jarkka Nieminena a stal se prvním semifinalistou melbournského turnaje.

Problémy měl Nadal pouze v úvodní sadě, kdy musel za stavu 4:5 odvracet dva setboly. Situaci ale ustál, hned v následujícím gamu sebral Nieminenovi servis a sadu získal ve svůj prospěch. Favorizovaný Španěl se poté uklidnil a další průběh zápasu už s přehledem ovládl. Nadal postoupil do semifinále Australian Open vůbec poprvé v kariéře a opět se přiblížil očekávanému finálovému souboji s nejvýše nasazeným Rogerem Federerem ze Švýcarska.

Výsledky:
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Jankovičová (3-Srb.) - S. Williamsová (7-USA) 6:3, 6:4.

Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (2-Šp.) - Nieminen (24-Fin.) 7:5, 6:3, 6:1.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Coetzee, Moodie (JAR) - Damm, Vízner (4-ČR) 7:5, 5:7, 6:4.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články