Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Turnaj mistrů ovládl Murray, v deblu nečekaně zazářili Kontinen s Peersem

Londýn - Vítězem finálového souboje Turnaje mistrů se stal Brit Andy Murray, který porazil Srba Novaka Djokoviče 6:3 a 6:4. Murray tak premiérově ukončí rok jako světová jednička. "Jsem velice šťastný, že jsem vyhrál, a k tomu skončit rok jako první hráč světa je něco neobyčejného. To jsem nikdy nečekal," uvedl. Nečekanými vítězi čtyřhry je finsko-australský pár Henri Kontinen, John Peers. Pátí nasazení ve finále porazili další překvapení Ravena Klaasena z JAR s Američanem Rajeevem Ramem 2:6, 6:1, 10:8. 

Euforie Andyho Murrayho
zdroj: ČTK/AP

Murray sesadil Djokoviče z tenisového trůnu před dvěma týdny a na Turnaji mistrů formu a pozici potvrdil. Sezonu uzavřel 24 vítěznými zápasy v řadě a je sedmnáctým hráčem v historii, který ukončil rok v čele žebříčku ATP.

Murray sice začal duel dvojchybou a v prvním gamu udělal ještě jednu, ale víc slabin v utkání neukázal. Rychle se uklidnil a Djokoviče přehrával. Hrál důrazněji i přesněji, byl trpělivější v dlouhých výměnách, lépe returnoval i podával.

První dva brejkboly v šesté hře Murray ještě nevyužil, ale od stavu 3:3 získal sedm her z osmi, tím ukončil první set a ve druhém měl náskok 4:1. Djokovič zkusil přitlačit a hrát aktivněji, což mu vyneslo poprvé zisk Britova servisu a snížení na 3:4.

Lendl, který už pomohl Murraymu mimo jiné vyhrát Wimbledon a dvakrát olympiádu, sledoval zápas se svým pověstným ledovým klidem a ani snaha Djokoviče duel zvrátit ho nerozhodila. Murray si další dva své servisy udržel a utkání po hodině a 43 minutách ukončil při třetím mečbolu.

Djokoviče porazil teprve pojedenácté z 35 vzájemných zápasů. Překazil tak Srbovi útok na pátý triumf z Masters za sebou a šestý celkově, kterým by vyrovnal rekord Švýcara Rogera Federera. "Andy je v současnosti bez debat nejlepším hráčem světa, hrál lépe a triumf i post jedničky si zaslouží," řekl Djokovič.

Je nám líto, video expirovalo.
Murray vyhrál Turnaj mistrů a ukončí rok jako jednička

První půlka roku patřila Djokovičovi, který titulem na French Open zkompletoval svoji grandslamovou sbírku. "A to je něco unikátního, co nemusíme dlouho vidět," ocenil svého soka Murray, kterému patřila druhá část sezony a hlavně její konec.

Devětadvacetiletý skotský rodák Murray vyhrál v Londýně všech svých pět zápasů, díky tomu získal prémii 2,391 milionu dolarů.

Poslední zápas sezony rozhodl o prvním hráči světa na konci roku poprvé po 16 letech. Naposledy se tak stalo v Lisabonu v roce 2000, kdy Brazilec Gustavo Kuerten díky výhře nad Andrem Agassim z USA přeskočil Rusa Marata Safina.

Deblovou trofej vybojovali Kontinen s Peersem

Kontinen s Peersem završili ziskem prestižní trofeje první společnou sezonu. Než odjeli do Londýna, měli na kontě čtyři tituly - z Masters v Paříži, z Hamburku, Mnichova a Brisbane.

Turnaj mistrů je zastihl ve skvělé formě, skupinou prošli bez porážky a v semifinále vyřadili hvězdné americké bratry Boba a Mikea Bryanovy. Finále s nasazenými sedmičkami Klaasenem a Ramem otočili i po jasně prohraném prvním setu. 

Vítězní Kontinen a Peers
zdroj: ČTK/PA/Adam Davy

Výsledky:

Dvouhra - finále:

A. Murray (1-Brit.) - Djokovič (2-Srb.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - finále:

Kontinen, Peers (5-Fin./Austr.) - Klaasen, Ram (7-JAR/USA) 2:6, 6:1, 10:8.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články