Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Komentátor Svačina: Plíšková má dobrý los. Musí jí fungovat podání, pak postoupí

Praha - Karolína Plíšková vstupuje poprvé do Turnaje mistryň. Na úvod Masters se v Singapuru utká se světovou šestkou Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska. Podle komentátora Marka Svačiny, který bude provázet přímými přenosy na ČT sport i webu, je to pro Plíškovou ideální start mezi elitní osmičkou. "Je to pro ni nejlepší soupeřka. Plíšková se v zápase musí udržet mentálně a nedělat zbytečné chyby," říká v první části rozhovoru nejen o čtyřiadvacetileté tenistce, jež je ve světovém žebříčku na pátém místě. Přímý přenos sledujte cca od 16:30 na ČT sport a našem webu.

Karolína Plíšková
zdroj: USA TODAY Sports autor: Robert Deutsch

Přestože se teprve v neděli rozehrál Turnaj mistryň, v polovině listopadu začne Turnaj mistrů a hrát se bude také finále Fed Cupu, jaký to byl rok pro český tenis?

Určitě úspěšný, těžko srovnávat s těmi dalšími. Petra Kvitová má pořád na to, aby hrála v nejlepší desítce. Málem byla na Turnaji mistryň. V minulosti dokázala vyhrát Wimbledon, tentokrát žádný grandslam vítězný pro Čecha nebo Češku nebyl, na druhou stranu byla Karolína Plíšková ve finále US Open. Ve Fed Cupu se pořád daří, Barbora Strýcová byla na svém maximu, což je určitě plus.

A co se mužů týče?

Tomáš Berdych drží svůj standard, ale neměl žádnou výraznou ránu, že by něco trefil. Asi se více čekalo od Jiřího Veselého, tam to není úplně ono, navíc ukončil sezonu kvůli zraněním. Od Radka Štěpánka se víc nečeká, v singlu určitě ne a v deblu bude určitě patřit mezi nejlepší. Lukáš Rosol vypadl už ze stovky a vzhledem k věku po třicítce to s ním bude těžké. Fyzičku i hru na to má, ale začátek příštího roku bude těžký. Adam Pavlásek je věková kategorie Veselého, taky už si možná všichni mysleli, že bude pošilhávat po padesátce, ale asi bude pro něj zlomový příští rok.

Komentátor ČT sport Marek Svačina
zdroj: ČT sport

Odstartoval Turnaj mistryň. Je to skutečně tak, že v Singapuru není favoritka?

Není tam Serena Williamsová, což je vždycky favoritka, i když její dominance letos lehce pominula. Ale vyložená favoritka tam není. Angelique Kerberová, byť dominovala a je nová jednička, už toho má na konci roku dost. V Asii už bylo znát, že to není ono, navíc ji bolelo stehno, náročný rok ji dohnal. Nejstabilnější hráčka je Agnieszka Radwaňská, která minulý rok Turnaj mistryň vyhrála. Ta umí porážet tenistky žebříčkově pod sebou, ale když na ni přijde ranařka jako Plíšková, a jde jí to, tak to má těžké, protože spíš brání. Z těch osmi holek to může pět šest vyhrát. Myslím, že to nevyhraje Dominika Cibulková, Madison Keysová ani Garbiňe Muguruzaová. Třeba se pletu, ale ta formu prostě nemá.

Sport
zdroj: ČT4

Právě proti Muguruzaové jde Plíšková v úvodním duelu bílé skupiny. Zná ji už mimo jiné z letošního turnaje v Cincinnati, mají spolu bilanci 3:1 pro Plíškovou. Co bude hrát v tomhle duelu největší roli?

