Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šafářová a Kvitová se radují z titulů ve Wu-chanu

Wu-chan (Čína) - České tenistky Lucie Šafářová a Petra Kvitová ovládly turnaje v čínském Wu-chanu. Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou zvítězily ve čtyřhře a kromě deblového titulu se mohou radovat z účasti na Turnaji mistryň v Singapuru. Kvitová zase triumfovala ve finále singlu, když si se Slovenkou Dominikou Cibulkovou poradila snadno dvakrát 6:1. Získala tak už osmnáctý titul na okruhu WTA.

Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou
zdroj: Reuters autor: Anthony Gruppuso

Ve Wu-chanu se proti sobě postavily české bronzové medailistky z olympijských her v Riu de Janeiro a od začátku měla jasně navrch Šafářová. Strýcová v prvním setu dvakrát prohrála své podání a v druhé sadě to zopakovala. S Mirzaovou ještě za stavu 2:5 vykřesaly naději, ale prohru už neodvrátily a za hodinu a tři minuty bylo rozhodnuto.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou jsou v závěru sezony ve skvělé formě, což dokumentovaly triumfem na US Open. Ve Wu-chanu neztratily ani set, přestože byly nasazené až jako pátý pár, a prodloužily sérii na jedenáct výher v řadě. Česko-americký pár za dva roky spolupráce získal už sedmý titul. Šanci postoupit mezi osm nejlepších dvojic světa mají také Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou a Karolína Plíšková s Němkou Julií Görgesovou.

Kvitová oslavila první turnajový triumf od loňského srpna

Vydařený čínský turnaj z českého pohledu potvrdila také Petra Kvitová. S Cibulkovou, která je na žebříčku o čtyři místa výš, měla před dnešním utkáním aktivní bilanci 4:2, ale dva poslední zápasy prohrála. Ve Wu-chanu se jí daří, zvítězila tam už před dvěma lety a letos vyřadila světovou jedničku Angelique Kerberovou i pětku Simonu Halepovou.

Od výhry nad Němkou Kerberovou vypadala neporazitelně. "Bylo skvělé zdolat Angie, to mi dodalo hodně sebevědomí. Sice jsem po tom urputném boji byla fyzicky unavená, ale psychicky jsem byla schopná bojovat dál. Odehrála jsem neuvěřitelné zápasy," řekla česká tenistka, která do následujícího turnaje v Pekingu vstoupí až v druhém kole.

Ve svém prvním letošním finále nedala sedmadvacetileté Slovence šanci a za hodinu a tři minuty bylo po všem. Cibulková sice vyhrála první výměnu, ale následujících sedmnáct se stalo kořistí české tenistky a po třech čistých hrách v řadě Kvitová vedla už 4:0. Pak sice zaváhala v přetahované při svém podání, ale vzápětí to soupeřce oplatila a za 29 minut měla set v kapse.

Ve druhé sadě také hned v úvodu prorazila slovenské hráčce servis a v pátém gamu si to zopakovala. Za stavu 5:1 proměnila hned první mečbol v hladké vítězství, k němuž jí pomohlo mimo jiné devět es. "Petra dnes předvedla výkon, při němž jsem nemohla udělat nic víc. Brutálně servírovala, returny mě dostávala pod tlak a nepustila mě k mé hře. Všechno hrála rychle na vabank a padalo jí to tam. Finále jí vyšlo na 150 procent," řekla Cibulková, jež předtím ve Wu-chanu vyřadila Karolínu Plíškovou či Barboru Strýcovou.

V žebříčku WTA se Kvitová posune z šestnáctého na jedenácté místo a znovu oživila i naději na účast v Turnaji mistryň v Singapuru. Po dnešním vítězství je v bodování letošní sezony dvanáctá a elitní osmička není v nedohlednu.

Tenisový turnaj žen ve Wu-chanu v Číně (tvrdý povrch, dotace 2 589 000 dolarů):

Dvouhra - finále: Kvitová (16-ČR) - Cibulková (12-SR) 6:1, 6:1.

Čtyřhra - finále: Šafářová, Matteková-Sandsová (5-ČR/USA) - Mirzaová, Strýcová (3-Indie/ČR) 6:1, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články