Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Federer: Škoda, že nemáme remízy. S Rafou bych se o výhru podělil

Melbourne - Roger Federer neskrýval po svém vítězství na Australian Open dojetí. Překonal díky němu také svůj vlastní rekord v počtu vyhraných Grand Slamů, který má nyní hodnotu osmnáct. Po skončení duelu poděkoval svému soupeři Rafelu Nadalovi a konstatoval, že by si jejich zápas zasloužil v tenisu neexistující remízu.

Rafael Nadal a Roger Federer
zdroj: Reuters

"Tenis je tvrdý sport, ve kterém neexistují remízy. Pokud by byly, velmi rád bych dnes remízu přijal a podělil se o výhru s Rafou," řekl Federer. "Myslím, že nikdo z nás dvou si před nějakými pěti měsíci nedovedl představit, že spolu budeme stát tady ve finále Australian Open. Abych byl upřímný, dnes bych byl šťastný, i kdybych prohrál, protože můj návrat by i tak byl perfektní," dodal.

K překonání vlastního rekordu v počtu grandslamových vavřínů (nyní 18) mu pomohl i velkolepý obrat v rozhodujícím pátém setu. Prohrával 1:3, ale šňůrou pěti gamů zápas otočil. Když srovnal na 3:3, většina diváků v beznadějně vyprodané Areně Roda Lavera nadšeně aplaudovala vestoje.

"Musím fanouškům poděkovat za neskutečnou podporu. Dnes jsem měl více štěstí než Rafa, který předvedl neuvěřitelný návrat na kurty. Rafo, zůstaň, pokračuj dál, protože tenis tě potřebuje," řekl Federer soupeři.

Roger Federer: "Prožil jsem spolu s mým týmem nezvyklých šest měsíců. Nebyl jsem si jistý, jak to půjde, ale dokázal jsem to. Pomalu to budu vstřebávat. Tenhle titul je mezníkem v mé kariéře. Je to úžasný moment kariéry, naprosto ojedinělý, ve své vlastní kategorii."

Je nám líto, video expirovalo.
Federer vybojoval v Melbourne osmnáctý titul z Grand Slamu

Také Nadal ocenil to, jak se Federer po zranění dokázal vrátit do vrcholné formy. "Myslím, že to byl skvělý zápas a já jsem si užíval, že jsem mohl být jeho součástí. Bojoval jsem, co to šlo, ale myslím, že si to Roger dnes zasloužil o malinko víc než já. Osobně cítím velkou satisfakci a nemohu říct, že bych byl smutný," prohlásil třicetiletý rodák z Mallorky.

Připustil, že v závěru už mu ubývaly síly. Pětisetové semifinále s Bulharem Grigorem Dimitrovem hrál o den později než Federer a měl kratší dobu na odpočinek. "Je pravda, že v porovnání s posledními dny mi trochu chyběla rychlost v nohách. Ale to je normální poté, co se před dnem a půl stalo," konstatoval Nadal.

Pokud si udrží formu, mohl by na jaře zaútočit na desáté vítězství na French Open, které se hraje na jeho nejoblíbenějším povrchu antuce. "Nemůžu předpovídat, co bude. Hlavní pro mě je, že cítím, že hraju dobře. Věřím, že když budu hrát takhle a mé tělo bude v potřebné kondici, mohou se dít věci. Může to být na tomhle povrchu, ale především na antuce," dodal Nadal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články