Je to nejlepší soupeřka z těch sedmi hráček, které tam jsou. Třeba jsem četl, že ten los byl těžký a krutý. Nebyl to krutý los. Muguruzaová a Kuzněcovová jsou hráčky, se kterými Plíšková umí hrát. Radwaňská je těžká, ale když postoupí z druhého místa Plíšková, tak se jí vyhne v semifinále. Takže to byl dobrý los. A Muguruzaová je také střelkyně, hraje na vysoké míře rizika, to má Karolína ráda, když sama nemusí moc tvořit a překonávat obrannou zeď, kterou na ni vystaví třeba Kerberová nebo Radwaňská. Když se Plíšková udrží v zápase mentálně a nebude dělat zbytečné chyby, tak je Španělka ideální. Vyhrála French Open, ale nemá formu a od půlky roku se trápí, nejde jí to. Ale třeba se probudí. Loni vyhrála v Singapuru všechny tři zápasy ve skupině. Když bude hrát Karolína disciplinovaně, měla by vyhrát.

Plíšková měla senzační rok 2015 a letos v tažení pokračuje. Kde se ta její dosavadní kariéra začala lámat? Bylo to hlavně finále US Open?

Ona měla slušný už předloňský rok. Trenér Jiří Vaněk je jeden ze strůjců úspěchu. Zvládá ji mentálně držet v mantinelech, protože u holek je tenis hodně o hlavě. Umí připravit i taktický plán na soupeřku. Karolína má dispoziční parametry. I odborníci říkali, že se měla prosadit před pěti lety a ne teď, ale pořád je mladá, přišlo to myslím akorát. Má servis, ránu, pracuje na pohybu, který se zlepšuje, má dva kondiční trenéry ze Slovenska. Pohyb je slabina, ale u holky, která má metr osmdesát, nemůžeme chtít pohyb à la Kerberová, to prostě nejde. Má svoje limity v tom, snaží se to zlepšovat a řekl bych, že už je to hodně vysoko. To, že se teď nepovedla asijská část... Plíšková si prostě potřebovala po US Open odpočinout.

Karolína Plíšková
zdroj: Reuters

Nemůže ji ten nedávný neúspěch na turnajích v Tokiu, Wuhanu a Pekingu hodit zpátky?

Může mít v hlavě prohrané zápasy a dojet v tomhle negativním módu celý rok. Klidně může prohrát všechny ti zápasy, ale do hlavy jí nevidí ani trenér, ani my. Ani sama hráčka to nepozná, když jde na kurt. Cítí třeba dobře, že trefuje údery, má timing, rytmus, ale zápas připraví nějaký příběh, kdy je to najednou rychle 4:0. To se nedá dopředu předvídat, jak bude hlava reagovat.

Její trenér Jiří Vaněk tvrdí, že může v Singapuru vyhrát i prohrát s kýmkoliv. Vidíte to stejně?

Určitě, šance pro postup je vždycky. Právě že je to typ hráčky jako Petra Kvitová, trochu i jako Lucie Šafářová. To jsou tenistky, které jsou schopné porazit téměř kohokoliv na světě. Nechci říkat úplně s kýmkoliv prohrát, ale prohrát se slabšími soupeřkami, které jsou sedmdesát míst pod nimi. Radwaňské se to moc nestane, to už musí být něco špatně, ale s tímhle stylem těžko bude prohrávat s osmdesátými tenistkami. Ale pak, když to jde Plíškové nebo Kvitové, tak jsou fakt k neporažení a je z toho třeba finále grandslamu.

Zrovna s Radwaňskou má Plíšková bilanci 0:6.

Protože jí ten styl nesedí. Radwaňská je běhavá, vše vrátí, je to chytrá hráčka, ví jak na to, hraje to nízko, aby se Karolína musela shýbat. Radwaňská má soupeřky za ta léta přečtené a umí to využít, umí kouzla s raketou. Sice nedává rány, ale v ženském tenise to taky není o ránách. Ani v mužském. Novak Djokovič s Andy Murraym také nejsou žádní střelci, také jsou to hráči, kteří to postavili na fyzičce, na obraně, na běhání, umí zaútočit. Ale momentálně je trend nastavený takhle.

Agnieszka Radwaňská
zdroj: Reuters

Je tam riziko toho, že jde o první zkušenost Plíškové s Turnajem mistryň?

