Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šafářová na titul z Turnaje mistryň nedosáhla, ve finále čtyřhry byly Rusky lepší

Singapur - Lucie Šafářová byla blízko jednoho z největších úspěchů kariéry, když ve finále Turnaje mistryň usilovala po boku Bethanie Mattekové-Sandsové o triumf ve čtyřhře. Česko-americký pár však v rozhodujícím duelu nestačil na ruskou dvojici Makarovová – Vesninová, jíž podlehl 0:2 na sety, a skončil tak těsně pod vrcholem. 

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou
zdroj: ČTK/AP/Wong Maye-E

"Chtěly jsme si odvézt pohár, ale Makarovová s Vesninovou hrály opravdu výborně. První set byl o jednom, dvou míčích, pak to bylo o jeden brejk. Mohlo to dopadnout na obě strany, ale nevyšlo to. Nechaly jsme tam všechno," řekla Šafářová

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou prohrály po sérii 18 vítězných zápasů, během které triumfovaly na US Open a na čínském turné ve Wu-chanu a v Pekingu. Porážka ve finále Turnaje mistryň znamená, že se Matteková-Sandsová nestane světovou jedničkou ve čtyřhře, tou zůstane Sania Mirzaová z Indie.

"Škoda, že to nevyšlo, ale věřím, že se Beth stane jedničkou hned zkraje příští sezony," prohlásila Šafářová. "Trochu jsem to měla v hlavě, ale na kurtu jsem se snažila hrát co nejlépe jako v každém jiném utkání," uvedla Američanka. 

Česko-americký pár vedl v úvodu utkání 2:0, ale přesnější a razantnější Rusky pak získaly čtyři hry v řadě. Za stavu 5:4 podávala Vesninová na zisk prvního setu, ale o servis přišla. Ve zkrácené hře Šafářová s Mattekovou-Sandsovou srovnaly z 0:3 na 3:3 a vedly 5:4, ale další tři výměny prohrály a tím i úvodní dějství.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Matteková-Sandsová, Šafářová - Makarovová, Vesninová

Druhou sadu rozhodla ztráta podání americké tenistky v osmé hře. Při podání Makarovové ještě dokázaly Šafářová s Mattekovou-Sandsovou odvrátit tři mečboly, ale tak jako v 1. kole zápas neotočily. Při čtvrté šanci ukončit zápas Makarovová dala výborný servis, který Matteková-Sandsová nevrátila přes síť.

"Byl to skvělý zápas a až do konce jsme si nebyly jisté, jestli to dokážeme, protože to bylo velmi těsné," řekla Vesninová, která se s Makarovovou dočkala titulu z Turnaje mistryň na druhý pokus. V roce 2013 spolu prohrály ve finále. "Vyhrály jsme zlato v Riu a k tomu ještě tady. Máme za sebou snový rok," řekla Makarovová. 

"Díky, Beth, za skvělý celý rok. Jsem si jistá, že příště tady budeme mít šanci být ještě lepší," řekla devětadvacetiletá Šafářová při předávání cen.

Poslední českou vítězkou čtyřhry na Turnaji mistryň zůstává Jana Novotná, která v roce 1997 zvítězila s Američankou Lindsay Davenportovou. Šafářová prohrála v boji o Trofej Martiny Navrátilové ve finále stejně jako před ní třikrát Květa Peschkeová (2008, 2010 a 2011) a před čtyřmi lety také Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. 

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru:

Čtyřhra - finále:

Makarovová, Vesninová (4-Rus.) - Šafářová, Matteková-Sandsová (3-ČR/USA) 7:6 (7:5), 6:3. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články