Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Navrátilová slaví šedesátku. Chci pořád dělat dobré věci pro lidi, říká královna tenisu

Vítězka 59 grandslamových titulů a držitelka řady rekordů slaví 18. října šedesátiny. Martina Navrátilová vstoupila do světového tenisu v 70. letech a odstartovala veleúspěšnou kariéru. Levoruká vyznavačka stylu servis-volej s vynikající fyzickou kondicí drží řadu historických zápisů včetně nejvyššího počtu titulů na okruhu WTA ve dvouhře i ve čtyřhře. Do života rodačky z Československa významně zasáhla emigrace do USA v roce 1975.

Martina Šubertová, později Navrátilová po svém nevlastním otci, se narodila v roce 1956 a s tenisem začínala v rodných Řevnicích u Prahy. V patnácti letech talentovaná tenistka ovládla domácí republikové mistrovství a o rok později začala hrát tenis profesionálně. V roce 1975, když jí bylo devatenáct let, emigrovala do Spojených států amerických a o šest let později získala americké občanství.

"Některé turnaje jsem nesměla hrát, musela jsem se snažit, aby mě vůbec pustili na US Open. Bylo jasné, že si se mnou budou dělat, co budou chtít. Věděla jsem, že pokud budu chtít hrát tenis a dostat se do špičky, že to nemůžu dokázat, když v Československu zůstanu," vysvětlila Navrátilová, proč se k emigraci rozhodla. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sportovní příběh tenisové královny Martiny Navrátilové

Za svým snem se mladá tenistka vydala s odhodláním, i když první rok byl pro ni v zámoří těžký. Potkalo ji několik zranění a nemohla hrát tenis v takové míře, jak si představovala. Komplikované bylo také spojení s domovem. "Rodiče mi nemohli volat vůbec, musela jsem volat já," popsala Navrátilová. V osmdesátých letech se Navrátilová jako jedna z prvních veřejně známých tváří přiznala k lesbické orientaci, s partnerkou Julií Lemigovovou uzavřela v prosinci 2014 sňatek. 

Mistrovství Spojených států vyhrála Navrátilová až 8 let po emigraci, v roce 1983. Během tenisové kariéry se jí podařilo vyhrát všechny grandslamové turnaje. "Je největší hráčkou ve dvouhře, čtyřhře i mixu, jaká kdy žila," ocenila svou někdejší rivalku Američanka Billie Jean Kingová.

Ve prospěch Navrátilové hovoří 18 vítězných grandslamových turnajů v singlu (devět ve Wimbledonu, čtyři na US Open, tři v Austrálii a dva na French Open), 31 v deblu a deset ve smíšené čtyřhře. Všechny tři kategorie dokázala vyhrát jako jedna ze tří hráček historie, v open éře jako jediná. Mistryní se stala na grandslamu celkem osmnáctkrát. V letech 1982-1987 dokonce Navrátilová ovládla šestkrát za sebou Wimbledon.

"První Wimbledon byl speciální, protože byl prostě první, to nevíte, jestli se to bude opakovat. Takže ten první byl asi nejradostnější. Na druhou stranu ten poslední jsem byla asi nejspokojenější, protože jsem na to pár let čekala," řekla bývalá tenistka. Navrátilová nebyla hvězdou jen v tenisovém prostředí, uznával jí celý sportovní svět, dokonce byla dvakrát vyhlášena nejlepší sportovkyní světa.

V roce 1986 se v Praze konal Pohár federace (od roku 1995 Fed Cup), na který Navrátilová přijela reprezentovat Spojené státy. Po jedenácti letech se vracela domů jako světová jednička. "Chtěla jsem hrát, chtěla jsem přijet, byl to neuvěřitelný zážitek," popsala své pocity při návratu. Je to jedna z událostí, na kterou dostává Navrátilová nejčastěji dotazy. "Byl to pro mě nejšťastnější a zároveň nejsmutnější zážitek," dodala.

V té době už Navrátilová považovala Spojené státy za svůj domov, když nastoupila proti československým tenistkám, nebylo to pro ni jednoduché. "Bylo to divné, ani diváci nevěděli komu fandit. Chtěli fandit mně, ale zároveň chtěli, aby vyhrálo Československo," popsala atmosféru svého návratu do vlasti. 

V posledních letech se Navrátilová věnuje komentování tenisových utkání pro americkou televizní společnost CNN, v roce 2015 byla krátce součástí realizačního týmu tenistky Agnieszky Radwaňské. Bývalá tenistka se mimo jiné angažuje v charitě, bojuje za práva homosexuálů, znevýhodněných dětí i zvířat. 

"Toužím po tom, abych pořád mohla dělat dobré věci pro lidi. Věci, které pomáhají a něco znamenají. Chtěla bych opustit tento svět lepší, než jaký jsem ho našla," popsala svou životní filozofii Navrátilová, jež se před šesti lety úspěšně podrobila operaci rakoviny prsu a následné chemoterapii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články