Je, určitě. To je u každého sportu, možná i v práci. Hrajete nějakou soutěž poprvé, je to něco speciálního, starají se tam o hráčky jinak, jsou jako v peřince a teď přijde hodina H, kdy musí ukázat něco na kurtu. Plíšková může zaplatit tu daň, kdy to hraje poprvé.

Jsou podle vás trumfem Plíškové její esa? Ze všech hráček na okruhu WTA jich má nejvíc - více než 500.

Servis, když jí bude fungovat podání, nemusí to být hned esa. Když jí bude fungovat celý turnaj podání, nemůže se myslím stát, že by nepostoupila ze skupiny. Ale zase můžete trénovat podání půl hodiny předtím, než jdete na kurt. Pak začne zápas, najednou to na vás padne, ruka ztěžkne, levá ruka dává špatně nadhozy, rozsype se podání, nefunguje to, jde to do hlavy. S tím se vezou další údery, pohyb, to jsou spojité nádoby.

"Pokud prohraju, tak se budu muset připravit na další zápas, protože dál půjde o postup. To jsem ještě nezažila," řekla Plíšková. Může jí to spíš hrát do karet, nebo je to pro ni svazující?

Je to každopádně nové. Plíšková je zvyklá, že když na turnaji vypadne, tak jede domů, když vyhraje, jde dál. Plíšková je několikátou hráčkou, která to hraje poprvé. Keysová je tady poprvé, Cibulková poprvé, tak to je. Nehraje to roli, systém je nastavený tak, jak je. Radwaňská loni zvítězila, přestože ve skupině vyhrála jen jeden zápas. Dvakrát prohrála a zamotalo se to tak, že nakonec postoupila na skóre a vyhrála to pak celé. Nevidím v tom problém.

Karolína Plíšková
zdroj: ČTK autor: Pavel Lebeda

Jak může Plíškové pomoci tvrdý povrch kurtu?

On je tvrdý, ale prý pomalý, což říkala Petra Kvitová. Není to pro ty ranařky úplně nastavené, možná i kvůli divákům, že prostě chtějí delší výměny, aby se víc hrálo. Ae když má Plíšková formu, je schopná držet míč od základní čáry deset patnáct míčků přes síť. Bude to o formě a jak na tom bude psychicky. A navíc na tom povrchu trénuje několik dní, takže si určitě zvykla.

A co šance v deblu? Plíšková bude hrát s Němkou Julií Görgesovou. Na kurtu budou i Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou a Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Jestli říkám, že dvouhra nemá jasnou favoritku, tak čtyřhru může jednoznačně vyhrát osm párů. Hraje se pavoukem, takže tři vítězství a je to titul. Ženský debl je strašně nevyzpytatelný, vyrovnaný, kór když je tam osm nejlepších párů. Los bude v úterý, ale nebudeme moudří ani po něm. Nečitelný turnaj.

Kouč Plíškové mimo jiné v souvislosti s tím, že se jeho svěřenkyně musela v Singapuru zúčastnit dětského dne, řekl: "Jestli chce jednou vyhrát grandslam, tak se s tím musí vyrovnat. A někde začít musí." Neposouvá se tím tenis někam trochu jinam?

Ne, to patří k velkým turnajům. WTA to také dává do zemí jako je Singapur, až to nebude tam, bude to třeba v Číně nebo Bangkoku. Prostě v zemích, které jsou schopné tzv. pustit chlup a udělat ten týden hráčkám a divákům hezký.

Je to nový trend, přesun tenisu do Asie?

A nebo do bohatých zemí. WTA potřebuje peníze, je to tak. V Evropě je to složitější, chlapi hrají Masters v Londýně, ale tady se ví, že v Singapuru peníze jsou. Myslím, že to nevadí, je to i odměna pro holky, které jezdí celý rok po turnajích, tady je něco navíc, mohou si tam třeba i vzít rodinu.

Ve druhé části rozhovoru hovoří Marek Svačina o stavu českého tenisu, ale třeba i o tom, proč domácí tenisty při komentování oslovuje křestním jménem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články