Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Plíšková je poprvé ve čtvrtfinále Australian Open, Strýcová nestačila na Williamsovou

Melbourne - Poprvé do čtvrtfinále Australian Open postoupila Karolína Plíšková. Turnajová pětka v Melbourne porazila bez větších problémů domácí Darju Gavrilovovou 6:3 a 6:3. Vypadla naopak Barbora Strýcová, šestnáctá nasazená hráčka podlehla světové dvojce Američance Sereně Williamsové 5:7 a 4:6.

Karolína Plíšková
zdroj: Reuters autor: Thomas Peter

Ve středečním čtvrtfinále se Plíšková utká s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou. Díky úspěšnému tažení v Melbourne má česká tenistka blízko k posunu na třetí místo žebříčku WTA, v případě triumfu na turnaji se může stát dokonce světovou dvojkou.

Plíšková hrála se zavázaným levým stehnem, ale bez omezení a v souboji s Gavrilovovou dominovala. Soupeřce dala naději, jen když si vybrala slabší chvilku. V prvním setu to bylo až za stavu 5:2, kdy si prohrála podání, ale vzápětí rodačku z Moskvy opět zatlačila a sadu uzavřela.

V úvodu druhé sady si svěřenkyně Davida Kotyzy prohrála servis, ale od stavu 0:1 získala čtyři hry za sebou. Při prvních dvou mečbolech poslala z forhendu míč do autu, třetí už proměnila dvanáctým esem v utkání.

"Přivezla jsem si sem velké sebevědomí díky titulu v Brisbane, cítím se skvěle a už jsem tady vyhrála další čtyři zápasy. Jsem nadšená ze svého prvního čtvrtfinále tady," řekla Plíšková.

"Zlepšila jsem se ve všem. Dělám si všechno po svém a jsem na grandslamech v lepším rozpoložení než dříve," dodala finalistka loňského US Open. Její další soupeřkou bude čtyřiatřicetiletá Lučičová-Baroniová, která v Melbourne prožívá životní grandslam.

Chorvatka je v žebříčku na 79. místě, do letoška vyhrála v Austrálii ve dvouhře jen jeden zápas, a to při své premiéře na turnaji před 19 lety. "Hraje tvrdě odzadu, má dobrý servis, takže to bude rychlý zápas. Budu muset hrát zase agresivně a dobře podávat," řekla Plíšková.

Strýcová vzdorovala dvaadvacetinásobné grandslamové šampionce Sereně Williamsové hodinu a tři čtvrtě. V prvním setu favoritce třikrát vzala servis, ale pokaždé o výhodu brejku přišla.

V koncovce úvodní sady odvrátila sedm setbolů, ten osmý Američanka využila až díky šťastnému nepřesně trefenému úderu.

Ve druhém setu Strýcová prohrávala už 2:5, ale dál bojovala. Nutila Williamsovou k mimořádným úderům a chybovat hlavně z forhendu. Díky tomu snížila na 4:5, ale posléze pošesté v utkání ztratila servis a tím i celý zápas.

Barbora Strýcová
zdroj: AP autor: Kin Cheung

"Bojovala jsem, ale nefungoval mi úplně servis, což je proti Sereně nezbytnost. Cítila jsem, že jsem ve hře, ale pořád záleželo převážně na výkonu Sereny, která mě dostávala pod tlak, i když to mohlo vypadat vyrovnaně," řekla Strýcová, která prohrála s Williamsovou i třetí vzájemný zápas.

"Je to chytrá hráčka, která umí všechno - skvěle běhá, hraje na síti a umí míč zkrátit," chválila Williamsová českou tenistku. "Jsem ráda, že jsem to zvládla," uvedla.

Třicetiletá Strýcová si za svůj výkon vyslechla hlasité ovace publika v Areně Roda Lavera. "Hrát hezké zápasy a prohrávat je k ničemu. Radši bych hrála ošklivý zápas a vyhrála," řekla Strýcová.

Výsledky tenisového turnaje Australian Open:

Dvouhra muži - 4. kolo: Goffin (11-Belg.) - Thiem (8-Rak.) 5:7, 7:6 (7:4), 6:2, 6:2, Dimitrov (15-Bulh.) - Istomin (Uzb.) 2:6, 7:6 (7:2), 6:2, 6:1, Raonic (3-Kan.) - Bautista (13-Šp.) 7:6 (8:6), 3:6, 6:4, 6:1, Nadal (9-Šp.) - Monfils (6-Fr.) 6:3, 6:3, 4:6, 6:4.

Dvouhra ženy - 4. kolo: S. Williamsová (2-USA) - Strýcová (16) 7:5, 6:4, Karolína Plíšková (5) - Gavrilovová (22-Austr.) 6:3, 6:3, Kontaová (9-Brit.) - Makarovová (30-Rus.) 6:1, 6:4, Lučičová-Baroniová (Chorv.) - Bradyová (USA) 6:4, 6:2.

Čtyřhra ženy - 3. kolo: Šafářová, Matteková-Sandsová (2-ČR/USA) - Babosová, Pavljučenkovová (Maď./Rus.) 6:3, 6:4, Bartyová, Dellacquaová (Austr.) - Peschkeová, Grönefeldová (ČR/Něm.) 6:4, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články